Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2018

Settling Things Before the Adventure

My bags are packed. I've disabled most alarms on my phone - wake up time, mandi mom time, fetch from school, fetch from ko-ko, send tuition, fetch from tuition, and the lots.
Cukup rasanya beban yang dibawa ni...
Hubbs came home a bit early yesterday, so we went out for dinner.   Sushi King saja... Anak comel tak sihat sangat. Selsema. Asked her to eat tempura udon biar clear sikit hidung tu!
Semalam juga berjaya lukis pattern seluar based on my own measurements. I enrolled in an online course to sew palazzo. First time lukis tak jadi sebab tak ada ruler besar yang bengkok tu.  Balik adventure nanti boleh potong kain dan jahit.
Pagi tadi berjaya jogging walaupun hari agak panas. So, I've run about 50km this month πŸ’ͺ.   Kaki macam ni maknanya - penat dan panas... Hubbs dah kurus! Kurangkan nasi dan lari 10km per session twice a week. Adeh... I'm still struggling with the nasi portion.

18 Years and Counting

It's our anniversary today. Our 18th. 18 long yearsπŸ’•... Alhamdulillah for all the blessings Allah swt has bestowed upon us. We are so grateful. It's a week day so no celebration. Perhaps tomorrow we can go out for a nice lunch. It's a holiday tomorrow, by the way.
Pagi-pagi morning received this from Hubbs. Terharu I... This sums up our life together... Happy anniversary dear Hubbs😘. I love you just as much. Ehh... bag hitam ni dah keluar! Yup, I'm going for another adventure. Later on that.  This morning I completed the challenge! Yeayyy... 1 day before the end date.
Sekarang dah berenang masuk ke tempat orang-orang yang dah berjaya complete the challenge.

Hujan... Pun Lari

Pagi tadi dah ready nak jog dengan Hubbs. Lepas settlekan my mother, on the way nak ke tempat biasa... hujan!
Terus cari roti telur!
Lepas Asar cuaca nampak memang sangat baik. Panas. Baru lari keliling retention pond tak sampai 3 round... hujan! Duduk dalam kereta. Hubbs teruskan juga dalam renyai-renyai tu.
Bila hujan dah reda, masa ada lagi, sambung lari sikit lagi. Ada 2 sessions πŸ˜…. Jam 7 petang, terus stop. Sementara tunggu Hubbs habis lari, just jalan area tu. Dapat gak dalam 1.3km. Ok la, cukup quota 5km.
I actually ran 9 times this month. That roughly add up to 45km! Mak ai! Jauh tu 😁. Bersemangat dia ni training sebab nak lari masa reunion sekolah nanti! πŸ˜† Hari ni dia lari 12km. Waahhh...πŸ‘
Igloo Global Challenge tinggal 3 hari saja lagi. Kali ni insyaallah boleh achieve tanpa rush macam last month. Lebih kurang 7,000 steps saja lagi. Rasanya esok tak lari kot. Sekarang pun tengah hujan ni. Esok pusing dalam Tesco beli grocery boleh je dapat 7,000 steps... 😎

Hujan Yang Turun...

Minggu ni belum dapat jog lagi. Dua-tiga hari ni hujan saja. Lebat juga sampai flash floods di area KL petang tadi. Masa ni lah bersyukur sangat-sangat I ada peluang untuk work from home. Flash floods, traffic jam, train service disruptions... itu semua penyumbang kepada stress. Ada opportunity untuk buat project baru sebenarnya. Tapi bila fikir balik... susah kot. Dengan commitment setiap pagi... anak comel pulak tahun ni big exam nak kena ferry her pergi-balik sekolah, kelas tambahan la, tuisyen la... Maybe next year lah kalau ada rezeki. Bila suasana dah kurang hectic sikit. Kadang-kadang memang "gian" nak kerja buat project semula. 
Speaking of work, that huge file I have been proof-reading for the past week sudah siap dengan jayanya tengahari tadi. Alhamdulillah... tepat pada masanya! Dah submit dan hantar status report. Ada 2 brochure yang baru dapat semalam pun siap juga petang tadi dan dah selamat submit. Sekarang tengah tunggu file baru. Best betul rasa bila kerja d…

Resepi 6: Kobis Goreng dengan Hati & Pedal Ayam

Anak comel sebenarnya bukan kaki makan sayur. Tapi I dulu pun macam tu juga. Hopefully, as she grows, she will gradually start to eat veges. Takutkan dia nanti kulit jadi tak cantik pun tak berkesan 😁! Anyway, this is one of Hubbs' favourite. I ni kalau masak sayur memang make sure still crunchy and juicy. Dan ini satu cara senang nak guna hati dan pedal ayam yang tak berapa nak besar tu. Resepi I ni inspired by the sayur kobis yang biasa jumpa kat restoran mamak nasi kandar. Biasa dia orang letak daun kari dan biji sawi.

