Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2019

Big, Big Step

I delayed writing about anak comel. I was afraid she suddenly called wanting to abandon everything and come back home. Which she actually did on the first night. Alhamdulillah we managed to calm her down and as of today, she seemed to have adjusted.

Anak comel registered at MMU Melaka on Tuesday. She's now on the last day of her "4-day Immersion Program". She actually received an offer from UiTM, however, we didn't accept due to the so very remote location. Bukan rezeki dia nak study di situ. So we fall back to Plan B - apply to these 2 places that we have researched earlier. She got accepted to both. After much thinking, discussions and solat istiharah on her part, anak comel finally chose MMU Melaka. Personally, I support the choice because I so wish for her to expose herself to a community of many different races. I don't think she has much experience in that previously.

The first night was quite eventful. She called us at almost 11pm crying, doubting whether …

Keep Sewing, Keep Sewing...

It's only the first day of her absence but the house seems so empty. Sigh...

Anyway, first, my sewing. I ni jarang beli baju. I don't need new clothes anyway. Nak ke mana sangat pun kan? Last beli online 2 kali masa sale - both times not so satisfied with the purchase. Dua-dua leher sangat lebar. Bila pakai, even though my tudung covers the neckline, rasa macam uncomfortable saja. Sebab tu I belajar buat blouse sendiri. Setakat ni anak comel dah ada 2 blouse I jahit. Happy je dia. On Sunday, I made one for myself. Guna kain lebih blouse anak comel. Tapi yang kelakarnya macam sew jigsaw puzzle weh. Kain tak cukup. I tergunting 45degrees terbanyak pulak untuk buat bias neckline blouse anak comel. Berbekalkan logic dan creativity (ceeewahh!), I gunting sleeves separately. So, sleeves I tu kena cantum tengah. Length pulak tak cukup. Guna lebihan kain yang ada. Terlebih dalam 2-3 inci I jahit je buat macam kedut-kedut sikit. Hasilnya...
 Ok, ok, ini kepingan sebelum jahit 😅 Tadaaa…

Day of Makan

Saturday was a day full of makan-makan. Dari pagi sampailah ke malam. Alhamdulillah... semoga murah rezeki semua yang jemput keluarga kecil kami ni datang beraya. Mula-mula breakfast/brunch di rumah kawan CBF Rahani di Seri Putra. Dalam group siap bagitau dia ada masak couscous untuk yang nak healthy meal. Tapi bila sampai rumah dia, mana nak healthy mealnya. Segala satay, nasi minyak bagai macam kenduri kahwin dah 😅.
 Ni lah healthy mealnya. Sedap gak couscous ni. Next time boleh try buat sendiri. Dulu selalu tengok kat AFC Nigella dan Jamie Oliver masak. Kawan sebelah tu jengket kaki punya tinggi nak cuba nak sama tinggi dengan kita 😉. Thank you so much Rahani. Next month insyaallah jumpa kat CBF 💪.
Lepas tu singgah rumah sekejap ambil barang, dan terus ke Denai Alam pulak. Nor dan Haleem buat open house. Jalan walaupun high traffic tapi tak lah jam sangat sebab awal lagi. Rasanya kita orang tetamu pertama sampai. Tapi memang nak datang awal tolong-tolong pun...  Tinggal nak poto…

These Days

Let's see... After coming back from our short getaway, I managed to sew cushion covers and a table cloth to replace the old ones in the living room. Semangat Raya 😎. I buat yang simple sangat, sangat. Envelope cushion covers. No buttons. No zip. Took me just a day. Cuma table cloth tu susah sikit nak buat sebab corners buat mitered, material pulak bukan cotton. Asyik terbabas saja 😅.
 We really like these cushion covers. Tapi if tertidur guna cushions ni I rasa bertanda pipi dengan polka dots 😀. Senget sikit... Sementara cari mood nak jahit benda lain, buat ni dulu guna scraps.
Gardening wise, my pokok cherry tomato tak berapa nak jadi macam dulu. Maybe sebab panas sangat bulan puasa hari tu. White flies pun dah singgah, so tak lah berharap sangat. Focus cili api saja lah... Tapi pokok mangga tengah baik hati ada buah dekat 20 biji. Alhamdulillah... semoga lekat dan besar sampai masak.
Fitness wise, bulan ni tak jengah lagi CBF. Ingat nak join balik bulan depan. Macam akan bany…

Orang Datang Beraya

Weekend yang agak memenatkan tapi alhamdulillah so much fun. Last year rumah agak suram. Tak ada buat apa-apa jemputan raya. Rasanya sebab last year anak comel ada program SPM. Dan dia yang banyak keluar pergi open house 😅. Tahun ni pintu rumah dibuka seluas-luasnya untuk sesiapa yang nak datang beraya. Tapi kena bagitahu awal ya.

