Skip to main content

Posts

Showing posts from 2018

Drenched in Sweat

Pagi tadi sebenarnya cari alasan tak nak pergi kelas. Dah masuk 2 malam tak berapa tidur. Kepala berdenyut-denyut. Since semalam puasa, pagi tadi memang rasa light-headed. Minum susu kurma sikit kasi energy and that's it. Lepas settlekan my mother, sempat balik rumah kejap. Set alarm sebab memang betul-betul need the sleep. 10 minit saja. Alhamdulillah, lepas short nap rasa segar sikit. Terus pergi kelas.

Good thing I decided to attend sebab today memang best. Outdoor class. Conditional training and drills. I missed this class last month. Dan ramai pulak pagi ni. The 2 guys yang selalu datang 9.30 pagi joined our class. My "housewife class" dah tambah lagi 2 orang. Sorang tu cuti tanpa gaji. Cikgu kot. Sorang lagi cikgu sesi petang. Then ada lagi sorang biasa datang malam decided to join our class. So, memang meriah.
 Ada 4 stations. Sorang demi sorang kena lari dari starting point to each station dan buat 15x jumping jacks, then lari next station 5x burpees, then 10x sq…

Allah Maha Mengetahui

That's the only thing that describes the situation I'm in at the moment. Allah Maha Mengetahui. Apa-apa pun serahkan pada Allah.

Anyway, I got my 3rd badge this morning. Semalam target nak achieve tapi tak keluar pun sebab weather panas. So far still within time limit. Insyaallah hari ni kalau jadi mungkin jalan jauh sikit. Macam-macam nak kena buat ni.
Achievement I cuma walking challenge saja. Nothing to shout about. Maklumlah, I ni bukan runner yang masuk marathon dan kumpul medals. Now to think of it... patutlah ada one time tu selalu betul update running progress kat FB. Ooo... rupanya nak tunjuk kat the other half yang dia pun run juga 😒.
I'm almost done with the first set of pajamas for Nazri's daughter. Cuma tinggal leher dan front sebab kena beli piping dan buttons. Maybe if I can finish up another palazzo dah boleh meet-up to deliver kira 50% of the order. I think it's about time I start meeting people. Macam nampak not so distance in the future I need t…

She's All Grown Up!

Semalam anak comel and I went to the Higher Education Fair at Mid Valley. Saja nak expose dia kepada other options besides accounts yang dia sedang ambil sekarang. We never know kan. Kot lah minat dengan TESL bolehlah ikut mak bapak dia 😅. It was a very good exposure and even though you have to wade through reps shoving brochures to your face, some of the education counselors were very good.

Selepas pusing hampir semua booths, anak comel seemed quite adamant to pursue accountancy. Turun daripada Pak Ben dia agaknya 😉.

But yesterday was the day that I realised my daughter has all grown up. Really. I mean she's always been so tiny in my eyes. But yesterday she went around filling in forms and asking questions. She sat and listened, read the brochures, talked to the counselors about subjects and stuff. The whole time I let her lead the way to the booths she's interested in. I was quite impressed. Dah besar anak aku... 😢.

Of course after spending hours visiting the fair we spen…

Menu Sihat

Bila boleh (unless anak comel requests high calories food!), I akan cuba masak healthy food. Nak ganti food entah apa-apa yang makan kat luar 😅. I memang tak berapa jaga makan sebenarnya. Cuba tapi tak berapa berjaya. Macam Khamis lepas anak comel ajak makan jalapeno bombers kat Texas Chicken. Punyalah sedap 😋. Sebab tu kena rajin exercise. Alhamdulillah last week masa timbang kat kelas dah turun. "Officially" I turun 6kgs compared to 1 Jan 2018. OK sangatlah tu. Dan rasanya paling lama bertahan. Dan my visceral fat turun ke 6 daripada 6.5. Best betul rasa 👍.

