Skip to main content

Posts

Showing posts from 2018

2 Feb 2018 - Awesome Tegudon

Pagi-pagi, benda pertama yang dibuat apabila matahari keluar ialah tengok Gunung Kinabalu. Even from afar, the mountain presents itself majestically under the morning sun. Bukan selalu dapat rasa pengalaman macam ni.
The scenery we woke up to... Such a pleasure watching this while sipping a cup of hot hazelnut coffee 😋 Ibuk Jay dah mula nak buat breakfast. Let's see... telur rebus, scrambled eggs dan tuna chili makan dengan roti.
Lepas dah dapat tenaga, bermulalah aktiviti kami di Tegudon 💪. Mula-mula, cross jambatan gantung untuk ke sawah padi di seberang sungai. Mula-mula kena seberang titi buluh dulu. Lepas tu kena panjat bukit sikit, baru sampai kat jambatan gantung. Railing dah lah cuma sampai bawah pinggang, bergoyang-goyang pulak tu 😅. Adehhh...
Kampung Tegudon ni dah diwartakan sebagai tempat perlancongan. Menjelajah sawah pagi tu sebahagian daripada aktiviti yang boleh dibuat di sini. Masa ni sawah tengah menghijau. Cantik betul sawah padi kat sini... Pondok kat belaka…

Not Well

I've not been well. Four days now. Demam. Batuk teruk. Phlegm rasa penuh dalam chest sampai bernafas pun rasa sesak. Dada pun rasa sakit sebab asyik batuk. Semalam badan siap sakit-sakit. Lama tak demam teruk macam ni.

Tapi, still kena bangun. Walaupun tak larat... Ada tanggungjawab.

Allah. Kesakitan itu penghapus dosa kan? Allah, ampunkanlah semua dosa-dosaku.

My global challenge kena letak tepi. One badge already gone.

1 Feb 2018 - the Less Known Tegudon

From Pekan Nabalu we headed to Kampung Tegudon, Kota Belud, specifically Tegudon Tourism Village. Kata Jay, Tegudon ni orang tak ramai tahu lagi. Melangkap lagi famous. Kalau Google gambar Melangkap, lagi terang dan nyata nampak Gunung Kinabalu. Kita orang kan suka pergi tempat yang belum famous kan 😎.

Sepanjang perjalanan nampak orang jual durian. Masing-masing memang teringin nak singgah tapi macam ada saja halangan. Sampai ke sudah tak makan durian 😅! Anyway, perjalanan ke Tegudon ambil masa dalam sejam. Kiri kanan jalan view sangat cantik. Setiap kali nampak kelibat sungai yang lebar, cantik dan jernih, masing-masing komen - kalau kat tempat kita ni, mesti kereta dah penuh tepi jalan orang pakat pegi mandi sungai!

Tegudon ni orang kata bagai jatuh cinta pandang pertama. Kami sampai, keluar saja daripada kereta, terus terpaku dengan keindahan tempat ni. Betul! Amazing!
Tempat kami berkampung 2D/1N... Macam-macam aktiviti boleh buat kat sini. Dah hampir senja baru Gunung Kinabalu …

2nd Badge and Back to Sewing

One more 5km jogging session today. Alhamdulillah, walaupun Hubbs tak ikut. Tak apa, dia kena ganti tidur. Penat weh keluar kerja matahari belum keluar, balik kerja matahari dah tidur. Ni dia keluar jogging petang. Anyway, got the 2nd badge today! Yeayyy... so far still on track walaupun lambat sikit. Bulan ni pulak ada 28 days saja, so kena catch up.   This morning ngam-ngam dapat 5kms. Masa lari di retention pond jumpa this aunty yang memang selalu sama-sama exercise kat situ. Selalunya bila selisih dengan dia, I akan greet dia "Good Morning". Etiquette hiking di Bukit Puchong terbawak-bawak sampai sini! At around 9.15am dia nak naik dah, siap ajak naik sama-sama sebab dah tak ada orang.  Next badge will be 100,000 steps.
That regular customer yang selalu order wristlet WA I minta buatkan another one. This time around dia nak yang dalam ada slots for cards. Lama betul dia tunggu sebenarnya. Masa dia message dulu, I tengah busy sangat buat proof-reading work. Lepas tu meray…

New Challenge

Pause sekejap cerita pasal my KK adventure. Igloo challenge ended and I completed it one day ahead of deadline. The result is - I got no 399,506 out of about 1.1 million participants. Yeayyy... major improvement!
Let's see... ada hari I jalan banyak, ada hari dalam 3,000 steps saja. But I managed to jog 10 times which equals to around 50kms. 
As of this morning, I actually lost 2.3kgs. Starting from 1 January 2018. Alhamdulillah. Sebenarnya weight lagi tinggi daripada weight masa bulan puasa tapi dapat shed the kilos tu pun dah rasa best gila. Makan wise... I try to eat healthy tapi paham-paham sajalah kan, bila bawak anak comel keluar makan kena ikut selera dia. Macam tadi lunch pekena KFC 😅.

