Skip to main content

Posts

Showing posts from December, 2017

The Day Before New Year

It's going to be a stay-home day today. For now, at least. Ramai orang keluar ni rasanya. Wouldn't want to be caught in the crowd with other people. Lagi pun semalam dah keluar. So, we had breakfast at home today. Yang worthy of being mentioned is because Hubbs decided to learn how to make cekodok this morning πŸ˜„. Azam tahun baru eh?

I have been thinking these few days - I'm going to start a new label and post recipes of my cooking. My style. In proper manner. It's actually dedicated for anak comel. I thought - one fine day when I'm no longer around, she would have access to the recipes and methods on how to cook the meals I usually cook at home. That will start soon - next year πŸ˜‰.
We bought baguette yesterday and I made this herb and garlic infused olive oil. We first tasted this at Italiannies some time back and anak comel was so into it. Dah lama tak buat sebenarnya. Now I plan to make a jar of the oil and keep it in our pantry. Senang sapa-sapa nak makan. And …

One Day to Go Before 2018

It's 30th of Dec 2017. As always, with the new year looming, flashes of the year's ups and downs come to mind. I can say it's been a good year. Alhamdulillah. Kalau rajin esok boleh buat summary 😎.

Anyway, just some stuff from yesterday and today... Kebanyakannya pasal merayap sebab I dah siap kerja translation😜. Ada lagi separuh sebenarnya tapi client tak upload lagi.

Semalam anak comel last kopek pergi tengok wayang dengan kawan dia. OKla, kasi can. The day before sempat jumpa kawan dia yang dah masuk MRSM tu kejap. Rasanya next year tak dapat nak jumpa kot. When it comes to friends, I'm always OK. Friendship is precious. Especially at such age. I have some wonderful friends and we've been friends ever since we were teenagers. Insyaallah such friendship can lasts a lifetime.

Mommy dia hantar both of them - anak comel and her friend, Balqis, ke IOI City Mall. Then, we went separate ways. I went to the stores yang sangat payah nak ajak anak comel ikut sama - Spor…

Berkampung di MyTown Pulak...

Memandangkan minggu depan sekolah dah nak buka, dan memandangkan dah janji dengan anak comel yang cuti sekolah ni nak bawa dia pergi MyTown, maka hari ni ponteng kerja translation sehari. Dalam hati confident saja akan dapat meet deadline 29hb ni πŸ˜…. Insyaallah...

Anak comel sebenarnya tak sihat. Kena ketumbit lagi. Adui... tapi dia sekarang dah tau macam mana nak beat the ketumbit. Pergi clinic memang wajib, tapi dia rajin tuam mata dia dengan air suam. Maklumlah, dah remaja... kena ketumbit tu memang malu 😝. Dan antibiotics mesti kena makan sebab tak nak berjangkit ke tempat lain.
Pagi tadi dia yang bersungguh-sungguh tunjuk yang dia dah sihat. Padahal mata sebelah merah tu!
As before, lepas breakfast terus ke MRT Kajang untuk park kereta di sana. Lepas tu ambik MRT ke Cochrane. Seharian kami berkampung di situ. Bukan apa, alang-alang dah kat sana, tunggu Hubbs balik kerja so that we can go home together. Schedule komuter agak huru-hara sekarang. 
Yang sibuk sangat anak comel nak k…

Minggu Keluar Peluh

Dua hari berturut-turut (Sabtu dan Ahad) keluar jog di area water retention. Dah nak hujung December ni tiba-tiba kalut nak kejar Snow Samsung Global Challenge. Bila kira-kira average steps per day, sebenarnya kalau consistent daripada mula challenge memang boleh sangat. Terus bersemangat untuk cuba kejar stars untuk Igloo challenge January nanti πŸ˜…. 
Good break from the shoulder- and neck- stress of doing translation work. Gambar kaki dulu 😎.  Minggu lepas...  Hari Sabtu... Semalam...  Nampak tak kelibat cahaya neon kuning florescent itu? Itu kelibat seseorang sedang berlari mengejar 7kms πŸ˜†. Cubaan berlagak macho untuk beberapa saat 😜. Dari mula start jog 2 tahun lepas sampai sekarang ini jugak speednyaπŸ˜…. Tak apa, janji exercise!

Berkampung di IOI City Mall

Hari ni seharian berkampung di IOI City Mall dengan anak comel. Adoi, kaki dah lenguh niπŸ˜…. Lepas breakfast di Haji Tapah, terus ke sana sebab dah beli tickets untuk tengok Jumanji. Memang dah plan nak tengok, elok pulak semalam Abg Ijam cakap cerita tu best dan kelakar, terus confirm plan. Ceritanya - OK lah. As expected. Hujung cerita ada ala-ala one of my favourite movies - The Breakfast Club. Anak comel kalau ajak memang nak je dia tengok sekali lagi!

Lepas tu we spent the whole day di sana. Maklumlah, pandang sana, pandang sini, hampir semua kedai buat sale. Anak comel beli jeans baru di H&M. Lama dia tak beli jeans. Duit balance hadiah birthday dia hari tu ada sikit lagi, so guna tu. Walaupun muka agak berkerut-kerut sebab duit untuk shopping dah habis 😁. Dah beli barang, mestilah habis kan?

