Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2018

Merdekalah Malaysia Baru

Such a meaningful Hari Kebangsaan this year. We have a new Government which obviously is not perfect in many ways but tries so hard to do its best. You can just feel the joy rakyat is celebrating the auspicious day. It's being held at Putrajaya this year (which I always think is the best venue away from the maddening traffic of KL) even us living at the outskirts have felt the excitement leading to the day. For the past week I've been watching fighter jets flying by. If tak nampak pun, can just feel the vibration and hear the sounds!
Try spotting the fighter jet yang sehalus debu 😁! Every time they pass by asyik tak sempat nak whip up my phone to take picture. 
Today's beautiful Merdeka morning was spent jogging with Hubbs. I did my usual 5K which ended at the retention pond. Lepas tu while waiting for Hubbs to finish his run, I did 4 sets of 20x jumping jacks, 20x wall press (OK, no wall tapi buat kat jambatan), 10x squats and 10x lunges. It's 4 straight days of work…

Alhamdulillah... Live Life!

I wrote about the multiple dugaan yang datang bertimpa-timpa bulan ni... Dari anak comel banyak hari MC sebab sakit mata dan kena buat procedure (yang agak menekan kedudukan kewangan kami), dugaan emosi yang hampir menyeret diri ke lembah depresi (ceeewahh... rhyme gitu!), tenant office yang tak reti-reti nak keluar walaupun tak bayar sewa 2 bulan (stress akak dibuatnya!). Uiihh... banyak betul dugaan... Tu belum kira effort setiap pagi yang tak pernah dihargai 😢 (tak apa, akak ikhlas demi mencari redha Allah). Sesungguhnya janji Allah tu benarkan? Lepas dugaan datang, sikit demi sikit datang kesenangan. Alhamdulillah...

I'm so glad things have started to improve. Teringat kiriman doa pada my SIL Angah Mas yang dia kata dia baca di Raudah dan depan Multazam. I wish for a harmonious end to the conflict. And I am so sure inilah jalan yang Allah corakkan dan ianya adalah yang terbaik. I've tried my best. For years, everyday rasa tertekan sebab pick up the s**t yang orang lain ti…

Short Getaway to Janda Baik

I took anak comel to the usuals' short getaway last Friday and Saturday. It was planned about 2 months ago. The venue - 101 Resort Janda Baik. Kali ni Mas join sekali dengan askarnya. Shake pun bawak askar penuh satu kereta 😅. It was a very nice resort. Malay architecture. Semua daripada kayu. Sejuk je. Memang sangat sesuai pergi musim panas macam sekarang.

We set to meet up at 12 noon at RnR Genting Sempah. Lepas tu convoy ke Janda Baik just about 15kms away. Before check-in, we had lunch by the river just next to the resort. Picnic. Everybody brought food. Rendang saja ada 2 jenis. Terubat rindu nak makan rendang 😋.
Glorious food! I brought the spaghetti olio. Alhamdulillah dapat sambutan. Syok betul dapat makan rendang campur Ies dan rendang ayam pucuk ubi Mas 😋. Ayam golek sekor pun ada Jay masak. Ishh... teringat pulak!  Lama betul tak makan banyak macam ni 😅. Picnic tepi sungai sambil makan, sambil catch up, sambil membawang 😁.  Petang tu Ies dan Jay keluar cari durian …

Challenging Month

It's been such a challenging month. Mainly emotionally. Ya Allah... banyak sungguh dugaan bulan ni. Dan datangnya hampir serentak. Tak settle satu, datang satu lagi... Hari-hari dok doa semoga Allah berikan kekuatan dan permudahkan segala urusan.
 Inilah cucu penyejuk hati 😍. Seminggu paling kurang sekali kena pergi gomol dia. Anak comel dah jadi Mak Long 😄 Esok ada projek besar. Tadi beli grocery sikit untuk masak bawak bekal. Bawak sekali 👆. Semoga hati yang duka lara ni boleh kebah sikit. I read this on IG today. The 2nd paragraph hits hard on the chest. Very true kan? Sometimes I feel you really enjoy making me down and depressed...

Quiet Aidil Adha

As usual, Aidil Adha is always low key. Tapi this year memang betul-betul low key. Rumah pun tak ada bau rendang 😅. Anak comel kata boring lah makan rendang dengan nasi impit. Semalam for dinner dia mintak buat spaghetti bolognese. Hari ni pulak masak soto. Nasib baiklah rumah kakak ipau dekat, dapat juga makan rendang untuk breakfast pagi tadi 😋.
 Masak bolognese sauce ni hari biasa pun boleh 😕...  Dah lama tak masak soto. Bukan apa, remeh. Sebab anak comel janji nak tolong, rajinkan diri buat. Alhamdulillah... banyak dia makan 👍. Bergedil dia yang buat. Katanya esok nak buat lagi sebab kuah soto ada lagi!   Lepas sarapan yang sedappp...