Yang penting, I feel healthier. My blood pressure so far quite good. Alhamdulillah. I believe itu yang penting. You exercise, move your body, shed loads of sweat and at the end of the torture, you feel good. Kalau dapat lose some weight, that's a bonus. My jeans pun dah rasa longgar sik…

1 Feb 2018 - Journey Started

Pagi-pagi ke Sepangar dulu untuk meet-up dengan Abang Jay dan beli provisions untuk bawa ke Tegudon nanti. Abang Jay ni sebenarnya warden asrama masa I di PPP/ITM Shah Alam dulu. Apa tah official designation dah tak ingat. Small world. Tapi dia jaga block lain 😅. Sekarang dia attach dengan UiTM Kota Kinabalu. Hajat hati nak pinjam periuk dan sleeping bags, tapi tak sangka dia bawak private tour ke belakang kawasan asrama mengadap kampung air, Sabah Port dan TLDM base. Bukan senang nak dapat opportunity tu 👍.
Travel kali ni Ies yang banyak bawak kereta. Yeayy.. sebab dia tahu jalan. Dan sebab dia dah jumpa hand brake Alza kat mana 😁! Breakfast... Namanya soto tapi tak da nasi impit. Teruja jumpa kedai ni😂. Kawasan Sabah Port. Opposite tu TLDM base. Imagine looking at this view everyday from your window... Nampak laut... pulau... Untung students UiTM. Kawasan belakang asrama. Siap dapat air lagi tour guide bagi 😆.
Tengah rehat-rehat di rumah Abang Jay, aisey, dapat WA message pulak…

31 Jan 2018 - KK, Here We Come

First time sebenarnya naik flight malam. Memang rasa wasted sikit sebab sampai dah tengah malam. Tapi dah tiket time tu saja yang murah kan, redho sajalah. Walaupun flight jam 8.35pm, sampai KLIA2 awal dalam jam 5.30pm. Sebab dengar cerita kena print bag tag sendiri, takut queue panjang. Apparently, di KLIA2 tak perlu (on that particular day lah), so lepas drop off luggage, melangut saja di airport tunggu travel partner, Shake, yang (ehem...) as usual akan kelam-kabut.
 Gaya seorang traveler 😂. Tengah message - Jay! Ies! Korang kat mana?. Dapat reply gambar ni! Ceehhh... Ramai betul orang travel cuti Thaipusam dan Hari Wilayah. Duduk atas lantai di Gate K sementara tunggu flight yang lama lagi. Yang sorang lagi tu asyik - "on the way".
Sampai KK dan pick up luggage dah hampir tengah malam. Bukak WA dapat message: "Niza, kau pandai bawak Alza tak?". "Pasal?".  Ies jawab: "Aku tak jumpa kat mana hand brake dia!". Adehhh... So, kenalah telefon bal…

Safely Home After an Awesome Adventure

I'm back 😄. Took me a day to recover from the trip. It was a 4D/4N trip to Kota Kinabalu. Siapa geng travel kali ni? Achik-achik itu lah juga - Jay, Ies, Shake and I. We took night flights to KK on 31 January (separate flights about 1 hour apart), and came back on 4 February, also night and separate flights.

Our itinerary:
31 Jan: overnight at a homestay about 10 minutes from the airport
1 - 2 Feb: Tegudon Tourism Village
3 Feb: Sapi & Gaya Islands
4 Feb: Pasar Tamu and back home

As usual, it was truly an adventure. Crazy, nerve-wrecking but totally worth it! Sabah is just awesome. Beautiful and mythical. In Tegudon, that cold morning when I gazed at Gunung Kinabalu from afar, I truly understood why the mountain has such a special place in the hearts of many. The mountain rises majestically under the shimmering morning sun, looking so regal and bold, and I was left with this flood of emotions that I could not describe. Simply breath-taking.

We did the crazy things I think no …

Settling Things Before the Adventure

My bags are packed. I've disabled most alarms on my phone - wake up time, mandi mom time, fetch from school, fetch from ko-ko, send tuition, fetch from tuition, and the lots.
Cukup rasanya beban yang dibawa ni...
Hubbs came home a bit early yesterday, so we went out for dinner.   Sushi King saja... Anak comel tak sihat sangat. Selsema. Asked her to eat tempura udon biar clear sikit hidung tu!
Semalam juga berjaya lukis pattern seluar based on my own measurements. I enrolled in an online course to sew palazzo. First time lukis tak jadi sebab tak ada ruler besar yang bengkok tu.  Balik adventure nanti boleh potong kain dan jahit.
Pagi tadi berjaya jogging walaupun hari agak panas. So, I've run about 50km this month 💪.   Kaki macam ni maknanya - penat dan panas... Hubbs dah kurus! Kurangkan nasi dan lari 10km per session twice a week. Adeh... I'm still struggling with the nasi portion.