Sayur Kobis Goreng dengan Hati & Pedal Ayam

Hati dan pedal ayam - potong, bersihkan dan gaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam
1-2 biji bawang putih - cincang halus
1-2 biji cili api - potong
Sedikit daun kari
Sayur kobis - potong
Carrots - potong memanjang dan nipis
 Panaskan sedikit minyak dalam kuali, goreng hati dan pedal ayam dengan daun kari.  Bila hati dan pedal dah masak, masukkan bawang putih dan cili api.  Next, masukkan sayur. Masak sekejap de…

5th Badge!

Fifth and final badge achieved! Yeayy... walaupun tak jogging pun pagi ni. Dah siap-siap tapi punyalah malas. Adehh... tapi lepas tu memang gerimis pun. Hari pun mendung je. Macam tau-tau je esok deadline nak hantar proof-reading work πŸ˜…. Kena kerja! Jadinya balik rumah saja. Tapi adrenaline membuat badan tak nak duduk diam. Last-last ambik vacuum cleaner dan vacuum living room dan kitchen. Sejak anak comel start sekolah ni dia dah tak larat nak bersihkan rumah. Kalau tak memang kerja dia tu.

So, pusing-pusing living room dan kitchen, dapatlah 5th badge untuk 150,000 steps. Kurang dari 50,000 untuk 8 hari. Insyaallah boleh capai. Kalau cuaca bagus, petang ni pun boleh lari kejap. Tapi kena siapkan kerja dulu...
Hubbs dah jauh di depan. Malas dah nak kejar πŸ˜’.

Resepi 5: Chicken Tomyam with Mushrooms

Hari ni masak Tomyam Ayam dengan Cendawan. Ini favourite anak comel. Kalau masak ni, memang bertambah nasi. Nak masak pun sangat senang dan cepat. Yang penting dia suka! So, here goes. Anak comel, next time boleh masak sendiri ya...

Tomyam Ayam dengan Cendawan Mudah dan Senang

1/4 ayam potong kecil-kecil (guna bahagian banyak tulang. Kaki ayam pun bagus)
1 batang serai (potong 2 dan ketuk)
2 helai daun limau purut
1 biji bawang besar/bawang Holland potong 4 (quartered)
1 paket cendawan enoki
Sedikit cendawan tiram
2 sudu kecil paste Tomyam Knorr
2 sudu kecil paste Tomyam Thai (yang penutup purple tu)
Daun ketumbar dipotong-potong

Optional:
Cherry tomatoes
Cili api ketuk
 Masukkan ayam, paste tomyam, serai, daun limau purut (carik-carik sikit) dan bawang dalam periuk. Masak sampai air ayam keluar dan kering sikit. Lepas tu masukkan 2 cawan air.   Biasanya guna 2 jenis cendawan ni. Bila ayam dah hampir masak, masukkan cendawan. Bila ayam dan cendawan dan masak, tutup api dan taburkan dau…

6th Session This Month

Pagi tadi berjaya jog 5kms dalam cuaca yang sangat nyaman. Semalam dah siap nak jog tapi mengenangkan sekolah anak comel buat larian merentas desa untuk semua tingkatan, rasa akan stuck di tengah lautan budak sekolah pulak. Sebenarnya untuk bulan ni baru 6 kali jog. Minggu lepas cuma sekali. Tengah fikir balik kenapa? Hujan kot?

But then, as I ran this morning, I thought of how much I have achieved since I started late November last year. That's less than 2 months ago. I remember in November - lari berpandukan "markers". Lari sekejap dan target markers, it could be a lamp post or a signboard yang hanya dalam 50m di depan. Sampai saja terus jalan. Lepas tu cuba target lagi satu marker. Lari dalam beberapa meter, jalan balik. Penat gila.

One fine day I decided not to set markers but distance. I ran 1km non-stop and it felt like a huge achievement 😊. Then I added 0.5km to it gradually until I managed to run 3kms non-stop. That felt like I ran a full marathon 😁! One day I …

Resepi 4 - Hot Pot Campur

Sekarang ni cuba untuk selalu masak lauk-pauk yang sihat. Hari ni untuk buka puasa I masak this soup yang tak tahu nak panggil apa. Resepi ikut kepala sendiri. Let's call it Hot Pot lah ya. Sebab dalam tu ada macam-macam. Sekali harung ada ayam, tahu, sayur... semua cukup! Masak pun sekejap saja. Hot Pot ni sesuai sangat kalau dalam fridge barang tak banyak dan nak habiskan stok πŸ˜€. Bahan-bahan pun sebenarnya ikut suka. Anak comel kata sedap macam makan steamboat kat Johnny's😍.

