Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2019

Kisahnya...

Dah tak da idea nak buat post title apa 😅!

My telekung project - dah siap! Alhamdulillah... sebenarnya boleh siap semalam tapi macam saja take own sweet time. Verdictnya - susah juga jahit telekung ni. Bukan susah actually, macam remeh sikit ada certain places tu kena precise tempat start and end jahit. Ada tempat punyalah senang jahit lurus saja. I tested kurangkan 1 inch kat getah muka untuk fit anak comel. Alhamdulillah memang ngam-ngam saja. I jahit memang slow sikit. Sebab nak make sure precise. Susah juga ada sikit-sikit OCD ni. Senget sikit jahitan terus stop, buka dan jahit semula!
 Inilah hasil kejadiannya... Anak comel suka dapat telekung baru 😘
Esok boleh start project baru 💪. Buku yang Mas bagi dulu tu I dah study. Ooooo... baru faham. Masa baca mula-mula dulu tak boleh nak imagine. Kali ni sebab dah ada idea nak buat apa, baru faham prosesnya. 
Other than that... Fitness story, CBF dah tak ada ladies class starting next month. Alaaa... nak workout kat mana ni? Nampakny…

Teman Dah Balik

Anak comel is back for her 3 weeks semester break. On Thursday, she spent the day with her friends playing tourist in Bandar Melaka. Malam tu baru fetch dia, along with her friend. She then spent Friday with her friends at Berjaya Times Square. Hamboiii... punyalah celebrate habis exam! Petang tu hantar kawan dia ke TBS to catch bus back to Melaka. Kawan dia ni orang JB, so balik Melaka and then back to JB with her parents.

Hari ni baru betul-betul spend time dengan dia 😏. Alhamdulillah my kawan merayap is around. Hari ni Hubbs ada meeting yang katanya maybe dalam 30min-1 hour. So he dropped us off at Evo. Sekali tu lebih 2 jam gak dia meeting. Evo tu pulak bukan ada kedai sangat. Baru pusing 30 minit dah cover semua!
Lama tak dating dengan anak comel ni 😍
Actually quite productive juga pusing-pusing Evo tu. Memang nak ke Skechers cuci mata. Hari tu pergi IOI City Mall punya, salesperson dia tak berapa best. I kalau jumpa yang tak best ni, malas nak lama-lama. Tapi yang kat Evo ni t…

Jalan Cari Steps

Bulan ni bulan malas exercise. Alasan kukuh - pagi petang hujan. CBF pun baru pergi sekali bulan ni. Esok entahlah... Tengok pagi macam mana 😅. Bukan apa, my insomnia is back. Bosan betul. Bila badan tak cukup rehat dan kurang tidur, tak bagus untuk buat workout 😉.

Hari ni memang plan nak keluar. Dah a few days duduk rumah saja. Ingatkan jalan-jalan solo but then Hubbs tiba-tiba free pulak meeting cancel. Jadinya, dia ikutlah merayap ke IOI City Mall. Baru nak mula merayap anak comel call. Exam dia habis pagi tadi. Dia macam pelik ada bunyi background. Told her Mommy and Abah tengah jalan-jalan kat IOI City celebrate you finishing your exam 😆. Hahaha... punyalah dia sedih sebab dia kata dia duduk bilik je tunggu sorang lagi gang habis exam petang. Takpa, esok malam insyaallah balik for semester break. Start minggu depan, Mommy dah ada geng merayap 👍.

Plannya nak tukar duit kat GMT money changer. Masa Hubbs attached kat Brunei dulu, selalu tukar kat situ sebab rates dia best. Sekal…

Inilah Kerja I...

Sabtu lepas ke Gio cari kain untuk try buat telekung anak comel. Anak comel ni mukanya kecik comel. Bila pakai telekung selalu kena pin dengan brooch kat dagu. Memandangkan Mommy dia dah enroll online class jahit telekung (2 bulan lepas!), ingat nak buat untuk dia. Yang ngam-ngam muat muka. Dan kalau rasa diri terrer, nak try buat ada pocket sekali 😆! Jumpa kain jersey murah tapi colour cantik-cantik. Renda beli di Karysma. Nampak macam matching kan? Experiment dulu. Nanti kalau dah OK baru cari kain yang lagi comfortable.
Dah ada overlock machine ni baru confident sikit nak buat projects macam ni. Boleh tukar-tukar machine. Renyah sikit lah sebenarnya sebab meja I ni taklah besar. Itulah meja kerja letak laptop kalau ada project. Itulah juga meja menjahit. Time menjahit, laptop letak atas dressing table stool kat tepi meja. Sewing machine pun gilir-gilir guna. Cabut plug, alih ke belakang sikit, yang nak guna alih ke depan. Teringin gak nak ada special room... Roomnya memang ada, mo…

My Baby is 18

Anak comel is 18 years and 1 day today. Her birthday was yesterday. Dah besar 😢...

