Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2017

Try Food Truck

Semalam since dah sihat sikit, ajak Hubbs dan anak comel keluar dinner. Tiga hari tak keluar rumah sangat sebab tak sihat, rasa nak hirup udara segar. Anak comel agak muncung mula-mula sebab dia ingat nak pergi Alamanda. I told her I need some fresh air. Meh le kita try food kat Food Truck Precinct 2 Putrajaya.

We went after Maghrib. Memang dah tau ada banyak event di Putrajaya pada malam minggu tapi saja nak jalan-jalan. Jumpa satu running event. Electric run tu rasanya. Lalu di Masjid Besi pun nampak orang agak ramai. Masjid Putra pun ada event jugak. So, kawasan food truck dekat dengan Masjid Besi. Hot Spot namanya. Dari jauh nampak kereta banyak, orang pun agak ramai. Tapi jangan terpedaya😁. Pergi saja. Sebab kerusi meja agak banyak. Orang yang makan pun tak spend masa lama sangat sebab tau ada orang lain yang perlu duduk.

Lagi pun dekat sangat dengan tasik. Agak-agak tak ada tempat nak makan, tapau saja food dan picnic tepi tasik. Tempatnya agak happening jugak. Sesuai untuk fam…

Seminggu Yang Lalu

I was sick. Tak boleh bangun sangat pun. Alhamdulillah dah sihat. Adalah lagi sikit-sikit weng tapi dah boleh bangun.

Let's see...

We said farewell to our green Iriz last Tuesday night. Under that unforeseeable circumstance, we had to let it go. Sayang tapi bukan rezeki nak bersama lagi. Ada mintak Ies doakan masa dia kat Mekah dulu. Semoga Allah anugerahkan solution yang terbaik for us. Insyaallah keputusan yang terbaik lah ni.
And we are saying Assalamualaikum to this silver MyVi we embraced Friday last week. Bau kedai masih kuat sangat lagi😁. Kita sama sampai tua lah ya!
Other than that...
I made this Japanese knot bag! Yeayy... memandangkan handbag sekarang dah lunyai tapi belum lagi jumpa yang sesuai, dan the next bag yang boleh dipakai sedikit besar, I'm now using this for daily usage. Muat-muat untuk purse dan phone.

End Syawal Raya Gathering

Hari ni Raya gathering family Melaka. Oleh kerana Angah Mas tak balik Raya hari tu, dia jadi host untuk tahun ni. Alhamdulillah semua datang kecuali Pijal yang off-shore. Gathering start dengan breakfast. Jadinya, lepas settlekan my mother, kelam-kabut siap sebab nak breakfast di sana. Sempat singgah beli lemang untuk buat buah tangan.

We spent almost the whole day di sana. Borak-borak dan catch up on the latest. Yang pasti, repeat makan tak terkira dek jari😅. Dalam hati - tak pe... next week start exercise!
 On the way dah, on the way!  Food... glorious delicious food😋. Ada lagi ni sebenarnya!  Ini second round... Ini pulak kira still second round sebab duduk tempat yang sama!
Persidangan meja bulat adik-beradik. Akak dengar saja sambil godek phone. Alhamdulillah... sejuk sangat hati dengar dia orang discuss family matters dengan penuh harmoni👍😍.

Hora-hora Raya

Khamis lepas berhora-hora raya dengan Mas dan Jay. Mas ajak jumpa tapi macam malas pulak nak ke Alam Impian. Lagi pun tengah nak cari kain untuk day curtain sliding door yang perlu sangat ditukar. Jadinya, ajak beraya di IOI Mall😁. Mas datang angkut Jay sekali. Dapat juga barang yang dipesan masa Jay pergi Vietnam dulu. Ies tak dapat ikut sebab ada training untuk urus setia Sukan SEA katanya. Kawan kita orang ni memang sejak sekolah kaki netball sampai sekarang👍.
Raya di Kenny Rogers. Kebetulan sehari sebelumnya birthday Mas. Kira celebrate birthday dia jugak. Si kecik Ayeem buat aunty-aunty berderau darah. Maknya pergi toilet kejap. Split second Ayeem boleh hilang! Memang tak boleh harap betul babysitter dua orang ni!