Anyway, nak letak recipe untuk anak comel buat reference tapi macam busy pulak. Dia suka juga makan healthy food I masak ni. I letak gambar dulu. Bila-bila free I letak recipe. Masalahnya recipe bukan susah pun! Later ya. Kot boleh bagi inspirasi to you 😎.  Baked Siakap. Macam steam juga tapi masuk dalam oven. Hasilnya ikan tu garing sikit (sikit sajalah compared to steam) tapi still ada kuah. Half-way cook masukkan…

Fitness Story

Second badge earned! Yeayyy... tapi 2-3 hari ni dah start slow sikit. Weather is very hot nowadays. Alasan yang sungguh bagus setiap pagi 😎.
Lama tak jog 😅.
Last Sunday I joined Aqua workout. Geng sekelas, Aqish, ajak. Memandangkan timing pun OK, ikut sajalah. Lagipun lama tak masuk kolam. It was organised by Senamfit. Bolehlah follow kat IG. Very good instructor. Yang peliknya, workout taklah penat sangat tapi penatnya datang lambat. Dah sampai rumah baru badan lemau 😆. Tapi memang best! Berenang-renang di tepian 😊. Venue di Country Heights Kajang.
Lepas settle Aqua workout, balik rumah terus ajak Hubbs pergi Bangi Sentral, specifically ke Al Ihsan mega store. Dulu dah survey kasut di Al Ihsan IOI City tapi macam tak rasa nak pergi mall di hujung minggu. Hajat nak survey lagi. Tak habis-habis survey! Surprisingly, kedai di Bangi Sentral ni macam OK pulak. Bootleg pants yang punya susah nak cari punyalah banyak kat situ. Sekarang trend leggings. Memang takdenya I nak pakai kan! Ke…

Hati Tak Boleh Describe

Semalam my SIL Angah Mas hantar gambar-gambar dia dan suami di Madinah di WA group sebelum dia berlepas ke Mekah. Hubbs remarked - "Ni bag awak kan?". Allahuakhbar... Angah Mas bawak tote bag yang I bagi dia (and her kids) Raya tahun lepas. Bag I yang simple tu sedang teman dia buat Haji. And to think of it, dah ikut dia pergi Masjid Nabawi, masuk Raudah dan sekarang dah sampai Mekah 😢. Today dia hantar gambar lepas buat umrah wajib di Masjidilharam. Dia cakap dia tengah pakai jubah yang Hubbs and I hadiahkan my arwah MIL dulu. I pun dah tak ingat pernah bagi jubah pada MIL. Tak boleh nak describe rasa hati ni... Allah... Semoga giliran kami pula tahun depan. Doakan kan ya...
Tote bag flamingo 😊
Sekarang tengah siapkan palazzo pants for my friend Ayu. Dah hampir siap. Tinggal pinggang saja tak masuk elastic lagi. Tengah tunggu dia bagi measurement. Mesti dia lupa tu!
Tinggal hem saja lagi. Lepas ni nak start buat Nazri punya orders pulak 💪.
Pagi tadi start first Combat cl…

Good Day Today

Good day today. Firstly, I completed the Beach Challenge. Hari ni tak pergi jogging pun sebenarnya. Awal pagi tadi hujan jadinya jalan basah. Alasan bagus untuk tidak jogging 😀. Tapi cuma tinggal dalam 4,000++ steps saja lagi, petang lepas kemas garden dan bakar sampah terus dapat badge. Dua bulan tak berjaya complete challenge weh!
OKlah, awal 2 hari 💪. My Old Tak Balance shoes. Masih gigih pakai lagi ni! This pair of Karrimor serves me so well these few years. Semalam survey kasut di Al Ikhsan IOI City Mall. Tengah sale sekarang sampai tengah bulan depan. Macam dah tau nak beli yang mana. Tapi nak kena kira duit dalam tabung ayam dulu😅.
Satu lagi achievement ialah berjaya siapkan palazzo pants Mizan. Adoiii... lama betul bertangguh. Nak jahit taklah lama mana pun. Kalau slow and steady dalam 2 hari. Kalau rajin dan laju, sehari pun boleh siap. Insyaallah esok nak deliver. Semoga muat dengan selesanya. Bukan apa, Mizan cuma pesan - "alaaa... kau ikut je seluar yang kau buat u…

Back to Sewing Pants

Alhamdulillah Ies punya bags semua dah siap jahit. Guna kain batik tu hingga the benang terakhir 😂!
All 5 bags. Yang atas sekali tu ada pockets kat dalam. Yang paling kecik tu untuk isi water bottle. I really enjoyed making these. Lama sangat tak buat tote bags. Yang best the method untuk buat reverseable bag yang dulu rasa susahnya nak buat sebab kena sangat precise, kali ni lalalala saja! Bukan apa, dapat skill untuk adjust kain masa buat pants. Yang penting, use a lot of pins. Akhirnya potong juga kain untuk buat palazzo for my friend Mizan. Lama betul tangguh. Bukan apa, kain ni berat 😅. Guna banyak energy! My orders. Dua dah strike-through. Siap! Yang lain tu work in progress 💪. Kali ni jahit sambil bertemankan alunan piano Yurima. Jumpa secara tak sengaja. Masyaallah, beautiful music 💖!

