Skip to main content

Posts

Showing posts from 2018

Driving Class

Yesterday Hubbs conducted his first driving class for anak comel. Dulu-dulu dia pernah ajar macam mana nak start kereta, so kalau nak keluar selalu juga dia pass kunci kereta pada anak comel suruh start. Now she's old enough to drive. Kira Hubbs buat introductory class. I duduk belakang saja. Dengan perut kecut 😅. Driving class di Bdr Bukit Puteri. Ada satu jalan belum siap tak jauh dari Tesco yang tak ada kereta. First class macam biasa lah kan. Brake pun asyik kuat macam emergency. Memang I pakai seat belt dekat belakang 😁.

What We Did

Now that anak comel has completed her exam, one of the first things that we did was watch The Crimes of Grindelwald. We went to watch it yesterday. It was released just a few days after SPM exam started. Punyalah I sabar menanti anak comel habis exam untuk tengok cerita tu. Selalunya first week of release Mommy-Daughter dah pergi tengok 😀. It was fantastic, no matter what the reviews say. And contrary to comments saying there were just too many plots in the movie... nah, biasa saja! Now, 2 down 3 to go. Nak tunggu lagi 3 movies! Meantime, just this afternoon anak comel said - Jom ajak abah tengok sebab rasa nak repeat!
Watched the 10.45am show. Bagus sebab orang tak ramai, harga tiket pun RM10 je! Sampai IOI City Mall jam 10 pagi masa kedai baru bukak! The only place yang dah ready was Paparich 👍.
Hari ni pulak keluar grocery shopping. Now is the time nak ajar anak comel masak. So she chose what she wanted to cook and we bought the ingredients. She cooked Buttermilk Chicken. And it …

It's Over

Yesterday was the last day of SPM exam for anak comel. Officially her last day as a secondary school student. At exactly 12.15pm, I text my achik-achik friends - Merdekaaa! Yup, mak dia yang merdeka 😁. Itu signal untuk achik-achik yang I dah boleh join jalan-jalan.
Last paper was Perniagaan. She too was a bit emotional just like her Mommy. On the way to school she said, "Lepas ni tak lalu dah jalan ni pagi-pagi pergi sekolah..."
Alhamdulillah throughout the 3 weeks plus of exam, anak comel sihat. Any "ketidaksihatan" Mommy dia yang absorb. Even yesterday I was not well. Demam selsema. Lepas exam siap-siap terus ke Mesa Mall for lunch. Small celebration.  Lunch at Nom. Abaikan jerawat besar atas hidung dia tu!
Hari ni tak ke class pun. Still selsema. But I managed to get the first star yesterday. Petang buat workout sikit-sikit dalam 20mins kasi keluar peluh. First star! Bulan lepas punya.

Challenge Completed!

I actually completed the November steps challenge on Wednesday. Hari pergi MAHA. Maklumlah jalan jauh hari tu. Waaahhh... rasanya bulan ni antara paling awal complete challenge. Siap ada spare 2 hari! Tapi bila dah achieve target ni mula lah tak ada semangat nak kumpul steps.
Sudah berenang di lautan. Hubbs memang jauh ke depan! December challenge starts tomorrow 💪.
Customer yang order baby stroller bag tu dah terima bag yang I post. Alhamdulillah muat baby stroller dalam bag tu walaupun agak gedoboh sikit katanya. Ada extra 2cm all around sebenarnya I buat sebab rasa macam tak muat saja.  That is the bag with baby stroller inside. Stroller zaman sekarang kecik dan ringan banding dengan zaman anak comel baby dulu.
I still have not started sewing that pants for myself. Benda paling menyampah sebenarnya ialah potong kain sebab I potong atas lantai. Lutut selalu sakit. Adehh... esok lah!
Anak comel will finish her exam on Monday. So, Tuesday onwards I dah merdeka! Hehehe... mak dia yang…

MAHA 2018

Memang rugi kalau tak pergi MAHA, terutamanya orang yang suka berkebun macam I ni. Tapi lama sangat-sangat tak pergi. Last rasanya masa anak comel sekolah rendah dalam darjah 2 macam tu. Rasanya lah! Setelah plan secara ala kadar, semalam berjaya meredah traffic dan manusia untuk ke MAHA 2018. Walaupun tengah minggu, orang tetap ramai. Kalau nak pergi memang kena awal pagi. I sampai dalam 9.10 pagi, kereta dah mula banyak tapi masih OK dan parking memang masih kosong. I masuk ke Laman Tiba 2 sebab itu yang rasa sangat familiar. Nak balik pun senang.
Map MAHA 2018. Ala-ala FarmVille sikit. Tapi jangan tertipu dengan distance dalam map tu. Ada tempat sebenarnya tak lah jauh sangat.
Jumpa Ies yang dah sampai dan sempat buat aksi adiwira dia main masuk je ke dalam sampai entah ke mana. Tak da pulak orang tahan tak bagi masuk 😆. Awal pagi kot. Lagipun kereta dia sekarang nampak ganas. Takut orang nak tahan! Pot pet pot pet sementara tunggu Jay sampai.
Jay sampai lambat sikit naik MyCar te…

Beg Siap!