Jay balik awal sikit lepas lunch sebab kena kerja. Setelah round-round, tak jadi pun beli day curtain. Tapi terbeli kain cotton untuk cuba buat lazy pants. Ajak Mas jadi sparring partner. Kalau ada kawan, ada lah semangat nak cuba jahit😊. Tengoklah dalam seminggu dua…

New Materials for Tote Bags

Semalam ke Spotlight beli fabrics untuk tote bags. Stock fabrics dah sangat berkurangan. Lagi pun customer yang beli 2 beg sebelum Raya hari tu tanya boleh tak buat beg canvas warna hitam. Oleh sebab dia orang ke 2 yang tanya pasal black canvas, maknanya memang kena carilah tu.

Yang tak berapa best sale tak begitu hebat. Fabrics yang dulu pernah dapat gila-gila punya harga ada yang back to normal price. Sigh... tak apa lah kan. Dulu dah dapat harga runtuh, kali ni spend lah sikit! Sekali beli stock terus kempis purse. Ye la, takkan nak beli 2 potong je. Alang-alang dah datang kena lah beli banyak terus. Budak yang jaga section fabrics tu siap dah kenal 😁.
Love these fabrics😍. Ada yang cotton canvas untuk tote bags. Ada cotton lembut untuk buat project baru💪. Check out IG: aniza_creations and Carousell: carousell.com/nuranizah ye. 
Cakap pasal purse kempis, bulan ni memang purse bocor. Besar betul lubangnya. Lepas Raya washing machine rosak pulak. Sebenarnya tak lah rosak betul. Sen…

Makan Lagi

Hari Ahad dapat jemputan makan-makan di rumah Izzat dan Ekin. Dia orang ni lah owners Izzkin Spa di Teras Jernang tu. Sebelum ke sana singgah cari birthday cake untuk kakak ipau kesayangan, Kak Ros. Birthday dia sebenarnya Sabtu nanti. Tapi sebab alang-alang semua ada, saja nak surprisekan dia😍. Suka tengok dia happy 💝. Terperanjat juga lah dia. Sibuk-sibuk tengok kek sekali tu eh, eh... nama dia😁.
Best betul dapat makan nasi lemak lauk paru goreng berlada cili api yang Ekin masak 😋. Malam sebelumnya tengok IG Shiela Rusly post nasi lemak sambal paru membuat telan air liur! Siap pikir kat mana nak cari nasi lemak dengan sambal paru sedap... Alhamdulillah rezeki Allah, esoknya dapat makan free😊. Semoga Allah murahkan rezeki dia orang husband and wifey ni. The usual suspects

Hasil Kebun for Lunch

Ini yang buat hati membuak-buak nak berkebun ni. Hari ni for lunch, sayur semua hasil daripada kebun sekangkang kera I tu. Well, almost! Sebelum masak tadi, masuk kebun bawak satu besen besar dan gunting. Tuai sawi yang daun besar-besar tu, ulam raja dan pegaga. Kalau selalu macam ni memang boleh sihat walafiat!
Kat belakang tu sawi tumis dengan hati ayam. Yang di depan tu ialah kerabu pegaga + ulam raja + balance timun minggu lepas.
Tadi dapat idea buat kerabu. Teringat dulu-dulu my mother rajin buat kerabu pucuk paku. Mak aii... deliciousnya. I lah selalu kena goreng kelapa parut dan tumbuk jadikan kerisik. Tapi kerisik bukan yang sampai keluar minyak tu. Janji hancur-hancur sikit. Yang I buat ni rasanya adalah sikit-sikit macam yang my mother buat dulu-dulu. Tapi 50% je kot. Dia buat lagi sedap sebab I buat ni express.
Resepi atau cara buat kerabu pegaga stail akak korang yang guna bahan apa ada kat dapur saja = dalam mangkuk, masukkan sliced bawang merah (I pakai yang besar so gun…

Finally... It's Finished!

Client kata printing 12hb. Last few files I dapat was the day before. Tak lah banyak tapi mengadaplah juga. Esoknya, seharian on standby, just in case ada lagi content yang tercicir. Tunggu punya tunggu sampai petang tak ada apa. Esoknya pun sama. Jadinya, akak declare kerja dah siap! Yeayyy! Sekarang tengah tunggu surat sampai untuk sign dan bagi invoice. Alhamdulillah... Semoga payment dapat cepat-cepat. Nak start balik savings yang dah semakin susut. Dalam kepala ada mentol LED tengah menyala dengan terang-benderang. Ada target yang nak dicapai tahun depan. Insyaallah. Semoga rezeki kami murah dan melimpah-ruah.