Poor Baby

Semalam lebih setengah hari berkampung di klinik mata. For the second time this year bawak anak comel untuk procedure buang ketumbit kat mata. This time around dapat jumpa dengan pakar mata, Dr Johari. Ada 3 tests anak comel kena buat. Apparently eczema dia tu affect juga ketumbit yang tumbuh dalam kelopak mata. Allah... sembuhkanlah anak comel daripada penyakit ini. Semoga lepas ni tak kena lagi. Kesian sangat dengan dia.
 Procedure kali ni sakit kata anak comel. Sebab ketumbit tu baru lagi. So lepas incision doktor kena godek-godek kasi keluar semua. Bengkak dan lebam macam kena tumbuk pulak. Sebeban ubat dia dapat!

It's the Shoes Kot!

This morning berjaya run 5K. Lama dah tak run sebenarnya. Sekarang dengan cuaca panas dan jerebu ni lagilah. Tapi memandangkan dah 2 hari tak workout, cergaskan diri juga 💪. Minggu depan ni CBT cuti raya Selasa sampai Khamis. Masalahnya Khamis tu pun malam baru ada class. Seminggu tak da class 😨. Lemau lah aku... Tengah tunggu Aqish kot dia rajin set dengan coach buat kelas ganti.
 Berjaya buat bawah 50mins! Selalunya dalam 53mins. Must be the new shoes 😎! 4th badge earned. Bulan ni agak slow walaupun start dengan agak laju. Kena rajin sikit walk lah!
Hari ni layankan anak comel nak ke IOI City Mall walaupun hari Ahad. Hubbs pulak nak lunch kat Ah Cheng Laksa, tempat mampu makan itu 😄. Tempat tu memang nostalgia betul. Air longan dia sama macam yang I selalu beli kat pasar malam SS8 masa kecik-kecik dulu.  Ngada tau ada hati nak beli boots tinggi sejengkal. Baru jalan sikit dah rasa penat kaki kan? Masa ni muka anak comel ada iras-iras muka Mak Ngah Mas dia.

Here We Go Again

Ok, 4 nights in a row. That dreadful insomnia is back 😖. The first two days I hardly slept. Yesterday, tidur-tidur ayam. 2.30am belum lelap lagi. Tonight... I'm still wide awake 😵. Sejak I torture myself by enrolling in that fitness class, malamnya mesti sleep like a log. Today, I didn't take afternoon nap pun. And I'm actually exhausted. This is so not good. I've been cured from this condition for years 😓.

Since I can't sleep, let me just type away...
Curi gambar dari status Atie. Masyaallah... comelnya putuku pakai topi ada bear ears yang Nek Teh dia jahitkan 😍.
On my garden...  I've tried planting pokok kunyit for years. Always atas tanah. Selalunya jadi tapi kurus, daun pun kecik saja. Sedar-sedar dah hilang. I saw some neighbours planting pokok kunyit dalam pasu and the plants grow so big and nice. So I tried. And I succeeded 💪. First time my pokok kunyit menjadi.  I selalu membebel kat pokok mangga ni - "Bila lah kau nak berbuah". Dulu masa…

This and That

Subuh tadi dapat berita my ex-ATPN friend Dibah lost her daughter. Innalillahiwainnailaihirojiun... Allah, tak dapat nak bayangkan hati seorang ibu. Tak sempat nak plan pergi visit pun. Anak comel hari ni MC. Ketumbit dia yang dah susut tu datang balik. Memang plan minggu depan nak pergi semula ke klinik mata yang dulu untuk buat minor operation. Sebab merah dan bengkak terpaksa pergi klinik biasa dulu. Dugaan anak comel. Dua kali kena tempat yang sama dalam masa 2 minggu 😖.
Permandangan biasa everytime terpaksa keluarkan savings 😅. Minor operation pun quite expansive juga. Tak apalah. Demi anak comel tersayang. Insyaallah akan ada rezeki lain untuk ganti savings yang dah susut sangat ni. Tengah doa semoga dapat project baru.
Pagi tadi macam biasa ada kelas. Hari ni martial arts. Sambungan kelas bulan lepas. Yang ikut Tuesday class hari tu pun join sekali. Agaknya dia orang rasa best kot join kita orang ni 😁. Bagus juga ada 8 orang kira just nice for a class. Tak crowded sangat dan…