Hot Pot My Style

Bahan-bahan yang ditumbuk:
2 shallots
3 cloves of garlic
1 inch of ginger
1 cili api
Optional - sedikit akar daun ketumbar

2-3 pieces of chicken (I used one drumstick cut into 3. Guna kaki ayam pun bagus!)
2 pieces of tahu (goreng whole lepas tu cut into cubes besar ibu jari)
1 packet of mushrooms (boleh guna oyster, enoki atau mushroom jenis lain)
Some diced carrots
Some broccoli
Cherry tomatoes
1 table spoon of oyster sauce
1 ikan bilis cube
Some white pepper
Some black pepper
Chopped…

4th Badge Secured

Finally secured the 4th badge today. Berjaya jogging pagi tadi walaupun mulanya malas ya amat. Nak istiqomah jogging every other day ni memang lah sangat susah πŸ˜…. Semangat kena kuat! But I was so glad I beat the laziness and went ahead. Pagi yang agak meriah sebab ramai juga yang keluar jog and walk. Retention pond pun ada orang so boleh lah buat 2 round kat situ. Lepas habis pusing retention pond, nampak ada polis park motor dan jaga traffic. Sekolah anak comel ada practise merentas desa rupanya. Lagilah tambah meriah kawasan tu.
Getting ready to go...   Hari ni set 5.5kms. Tapi elok sampai kereta ada lagi 150m. Dah depan tu penuh dengan budak sekolah, malas pulak nak teruskan πŸ˜…. 14 days to go. Kena buat at least 6,700 per day. OK lah tu.

Brunch with a Bunch of Friends

Semalam bergathering di rumah Mas untuk brunch. Plannya tak lah lama sangat tapi attendance agak ramai. Disebabkan jumpa kawan-kawan bukan boleh sejam-dua, arrange untuk anak comel balik sekolah "transit" sekejap di rumah kawan dia Balqis. Barulah tak terkejar-kejar 😎.

Pagi lepas settlekan semua benda, siap-siap dan terus ke MFI Bangi untuk fetch Katt. Sebenarnya terserempak dengan Katt di Bangi Gateway minggu lepas. Berjaya racun dia supaya ikut sama dengan offer untuk fetch dia. Ada gak kawan buat borak-borak sambil drive ke Alam Impian. Itu pun boleh pulak tersalah masuk exit. Terpaksa masuk Putrajaya untuk buat U-turn! Kita orang berdua yang mula-mula sampai dan merasmikan makanan πŸ˜‹. Mas masak punten dan sambal deplok. Ha kau! Makanan jawa. Sedappp... Ada pulut dengan serawa durian dan sambal udang. Ada carrot cake jugak yang super delicious! Lepas tu Yan pulak sampai. Lama betul tak jumpa. Kawan kita orang ni sekarang dah bukak architect firm sendiri πŸ‘.  Next - Rose …

Winter is Here!

We are currently experiencing one of the coldest weather ever in our tropical country. For the past few days, the weather has been so cold, I hardly switch on the fan in my room. Tapi bila malam terpaksa juga switch on sebab takut rasa stuffy. Itu pun bergulung-gulung dalam selimut.
This was Friday. Punyalah sejuk. The coldest was before Subuh. It was 21৹c. I had to wear this to keep warm in the house. Sweater ni belongs to my Abg Ben from his years in the UK masa dia study dulu. He was there I think throughout my secondary years and came back when I was in my matric - when I was 18 then. So, bayangkan umur sweater ni berapa tahun? πŸ˜… Dulu-dulu jumpa sweater ni dalam almari bilik belakang rumah my mother. Pinjam kejap lama-lama terus jadi permanent! TQ Pak Ben 😊. 
It rained 3 days straight. I think semalam pagi baru berhenti hujan. So, pagi tadi dapatlah pergi jogging. Ahh... bliss! Yang bestnya, pagi tadi area Legundi tu punyalah happening. The usual Sunday Zumba class memang ada ka…

Resepi 3 - Ayam Goreng Style Korea

Next recipe for anak comel is Korean-style Fried Chicken. Sebenarnya resepi ni dah pernah share tahun lepas tapi presentationnya huru-hara πŸ˜…. Biasa orang guna kepak ayam. I buat dulu guna drumstick. This time around, guna quarter chicken bahagian peha. Dan yang lain sikit I added shredded carrots - dengan harapan akan buat anak comel makan sayur.

Ayam Goreng Style Korea My Style

To fry:
4 pieces of chicken - can be wings or drumsticks
3 sudu besar tepung jagung + 1 sudu besar tepung gandum + salt and pepper (mix well)
Untuk buat ayam goreng - basuh ayam bersih-bersih. Kalau boleh dab dengan kitchen towel kasi kering sikit lagi bagus. Salut ayam dengan tepung campuran yang kering tu dan goreng. Tepung tu gaul-gaul gitu saja, tak perlu tebal sangat. Lepas goreng, ketepikan.
For the sauce:
2 cloves of garlic - chop finely
1 sudu besar cili boh
3 sudu besar cili sos
1 sudu besar cuka (I used apple vinegar)
2 sudu besar madu
A dash of sesame oil

Optional:
Shredded carrots
Some toasted sesa…