Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2018

Challenge Completed!

I finished the Avocado challenge today. One day earlier. Itu pun take own sweet time di samping lama tak jog. Bukan apa, bulan ni ada 31 hari, boleh mengelat sikit πŸ˜….
 Yeayy... berjaya! Now swimming in the sea.
Hari ni class CBF terakhir untuk bulan ni. Sebenarnya badan sakit sejak workout Khamis lepas. Specifically sakit belakang kat pinggang. Adooiii... nak tunduk punyalah sakit. Satu badan rasa kejang je. Terjumpa satu video kat IG pasal workout untuk orang yang sakit belakang. Apparently, ada certain workouts tu orang yang pernah sakit belakang macam I tak boleh buat. One of them is reverse crunch which was what I did last week. I pernah kena macam slip disc zaman uruskan my mother dulu. Punyalah lama nak hilang sakit tu. Berbulan-bulan. Bila sakit tu datang balik, rasa memang tak boleh nak continue class CBF kot. Sedih wooo...
But then, badan I ni macam tau-tau je hari ni ada class. Boleh pulak pagi tadi rasa OK. Terus kurang sakit kat pinggang tu. Masa kat class bagitau Aqish I…

Perginya Kawan Lama

Berkawan ni memang pelik. Pelik sebab ada kawan yang kita dah berpuluh tahun tak jumpa tapi kasih sayang tetap utuh dan kuat. Sabtu malam dapat berita kawan baik zaman sekolah dan asrama dulu kembali ke Rahmatullah. Kami panggil dia Zul walaupun nama sebenarnya sedap sangat iaitu Nurzuliena. Sahabat baik. Sama-sama geng nakal.

Zul antara "ahli" geng bas sekolah Sri Aman duduk belakang. Memang kerja kita orang kacau driver bas, Pakcik Hamid, terutamanya hari Jumaat. Bosan duduk sekolah sampai jam 2.30 petang. Kita orang akan naik bas ikut Pakcik Hamid pergi solat Jumaat kat masjid. Mula-mula dia bising tak bagi, lama-lama dia redha saja πŸ˜…. Masa pakcik solat, kita orang akan jalan kaki pergi 7-11, beli slurpee dan minum dalam bas sambil borak-borak. Bukan buat apa pun...
Kalau di asrama pulak, seminggu paling kurang sekali pasti nama kita orang akan berkemundang di corong kena panggil masuk pejabat Ibu Mazuin. Ada saja benda tak kena. Ibu ni panggil nama ikut alphabetical ord…

Makan Naik Berat

It was makan-makan for Hubbs and I last weekend. The result? I gained almost 2kgs! Uihhh... tak boleh jadi ni! Hari ni dengan semangat dan keazaman yang tinggi, cuba untuk hilangkan balik weight tu πŸ˜…. Let's see... makan taklah banyak sangat pun (yeah right!), tapi sebab makan birthday cake anak comel tu kot... Hari Sabtu lunch at one of our favourite places - Nasi Ayam Salai di Batang Benar. Fuh... memang sedap. Punyalah melantak. Between the two of us, we finished ayam salai seekor (ayam kampung comel je ok πŸ˜…!), siput sedut masak lemak cili api semangkuk (Hubbs not me... I tak makan siput sedut!) and ikan keli salai masak lemak cili api semangkuk. Aiyoh...
Walaupun makan sesaja, we did jog on both days of the weekend. Tapi tak cukup kot. Kalori masuk lagi banyak daripada kalori keluar! My last 5K was last month. Berjaya jugak buat under 50mins. Yeay! Hari ni berjaya mendapat badge ke-3. Sikit lagi nak habis challenge.

Anak Comel is 17 and 1 Day Old Today

Our daughter turned 17 yesterday. Mixed emotions. She's growing up so fast πŸ˜“. My thoughts yesterday - next year no more buying school uniforms, shoes and books. No more buying stationery, pencil cases and school bags... She's finishing her secondary school. She's ending her 13 years of schooling - 2 years of pre-school, 6 years of primary and 5 years of secondary. Sebak juga... Rasa macam baru semalam we sent her on her first day of pre-school... where both of us, Hubbs and I, shed silent tears as she was led away by her teacher with her looking back at us with worried looks 😒.

Our little family already celebrated anak comel's birthday last week since she's attending the SPM seminar this whole weekend. Yesterday after her seminar at 5.30pm, she spent her birthday with her friends at Grato. Ok lah kan, next year entah ke mana kawan-kawan dia akan sambung belajar. Tak dapat jumpa macam tu dah.
I bought red velvet cake at our favourite bakery yesterday... Potong cak…

Past Days

My little family spent the weekend walking. Very long walks. At malls 😁. I consider the walks as exercise because they added up to more than 10,000 steps per day. Bukan apa, anak comel's birthday is coming up next Friday, but then she'll be attending this SPM camp from Friday till Sunday at school. So, there won't be a celebration for her. That's why we spent the weekend getting her birthday present and just chilling out.

Yesterday we went to MyTown and spent almost the whole day there! I got her to pick her own stuff at Bath & Body Works. She then bought a pair of jeans using her own money. Punyalah persistent tak nak guna allocation Abah dia sebab dia nak something else which obviously costs more πŸ˜….
As usual naik MRT. Mata sedikit bengkak sebab awal lagi!
Hari ni ke IOI City Mall pulak untuk survey the present she wanted her Abah to get her. Then a short stop at Alamanda sebab benda tu tak jumpa pulak di IOI City Mall. Bila dah decide on the item, we had coffee…

Packed Day

Semalam hari yang sangat packed, especially for anak comel. The day started early and our activities ended at almost midnight. Sebab semalam dah keluar dan buat macam-macam, hari ni melepek saja di rumah πŸ˜….

Jam 7 pagi dah keluar rumah. Hantar anak comel ke sekolah dulu untuk graduation day dia. Tahun ni buat di sekolah saja. Parents boleh datang tapi anak comel tak bagi! Oklah, dia nak spend time dengan kawan-kawan dia. Apparently tak ramai pun parents yang datang.
Ini saja gambar yang sempat ambil di rumah sebab kelam-kabut dah lambat! Very nice baju kurung we bought at Bangi Gateway. Harga pun sangat below expectation 😊. With her classmates. Semoga anak-anak ni semua akan dapat keputusan cemerlang untuk SPM nanti InsyaAllah. Doakan ya.
Lepas drop off anak comel, Hubbs and I rushed to KLIA untuk hantar our nephew Abang Hakeem pulak. Last month was his sister Nadheerah, dia pulak ke Southampton, UK. Alhamdulillah sempat jumpa dalam setengah jam sebelum dia boarding. Hakeem ni memang…

Welcome October

It's October. This means the year is coming to the end. I always love the last few months of the year. It just feels a little bit festive and relaxed. But perhaps not so much this year though as anak comel is going to sit for her SPM next month. Lately she stays back at school till 5pm. Sometimes for extra classes, sometimes for her study group. Honestly, it feels really lonely without her around. Sigh... Imagine next year... πŸ˜”

Anyway... I continued my 4th month with CBF. Starting from October, our "ex-classmate" Aqish has become our coach. Kelasss kan? 3 months ago we started our journey together by enrolling in CBF, now she is a certified trainer. Dia memang sangat committed. So far, even though tak se"brutal" Coach Bajie, her classes are OK. First class hari tu dia nervous sikit, semalam dah OK. Tapi a wee bit too lenient. Next week nak request brutal sikitπŸ˜….
Class masih 4 orang. Ada sorang baru join. I like the class small actually. Focused. Minggu lepas …