Challenge Almost Over

July challenge is almost over. I missed the last 2 badges. Kali ni macam susah sikit nak achieve. Algorithm dah tukar sikit kot?
Less than 20,000 steps more in 4 days. Insyaallah boleh... Pagi tadi setelah agak lama, berjaya buat 5K. Seksa. Bukan apa, otak asyik nak sabotage saja. Panas lah, nak gi toilet lah... tapi kaki tetap teruskan. Good job legs 😁! 
Semalam tak pergi class. Tak da mood. Lagipun tak cukup tidur. Hantar anak comel ke sekolah pun rasa macam melayang-layang. Balik rumah terus tidur. Next week patutnya class dah habis untuk bulan ni tapi rasanya coach nak buat class. My 2 fitness buddies ajak shift ke petang join kelas cikgu-cikgu. Alaaa... I ni kalau petang memang tak keluar rumah dah kot. Pagi paling sesuai. Lepas hantar anak sekolah, settlekan my mother, ngam-ngam timing untuk masuk class 😓. Will see next week how.

Tapi rasanya after almost 1 month dah ada improvement. Rasa rajin saja buat workout simple-simple sendiri pagi dan petang. Semalam masa pergi jumpa p…

Lama Tak Jahit Tote Bags

Semalam sewing machine bekerja full force 😊. Tiba-tiba tersedar yang banyak orders perlu siapkan. Mula-mula dapat message daripada Nazri lepas I hantar 5 options of fabrics untuk buat pajamas for his daughter. Sekali dia balas - "one each please". So I replied - 5 sets of pajamas? R u sure? He then called to confirm. Apparently daughter dia dah masuk college so need more pajamas. Alhamdulillah atas rezeki dari Allah...

So, I got to work. But I am a person easily distracted. Mula-mula dah susun schedule. Nak siapkan palazzo Mizan dulu. Tapi bila belek-belek kain batik Indonesia yang Ies tempah buat tote bags, terus rasa nak jahit bags pulak. Sebab kain dia cantik! So, I made one. Balance kain terus potong sebab Ies suruh habiskan. Bila dah potong dan buat another one tiba-tiba teringat kat "putuku" yang comel. Dapat idea nak buatkan dia that small blanket crinkle toy. Tinggalkan tote bags dan buat research kat YouTube. Lepas tu terus buat crinkle toy tu pulak 😅. H…

So Be It

Seriously? Thought I wouldn't find out?

Banyak lagi cara nak selesaikan masalah. Pasti ada jalan. Kalau bincang betul-betul pasti dapat pertolongan. Pilih jalan paling mudah, but at the same time betray the person you said you love. You might as well be the very person yang aniaya the person you said you love. Sebab sama saja. Tak ada beza.

Makan-makan Hi Tea

Yesterday was another makan-makan day. Awal-awal pagi Linda dah sampai. Memang tak pergi breakfast pun. Perut kena biar sekosong-kosongnya. Jam 10.30 keluar rumah, pick-up Ikin kat MRT Kajang, dan terus ke Sime Darby Convention Centre. Drive rilek-rilek saja sambil borak-borak entah apa-apa 😅.

Sementara tunggu yang lain sampai, duduk di lobi dulu. I dok perdajal Linda dan Ikin. Suruh dia orang pergi membuang di toilet. I told them toilet cantik, rugi tak pergi. Bila dua ekor tu balik semula ke lobi punyalah kita orang ketawa sampai keluar air mata. No, don't get me wrong. The place has the coolest toilet. Yang kelakar sebab dia orang berdua ni tak tahu yang dalam toilet tu itself ada cermin keliling. So, bila kau duduk atas toilet seat tu, boleh nampak diri sendiri kat cermin! Adoiii...😂. Yang kelakar sangat Ikin kata - aku pandang bawah je takmo tengok cermin!
Memang dah agak dah. Ies dan Jay sampai akan curi-curi ambik gambar kitaorang pas tu post kat group 😒
Tepat jam 12 kit…

Makan Weekend

It's makan-makan weekend. Harap-harap tak lah sampai menaikkan berat badan drastically. Penat je aku melompat-lompat dalam kelas minggu lepas 😅.