We only got to celebrate with her today. Semalam dia ada exam. Mulanya plan nak surprisekan dia. But then, yesterday morning rasa berat betul hati nak ke sana. Kebetulan Hubbs sakit kaki. And I thought entah-entah dia dah ada plan dengan kawan-kawan dia. Alhamdulillah tak jadi pergi sebab at the time we plan to arrive there, area Tol Ayer Keroh ada accident lori bawa chemical. Jam agak teruk. Fuhhh...

So, today memang dah plan dengan dia nak keluar for birthday lunch. Malam semalam gigih Mommy dan Abah meredah hujan pergi our favourite bakery - Segar Bakery di Seksyen 4 tu beli cake. Dapat pulak Strawberry Cake with fresh cream 😋. Balik terus simpan dalam freezer. This morning sampai MMU cake tu masih sejuk lagi 👍.
 Moist vanilla layered cake with strawberry jam and cream, topped with fresh cream and fresh berries. One of our favourite cakes from the bakery. Satu lagi yang sedap ialah Red Velvet Cake…

More Around the House

Life I ni memang memboringkan 😅

Minggu lepas I godek-godek kotak kain jumpa remnants kain jersey yang I jahit palazzo untuk my friend Nazri's daughter. Sekali tengok memang tak cukup nak buat apa. Dulu-dulu pernah plan nak buat skirt out of it. Tapi macam kena sambung sana-sini. Jadinya, keluarkan untuk buat project skirt tu. Bila fikir balik, I memang tak pakainya kalau buat skirt. Nak buat untuk anak comel... bukan taste dia kot. So, I ukur semula ikut pola seluar I. Dan teringat yang sebenarnya kain stretch macam jersey tak payah ada seam. Especially that I akan jahit guna overlock machine.

Hasilnya... tadaaaa...
 Ngam-ngam saja I potong kain ni. Sampai tepi pun belasah je sekali! And tadaaaa... siap! Mula jahit petang tadi, malam dah siap 😊. Siap buat secret pocket kat depan macam selalu - untuk simpan phone.
Lepas ni rasanya nak buat blouse pulak. Selalu tengok kat Pinterest blouse cotton linen yang gobos-gobos tu. Macam comel la pulak. Entah sesuai entah tidak. Paling pent…

Around the House

Apa lagi cerita yang ada kan? 😅

My sewing...
Sambil-sambil fikir nak jahit apa, I test buat ni. Triangle zipped pouch. Tapi kecik nau. Payah betul nak terbalikkan. Ialah, guna zip 4 inci. Next time kena buat besar sikit. Dah siap ni terus bagi Ilham. Satu set dengan seluar dia.  Atie kata jadi tempat letak puting 😁. Hari ni berjaya buat ni. I panggil kain kemban bergetah. Dapat idea ni bila tengok Jay bawak every time travel. Bila research, ada rupanya orang jual. So, I study dan cuba buat. I ikut sikit yang orang lain jual tu. Description tulis ada macam slit untuk senang mandi. Bila I siap buat ni, laaaa... jadi macam kain belah sikit-sikit. Pernah zaman dulu-dulu ada kain macam ni. Dulu laaa... Tapi tak lah tinggi nau belahnya macam ni 😅.
The kittens... Semalam Hubbs and I brought the kittens to our friendly neighbourhood vet, Dr Saudi. Yang Koko tu asyik mengaru je kerjanya. Ada kurap kot. Mulanya singgah pet shop survey ubat. Sekali tu Dr Saudi dan Sazali ada. Senang cerita, k…

Finally!

Ada dua "finally!".

Yang pertama - finally berjaya siapkan palazzo anak comel. Ambil masa satu hari saja sebenarnya. Tapi nak mula tu punyalah payah. Bila dah start menjahit semula ni, semangat pun datang, menderu-deru bunyi mesin 😄. Alhamdulillah dia suka. Tapi kain satin lembut sangat. Banyak kali pesan - duduk tu make sure bukan tempat yang surface kasar-kasar nanti bertanda seluar tu!
Berkilat nau nampaknya. Dia memang suka jenis yang waist tebal sikit macam tu.
Teringat pulak kat anak tersayang tu. Rindu lah! Lima hari dia kat rumah ni. Hari Sabtu sempat bawak dia urut saraf mata dia tu. Isnin pula ke eye specialist untuk follow-up. Ada pulak ketumbit 2 ketul kecik. Adoiyai... semoga lepas ni dia sembuh. Sekarang dia study week. Sabtu ni mula final exam. Semoga semua urusan anak comel dipermudahkan. Dan semoga dia berjaya jawab semua soalan-soalan final exam untuk semua subjects dengan betul, tepat, sempurna dan mendapat markah yang tinggi. Aaminn...
Come to think of i…