Setelah 2 hari berhempas-pulas, beg untuk baby stroller tu pun siap... Sebenarnya boleh awal lagi tapi entah kenapa mengong sikit kepala salah calculation dan salah potong kain untuk bahagian atas drawstring tu. Dua kali pulak tu! Adeh... bukan apa, ini first time buat beg yang tepi macam box. Tu yang lupa kira sekali bahagian tepi tu 😅. Tak apa... kain lebih tu nanti boleh sambung buat tote bags.
 Ini lining nya  Akhirnya siap! Tinggal nak masukkan string. End product. Size 50cm x 50cm x 25cm. Boleh kot masuk baby stroller. Itu size yang customer bagi.
Lepas ni nak jahit seluar sendiri pulak. Pinggang dah ramping sikit ni 😉 seluar I banyak dah longgar. Maybe lepas tu boleh try buat blouse yang dah lama janji nak buat untuk anak comel.
Steps wise... I managed to get the last star for this month's challenge. Lagi 4 hari ni kena try complete the challenge 💪.  One star tak dapat. Ini semalam. Hubbs dah complete challenge. I masih terhegeh-hegeh lagi!

Another Breather

It's Friday. Another breather before exam starts again Monday. Alhamdulillah anak comel dah selesai 5 papers. Tinggal 4 saja lagi. Bertabahlah wahai anak... Tapi, anak ambik exam, mak dia pulak yang tak sihat. Doa hari-hari semoga anak comel sihat sepanjang exam dan alhamdulillah so far dia sihat. I pulak demam 2 hari. Semalam tak pergi class pun sebab light-headed takut pitam pulak.

Today is officially the last day of school. Of course for SPM takers it doesn't affect them at all. But then, deep down inside these few days have been quite emotional for me. On Wednesday, I was making a U-turn to fetch anak comel after her exam when I saw this group of primary school kids waiting for their school van. And when the van came, they excitedly ran to the van. They looked so little and comel. Perhaps standard 2 or 3. And I thought of my daughter. She used to be that small some years ago. Today she's finishing school... And tears started to fall. Aiyoo... why la so emotional 😢.

OK…

Taking a Breather

After 3 stressful days, today anak comel tak ada paper. She's taking a breather and so am I! Since she doesn't have to attend school today, I took the opportunity to wake up a bit late this morning. Sampai Hubbs nak pergi kerja pun kena naik atas to say goodbye. Hehehe... sorry ya! Anyway, hari ni layankan anak comel nak makan A&W.
Hancur diet bila makan dengan budak ni! Malam makan healthy sikit. My little family ni senang nak kasi makan 😁. Antara favorite ialah onion & chives wrap makan dengan shredded roasted chicken mixed with some mayo, sliced onions and coriander. Mixed salad kena ada. Yang elok wrap dalam foil tu Japanese purple sweet potatoes. Malam nanti sah-sah habis Hubbs buat snacking.
Minggu ni hilangkan stress anak comel ambik exam dengan buat gardening. Actually not much can be done sebab selalu hujan. Just tarik-tarik weeds sikit and replace some chili plants yang agak-agak tak berapa sihat. Now, around the house... This morning baru perasan the cherry…

OMG... It's D-day!

SPM examination starts today. Sejak 2-3 lepas rasa sebak saja. It's not the exam that's giving me this melancholy feeling, it's the realisation that anak comel has grown up. Of course I do share those butterflies in my stomach. But then, anak comel has shown lately that she works hard for the exam. InsyaAllah... she will do well, within her own ability. Setiap hari I doakan. Doakan anak comel juga ya.
One moment she's this small... Suddenly she's sitting for her SPM exam! This was taken this morning.
From today till early next month, things will be a teeny bit stressed around the house. I can just feel my hair turning grey. Tapi selepas setiap kesusahan akan datang kesenangan kan. InsyaAllah. Meanwhile, I'm trying my very best to calm her down, make sure she eats well, gets enough sleep, have her things ready before sitting for her exam... The usual hard stuff!

Our Weekend

Another makan weekend. Tapi kali ni agak "behaved". My weight has gone down to the weight I enjoyed 3 weeks ago, so nak sabotage my own achievement is out of the question 😅. Makan berhemah, kata orang.

Yesterday we attended the wedding of Nazri's son. Majlis mula 11.30am. We were there at 11.50am. Punyalah awal. Bukan apa, takut jam sebab venue di IDCC Shah Alam. Alhamdulillah traffic was OK. It was such a nice wedding. Paling best sebab dapat jumpa ex-colleagues dulu yang dah lama sangat-sangat tak jumpa. Teringat balik how well we used to work together. We were like family.
Sempat jumpa ex-SKALI Arnie, Basri, Aimy Bazura dan Alina. Not long after, geng MDA pulak sampai - Ivan and the rest. Masa nak keluar dewan, dapat jumpa Azmi (ABA) dan Nizam. Sempat Azmi bagi anak comel nasihat berguna sempena nak ambil exam SPM 😊. Then, terserempak dengan one of the programmers I loved working together last time - Shiek Wei. Finally, nak masuk lift jumpa Norazam (NZ). 
Yang lain …