Kerja menjahit dah start balik. Tengah nak cuba buat benda-benda baru. Siap 3 tote bags lepas tu macam bosan. Try buat satu zip bag rupa tak berapa nak cantik pulak. Ingat nak boxed kan all ends supaya akan transform menjadi pencil case. Buat jahit menjahit ni kadang-kadang macam magic show jugak. Sama lah macam masak! Minggu lepas konon nak masak daging goreng kunyit. Bila…

Our Weekend

Weekend yang agak rajin memenuhi jemputan makan. Semalam ke majlis kahwin di rumah Amru, Hubbs' ex-colleague zaman muda-muda dulu. Adik ipar wife dia yang kahwin. Kami datang nak makan je! Amru ni producer movie Kapsul. Ada lah nampak wajah-wajah yang agak familiar kat kenduri tu. Masa makan kerusi sebelah I yang kosong tu ada this Chinese lady datang duduk dengan husband dia. Muka memang familiar gila tapi tak ingat siapa. Masa I asked Aliyah to reach out for tissues to wipe her hands, dia yang hulurkan. Bila dah duduk dengan Amru baru tau itu Jenny Chin. Isshhh... peminat ni! 😍
Sementara menunggu Hubbs catch up dengan kawan-kawan sama kerja dulu... Perut sangat kenyang dan full. One of the best beryani gam kambing ever tasted!
Sabtu tu jalan semua tempat memang jam. Ramai orang keluar open house dan kenduri kahwin agaknya. Ingatkan on the way back nak singgah rumah Muzz pulak, tapi jalan Bangi Lama pun jam! Pelik sungguh! Jadinya, balik rumah saja lah. Tak larat nak melayan suh…

Of My Kebun, My Totes and My Work

Sekarang tengah focus buat translation work yang, alhamdulillah, sudah nampak penghujungnya. Tinggal dalam 3 file saja lagi. Later mesti ada tambahan tapi mungkin tak banyak. Yang bagusnya kali ni pinggang dan tengkuk tak banyak kerenah. 
Pagi-pagi sebelum start kerja mesti masuk kebun dulu. Kebun tepi rumah walaupun kecil dah nampak sikit-sikit macam FarmVille😍.
Semalam tuai sawi buat tumis air. Fresh dari kebun terus cuci, potong dan masuk kuali👍. Pokok ubi dah tambah lagi 4. Macam tak cukup je yang sedia ada ni kalau nak buat sekali masak. Kangkong walaupun cuma satu pokok tapi gemuk sihat. Yang tu belum try petik lagi. Ulam raja sedang rancak naiknya. Siput babi memang tak berani nak makan. Tak sedap agaknya!

Pokok-pokok lain - daun bawang (wajib ada!), cili api (letak baja terus jadi gemuk-gemuk), flat beans (kat plastik tulis capri) yang pada cubaan kali kedua kot lah hidup, dan melon (juga cubaan kali kedua tapi cuma ada satu pokok je). Kunyit - semoga kau tumbuh dengan gemu…

Orang Datang Beraya!

Semalam terima kunjungan family Angah. Alhamdulillah... sila-sila😍. Sebelum Raya memang dah simpan stock lamb shoulder cubes. Kot ada yang nak bertandang ke rumah, boleh masak Nasi Arab. Kebetulan menu memang sangat sesuai dengan family Angah yang kaki makan kambing. Yang bagusnya nasi ni tak ambil masa banyak untuk masak. I masak petang, sebelum Maghrib dah settle.
Seperiuk nasi Arab plus sekilo lamb shoulder cubes. Nak cari nasi kena selak kambing! Lepas dikerjakan, ada lagi tinggal for us perangat buat lunch hari ni. Ada extra lauk - ayam masak merah. Yang ni tak sangka mendapat sambutan. Sebab tinggal seketul je. Sapa yang tinggalkan tu? Habiskan lah! Terang-benderang rumah malam tadi! Riuh macam-macam cerita keluar. Ada pulak kutu ambik gambar tuan rumah tengah kira berapa ekor kambing habis😂. Gambar ni sebelum dia request kopi kampung!