Saturday masak-masak untuk adik-adik ipau. Yang datang Kili and family, dan Nor dan Haleem. Alhamdulillah rezeki kami sekeluarga pun sangat murah minggu ni. Baru saja Hubbs dok cakap nak beli lemang, Nor datang bawak lemang Teras Jernang yang terkenal seantero Bangi tu. Sekali dengan daging dendeng dan ketupat palas dari Kelantan (yang datang naik bas!). Dan paling tersentuh hati, dia bagi anak comel some token sempena anak comel nak masuk college ni. Allah... quite a lot dan sangat membantu kami yang sedang berhadapan dengan dugaan yang agak hebat ni. Semoga semua adik-adik ipau dan keluarga dimurahkan rezeki. Gambau lupa pulak nak ambik 😅!

Ahad pulak mas…

Short Penang Trip Day 3

Time to go back. Sekejap sangat trip Penang ni. Banyak food nak try yang tak dapat weh! Makan je pikir kan 😅? We headed back early sebab takut terjebak dalam jam. Tapi memang terjebak juga!

Lepas breakfast terus siap-siap dan check out. Singgah Nasi Kandar NS yang dekat saja dengan hotel beli bekal - roti sardin dan nasi kandar ayam goreng. Kalau jam teruk at least dah ada food. Perjalanan smooth tak lama. Belum 10am kereta dah berderet. But frankly speaking, it was a good experience. Selalu baca pasal orang balik Raya stuck dalam traffic jam. Kali ni merasa. Dan insyaallah akan elak daripada terjebak lagi! Bila dah agak lama stuck kat highway, Hubbs masuk jalan dalam. Stress katanya. So, bermulalah our adventure balik jalan dalam dari Taiping hinggalah ke Kuala Selangor. Cari jalan agak-agak saja ikut pengetahuan geografi dan experience 😁.
 Alang-alang dah masuk jalan dalam, kita makan durian dulu!  Beratus kilometer jamnya...  Peace! Walaupun perjalanan lebih jauh, tapi Hubbs kata…

Short Penang Trip Day 2

Next day, our itinerary was quite full. Keluar lepas breakfast, malam baru sampai hotel semula. Mula-mula kita orang pergi Penang State Museum. Kita kena tau sejarah negara kan? Hehe... sebenarnya lepas pergi Muzium Negara dulu, anak comel agak suka juga pergi museums sekarang. Baru tau best sebenarnya!
 Penang State Museum ni ada 3 buildings. Tapi yang ada exhibition hall cuma yang tengah dan tingkat bawah building yang kanan tu.  Tu dia tolak basikal jual rokok chap kuching 😁  Cikgu garang tengah mengajar 😆. Ni la rupa classroom Penang Free School zaman dulu-dulu... Tengah cerita kat anak comel - dulu arwah nenek Mommy ada meja solek macam ni tapi kecik sikit. Cermin boleh lipat, tepi ada drawers... Teringat masa kecik-kecik dulu selalu fascinated tengok dressing table my nenek. Ni dinding tepi funicular train.
Lepas penat pusing museum, we went to area Chowrasta. Apa lagi kan? Cari makan lah...  Wajib pergi ialah cendol ais tingkap. Sangat sedap! Gula melaka dia punyalah pekat. J…

Short Penang Trip Day 1

The short getaway was to Penang. Seems to be the perfect place to go during the Raya holidays. Nasi kandar sure tak cuti Raya kan 😁? Hubbs said he needed a break, anak comel insyaallah going off to college soon, so it's nice to go somewhere together. On Friday morning, we started our journey early at around 7.30am. Nak elakkan jam.
Sampai George Town at around 11.30am. Jalan clear cuma jam sikit sebab accident. Awal sangat pulak sampai tak boleh nak check in. 
Plan asal sebenarnya nak pergi rumah BFF anak comel di Sg Dua. Tapi on the way dapat news abang dia tak sihat pulak kena pergi hospital, so we decided to go straight to George Town.  Try cari Hameediyah tapi rasanya tutup sebab tak jumpa. Try Tajuddin pun tutup juga. So we went just next door to Tajuddin i.e. Sultania. Sedap juga 😋. First meal di Penang - nasi beryani. Hubbs took kari itik and he said very nice. Pelik juga ada itik kat mamak 😉.
Lepas tu check in hotel dan rehat. I booked 1926 Heritage Hotel. Years and yea…