Lagi satu, hari ni mula KTM komuter ada disruption of service. So, might as well Hubbs take the ERL to Putrajaya and meet us up nearby. Lalu janji jumpa di Alamanda, dekat sikit. Dalam …

Take a Break Sekejap

Am taking a break from work sekejap. Adehh... pening. Ni belum start sakit belakang lagi nih! Just some photos stored in my Google Photo masa aktiviti jalan-jalan ke KL Khamis lepas.
 My trusted Skechers. Such a good investment. I bought this pair about 2 years ago rasanya. Bila try terus jatuh cinta. Such comfort. I ni kalau beli kasut sangat fussy. Comfort is the utmost importance. Kaki kena jaga. Lagi-lagi I jenis banyak berjalan. I jarang beli kasut. Tapi sekali beli kena spend lah. Kasut ni dah pergi merata tempat. Dah pernah pusing Ho Chi Minh City dan Surabaya hingga ke Gunung Bromo. In fact, semua acara jalan-jalan dengan achik-achik geng travel memang pakai kasut ni. Kalau merayap ke shopping complex, especially yang besar macam IOI City pun pakai ni. Tapi sekarang tapak dah hausπŸ˜…. Macam about time nak kena ganti...   Ada satu secret tentang pengalaman semasa perform 1987 dulu. Dari jam 6 pagi dah ready di tempat masing-masing dan terpaksa berdiri sehingga tetamu kehormat ti…

Project Started

Alhamdulillah rezeki hujung tahun. Dapat satu translation project untuk website content satu bank ni. So, kena tune kan kepala dengan "banking language". Semalam start kerja. Setakat ni baru siap 2 ayat! πŸ˜… Adehhh... Deadline mid-January. Agak tight sebenarnya. Tapi bagus juga. Kurang sikit aktiviti merayap dengan anak comel.

Alhamdulillah ex-colleagues masih trust kita dengan jobs. Kalau ada yang sesuai, they still contact us. Dalam bulan lepas this particular ex-colleague called. We had a long chat. Mulanya pasal project ni. Dalam hati agak musykil sebab details project dia dah brief Hubbs. Bila dah habis cerita pasal tu, masuk topic lain. "Would you like to work 9 to 5 again?," dia tanya. Rupanya ada satu opening yang katanya sesuai dengan I. I started working on my own in 2006. Dah lebih 10 tahun tak kerja full-time. Walaupun taklah guarantee I would get the job, the thought of being offered a good position, which of course comes with good pay, at an esteemed o…

Ekspo Negaraku

Sejak minggu lepas dok promote rombongan Cik Kiah ke Ekspo Negaraku di group ATPN88. Yang berminat agak ramai, tapi ramai pulak yang kena kerja. Kebetulan pulak hari ni result PT3 keluar, ada mak-mak yang pergi ambik results. Akhirnya, muka-muka biasa juga yang pergi πŸ˜…. Jay, Ies, myself dan anak comel, dan Mas dengan gerombolan askarnya. Masing-masing pergi sendiri dan plan jumpa di LRT Masjid Jamek dalam jam 11.
I parked at MRT Kajang. Janji dengan Ies train yang mana dia kena board. Ni baru lepas "kutip" dia kat MRT Bukit Dukung 😎. Jay, Mas dan askar-askarnya tengah tunggu kita orang.
Ekspo Negaraku dibuat di Dataran Merdeka. Tempat ni memang ada sentimental value bagi kita orang yang pernah perform masa Hari Kebangsaan 1987. 30 tahun dulu! Cantik betul area Dataran Merdeka sekarang. Benteng tepi sungai yang dulu suram sekarang cantik dengan taman. Ada jambatan dari Masjid Jamek ke Dataran Merdeka. Nampak sangat dah lama tak pergi area ni!  Sampai saja tuju makan dulu! F…

BBW For the 2nd Year

I've been anticipating BBW for a couple of months. Now it's finally here! Siap properly plan the day to go. 8th - nope, first day. 9th & 10th - nope, weekend. 11th - nope, Selangor holiday. 12th - yes, and hopefully people are busy behind their PCs, laptops and smartphones for the 12.12 sale.

Sebenarnya, yang beli tahun lepas ada 1 novel yang I belum baca πŸ˜…. Others were books related to scrapbooking. Those I have already read. Tahun ni target nak beli buku pasal sewing. Rasanya tahun lepas banyak jumpa. Cumanya tahun lepas tak terfikir yang I akan start sewing. Tapi kan... agak hampa. Tak banyak sangat buku pasal sewing. I specifically wanted books on dressmaking - making blouses, pants, etc. Banyak buat crafting - toys, cushion covers, bedding, etc. But I did find a couple of books yang agak sesuai. Cuma belas-belas ringgit sajaπŸ‘.

Sampai saja terus tuju area buku rujukan. Beli 2015/2016 books for anak comel untuk practise jawab soalan. Baru 5 minutes sampai buku dah ban…

Long Time No MCP

Lama betul tak hiking. Semalam berjaya drag anak comel untuk join sekaki. Muka agak kelat bila cakap yang kita akan naik MCP. She prefers jogging at Tasik Ujana, Nilai. Tapi tempat tu agak ramai orang masa weekends. She survived the hike, albeit us having to resort to taking 2 chicken loops πŸ˜…. All the way, every 5-10 minutes, she would ask her Abah: "Abah, jauh lagi ke?".
Ok la 4.44km. Her first hike with us. Muka kelat di puncak πŸ˜‚. Tak boleh lama-lama kat sini macam selalu sebab ada lebah. Muka senyum sebab dah sampai tasik. Tak jauh lagi dah! The three of us 🐾...
I don't think our daughter is into outdoor activities...