Skip to main content

Resepi 2 - Spaghetti Bolognese

One of anak comel's favourite food is Spaghetti Bolognese. Sejak kecik itulah yang dia suka makan. But she likes the one that I cook sebab tak masam katanya. So here goes.

Spaghetti Bolognese My Style

1 bawang Holland - diced (tapi hari ni guna 2 bawang besar merah sebab lupa nak beli bawang Holland 😅)
2-3 bawang putih - chopped finely
1 packet minced meat
2 sudu besar cili boh
3 sudu besar cili sos
1 tin tomatoes - chopped or whole (bukan tomato puree ya)
Oyster mushroom - chopped
1/2 sudu teh dried mixed herbs
Sedikit dried parsley, oregano, blackpepper & salt
1/2 packet spaghetti - rebus al dente (not too soft, a bit firm but cooked)
Optional - Parmesan cheese
Dice and chop 👆
Sediakan periuk. Tuang 2 sudu besar extra virgin olive oil. Saute bawang besar dan bawang putih.
Bila bawang dah layu, masukkan cili boh
Bila bawang dan cili dah garing, masukkan minced meat. Kacau supaya bahan tumis tadi mix dengan daging.
Masak sampai air daging kering. Kacau sekali yang lekat kat tepi periuk tu.
Bila air daging dah kering, masukkan tomato. Yang ni whole tomatoes. Dalam tin tu masukkan air dalam 1/2 tin dan curah dalam periuk. Kacau dan penyet-penyetkan tomatoes tu.
Masak sampai daging empuk. Masa ni boleh masukkan sos cili, semua dried herbs dan salt. Minyak/lemak daripada daging akan keluar, sebab tu masa tumis awal-awal tadi letak minyak sikit saja.
Anak comel suka oyster mushroom ni. Selalu orang guna cendawan butang dalam tin tu tapi we don't like the taste. Fresh mushrooms yang lain pun boleh juga.
 Bila kuah dah pekat boleh masukkan cendawan. Kacau dan masak sampai kuah jadi pekat balik sebab cendawan akan keluarkan air.
 Dalam 30 minit siap! Dah macam rupa rendang lah pulak 😅.
Serve dengan spaghetti yang dah direbus tadi... Kalau ada Parmesan cheese boleh sprinkle atas sauce tu.

#recipe4aliyah

Comments