Drenched in Sweat

Pagi tadi sebenarnya cari alasan tak nak pergi kelas. Dah masuk 2 malam tak berapa tidur. Kepala berdenyut-denyut. Since semalam puasa, pagi tadi memang rasa light-headed. Minum susu kurma sikit kasi energy and that's it. Lepas settlekan my mother, sempat balik rumah kejap. Set alarm sebab memang betul-betul need the sleep. 10 minit saja. Alhamdulillah, lepas short nap rasa segar sikit. Terus pergi kelas.

Good thing I decided to attend sebab today memang best. Outdoor class. Conditional training and drills. I missed this class last month. Dan ramai pulak pagi ni. The 2 guys yang selalu datang 9.30 pagi joined our class. My "housewife class" dah tambah lagi 2 orang. Sorang tu cuti tanpa gaji. Cikgu kot. Sorang lagi cikgu sesi petang. Then ada lagi sorang biasa datang malam decided to join our class. So, memang meriah.
 Ada 4 stations. Sorang demi sorang kena lari dari starting point to each station dan buat 15x jumping jacks, then lari next station 5x burpees, then 10x sq…

Allah Maha Mengetahui

That's the only thing that describes the situation I'm in at the moment. Allah Maha Mengetahui. Apa-apa pun serahkan pada Allah.

Anyway, I got my 3rd badge this morning. Semalam target nak achieve tapi tak keluar pun sebab weather panas. So far still within time limit. Insyaallah hari ni kalau jadi mungkin jalan jauh sikit. Macam-macam nak kena buat ni.
Achievement I cuma walking challenge saja. Nothing to shout about. Maklumlah, I ni bukan runner yang masuk marathon dan kumpul medals. Now to think of it... patutlah ada one time tu selalu betul update running progress kat FB. Ooo... rupanya nak tunjuk kat the other half yang dia pun run juga 😒.
I'm almost done with the first set of pajamas for Nazri's daughter. Cuma tinggal leher dan front sebab kena beli piping dan buttons. Maybe if I can finish up another palazzo dah boleh meet-up to deliver kira 50% of the order. I think it's about time I start meeting people. Macam nampak not so distance in the future I need t…

She's All Grown Up!

Semalam anak comel and I went to the Higher Education Fair at Mid Valley. Saja nak expose dia kepada other options besides accounts yang dia sedang ambil sekarang. We never know kan. Kot lah minat dengan TESL bolehlah ikut mak bapak dia 😅. It was a very good exposure and even though you have to wade through reps shoving brochures to your face, some of the education counselors were very good.

Selepas pusing hampir semua booths, anak comel seemed quite adamant to pursue accountancy. Turun daripada Pak Ben dia agaknya 😉.

But yesterday was the day that I realised my daughter has all grown up. Really. I mean she's always been so tiny in my eyes. But yesterday she went around filling in forms and asking questions. She sat and listened, read the brochures, talked to the counselors about subjects and stuff. The whole time I let her lead the way to the booths she's interested in. I was quite impressed. Dah besar anak aku... 😢.

Of course after spending hours visiting the fair we spen…

Menu Sihat

Bila boleh (unless anak comel requests high calories food!), I akan cuba masak healthy food. Nak ganti food entah apa-apa yang makan kat luar 😅. I memang tak berapa jaga makan sebenarnya. Cuba tapi tak berapa berjaya. Macam Khamis lepas anak comel ajak makan jalapeno bombers kat Texas Chicken. Punyalah sedap 😋. Sebab tu kena rajin exercise. Alhamdulillah last week masa timbang kat kelas dah turun. "Officially" I turun 6kgs compared to 1 Jan 2018. OK sangatlah tu. Dan rasanya paling lama bertahan. Dan my visceral fat turun ke 6 daripada 6.5. Best betul rasa 👍.

Anyway, nak letak recipe untuk anak comel buat reference tapi macam busy pulak. Dia suka juga makan healthy food I masak ni. I letak gambar dulu. Bila-bila free I letak recipe. Masalahnya recipe bukan susah pun! Later ya. Kot boleh bagi inspirasi to you 😎.  Baked Siakap. Macam steam juga tapi masuk dalam oven. Hasilnya ikan tu garing sikit (sikit sajalah compared to steam) tapi still ada kuah. Half-way cook masukkan…