Hari ni kenduri doa selamat di rumah Angah Mas. Alhamdulillah Angah Mas and Man dapat jemputan Haji tahun ni. Lepas Aliyah selesai jamuan (lepas) raya Form 5 dia kat sekolah, terus ke rumah Angah Mas. Jumpa dia sebelum dia berlepas Isnin ni. Ada gak rasa nak hantar kat Kompleks Tabung Haji yang baru tu tapi anak comel sekolah pulak. See how.
Dapat jumpa Mie dan Mijah saja. Kili and family datang awal dan lepas tu pergi kenduri lain pulak. Pijal pulak baru nak landing dari KK. Nor and family lambat sikit. Kat kenduri ni membelasah daging salai masak lemak cili api. Walaupun tak berapa pedas, memang sedappp 😋.
Petangnya terpaksa jogging untuk menghilangkan rasa bersalah makan banyak kenduri tadi 😅. Sebab dah petang, target buat 3km saja. Itupun dah mengah. Daging salai tak hadam lagi dalam perut! 1) Seluar motif Aztec itu baru beli mingg…

Quiet Week

It's been a quiet week. Nothing much happened. Weather has turned very, very hot. Nak jogging pun tak ada mood 😅. Good thing I have my twice a week classes. Ada gak la aktiviti. Dan sebab coach kata balik kena buat exercises, I downloaded app yang suggest and track workouts. So, rajinlah sikit buat. Sebab kalau tak buat keluar notification! Musim panas ni buat 30mins workout kat depan TV pun berpeluh gila.
Alahai... baru 2 hari! Mostly crunches, squats and planks. Rasanya tak dapat 4th badge ni. Lagi sehari je tinggal.
Last weekend Hubbs got himself a motorbike. Naik komuter memang banyak buang masa sebab schedule not frequent. Dari Hubbs buat 2 projects in KL, moved to Brunei, balik sini balik, buat Uber for almost a year, then buat project sekarang, service komuter tetap sama 😒. Imagine berapa lama? Can't say I'm all for it. Menambah satu benda I yang perlu risau setiap hari. But then if it makes life easier, then redha sajalah. Setiap hari doa semoga perjalanan selama…

Fefeeling Jadi Caterer

Semalam Linda order spaghetti aglio olio dan carrot cake untuk potluck Raya office dia. Untuk dua bungkus spaghetti. I punya spaghetti memang dia punya favourite. Puas dah ajar cara nak buat sebab simple sangat. Tapi dia kata dia buat tak jadi 😅. Masa cakap OK kat dia memang laju je. Tapi bila dah start buat terus nervous pulak. Sebab I dah lama sangat, sangat tak masak spaghetti aglio olio dan carrot cake. Makan tahun jugak rasanya.
 Satu kuali besar gak! Dekat 1/2 kilo udang besar. Meriah. Nak sedap memang kena guna udang besar yang fresh dan juicy.  Hasilnya... Carrot cake tu setengah adunan saja. Still buat satu adunan macam biasa tapi bahagi dua. Lagi setengah nak makan sendiri!  Ini kita orang punya 😋! Rasa nervous dan risau terus hilang bila Linda cakap "terbaik" 😊! Orait, open for orders 😆!

Makan Sedap Weekend

Makan sedap weekend namanya. Hari Sabtu ada 2 open house invitations. Dapat pergi satu saja. Jalan jam ya amat. Syawal dah sampai penghujung. Dapat pergi rumah Nor saja. Muzz invite ke open house di Cars Kitchen tak berdaya nak ke sana. Cuaca pulak punyalah panas.   Ya la... bokeh effect  Tengah sokseksoksek dengan Mijah Makan sangat sedapppp... kambing golek... nasi beryani kambing (lagi!)... desserts. Memang melantak sakan!  Tak sempat nak jumpa family Angah Mas & Kili
Perjalanan balik dah dekat 2 hours sebab jam. Niat di hati nak singgah Cars Kitchen kena simpan jauh-jauh. Mesti traffic sesak. Itupun Waze suruh ikut Rimbayu, jalan yang tak pernah lalu sebelum ni. Jauh sikit tapi kurang jam. Kalau ikut jalan biasa KLIA memang entah pukul berapa sampai rumah.
Anak comel ada satu lagi open house kawan dia. Sampai malam dia stay sebab katanya ada bunga api. Memang pun. Dari rumah boleh dengar! Alhamdulillah dapat tapau nasi beryani pulak. Semoga murah rezeki orang-orang yang bagi k…