Small Gathering

Hari ni small makan-makan gathering dengan sahabat-sahabat baik. Lama betul tak jumpa dia orang ni. Yang selalu jumpa Mas dan Jay. Err... tak lah selalu tapi lagi keraplah daripada jumpa Ies dan Shake, especially Ies sejak dia start kerja balik ni. Plan asal nak pergi solo saja. Tanya anak comel, dia pun kata nak duduk rumah study. Tapi dia tanya siapa yang pergi. I told her Aunty Jay kata nak buat karipap. Terus anak comel minta tapau. Memandangkan I ada sixth sense yang mengatakan itu tidak akan berlaku, I told her kalau nak makan karipap tu memang kena ikut Mommy.

So, berdua beranaklah ke Alam Impian. Jam 10.30 pagi dah sampai sebab katanya nak breakfast. Shake sampai jam 11 lebih, Ies dan Jay dekat jam 12. Jadinya, anak comel terpaksalah melepek tunggu Mommy dia jimba-jimba dengan kawan-kawan. Nasib baik Mas ada bela kucing comel-comel, itu yang dia dok gomol.
Masa food cantik tersusun lupa nak ambik gambar. Yang special hari ni punten dan sambal goreng cili api ikan bilis yang Ma…

Weekend Came Early

With anak comel back for the weekend, we celebrated Hubbs' birthday yesterday. Instead of devouring a cake, we went for dessert. The kind of dessert that anak comel suka lah sebab dia yang belanja sebenarnya. Kata dia belated birthday for both Hubbs and I. Hubbs kata - "anak kita dah boleh belanja kita...". Touched la pulak 😊.
Tempatnya - ChocoLoco at Aeon Nilai. I tak sure exact name of this cafe. Kat signage tulis Coffee and Chocolate something. Kat pinggan tulis ChocoLoco. Anyway, I sorang saja yang tak berapa makan chocolate so I ordered pancake with honey and butter. Adehh... so boring. Hubbs ordered pancakes with Belgian chocolate sauce, anak comel ordered waffle drenched in 2 types of chocolate. Siapa kaki chocolate memang akan gembira lah kat sini.  Anak comel punya tinggal last bite. Licin! Thank you sayang busyuk beloved daughter. Dia save up duit allowance dia nak belanja Abah dan Mommy dia 😘. (Errr... tapi lepas tu dia pujuk Mommy dia belanja socks kat H&am…

Pesanan

Malas nak tulis pasal ni but I guess I just have to voice this out. Especially nowadays where you can read (or watch videos) of accidents happening everywhere. Sebenarnya, sebab jadi accidents ni bukan cara memandu tapi perangai masa memandu. Cara memandu ni rasanya 99% drivers memang pandai memandu. Kalau tak mesti kau still ambik driving test untuk kali ke 56 kan? Beza antara dua ni? Cara memandu - kau tau yang that stick at the side of the steering tu bila kau tekan, akan ada lampu kelip-kelip siap ada bunyi comel tunjuk yang kau nak masuk kanan atau kiri. Dan pastinya kau pernah guna. Paling tak pun masa kau ambik driving test. Perangai masa memandu - haram kau nak guna stick tu sebab kau ingat drivers lain on the road semuanya mind readers boleh baca dalam kepala otak kau tu yang kau nak masuk kanan atau kiri.

Now, let's talk about perangai masa memandu. Kadang-kadang manusia ni bila dia duduk kat driver's seat, perangai dia akan terus bertukar. Jadi manusia lain. Ada spl…

These Few Days

These few days... Yang sejuk pagi-pagi, hujan petang-petang, dan sejuk malam-malam. Hasilnya, September challenge tak berjaya, October challenge pun suam-suam kuku saja ni. Tapi kan, I downloaded BookDoc app yang ada challenge juga. Sync dengan Samsung Health. Yang bagusnya, ada rewards. Bulan August I dapat bronze tier so dapatlah download vouchers Old Town White Coffee dan Secret Recipe. Tapi belum redeem lagi!. Bulan September pun bronze tier, I dapat voucher MPH. OKlah kan. Bagus tau track steps ni. Insyaallah sihat sebab exercise. Ada challenge yang buat kita usaha nak target steps. At the same time, ada juga rewards 😊.

Makan-makan wise...
Dalam tak celebrate sebab tunggu anak comel balik, malam 30th tu pergi Satay Samuri 😋
Kualiti air kat kawasan rumah kita orang ni tak bagus these few days. Macam bau chemical je. Kat Twitter punyalah ramai orang complain tapi sama saja. Setelah minum Lemonade kat Satay Samuri rasa lain macam, we decided to have our meals at the state next doo…