Skip to main content

Posts

Showing posts from 2017

Working Weekend

The proof-reading and editing work has started. On Thursday dapat first batch of documents. Semalam a few more. Masih ada dalam 10-12 documents yang belum sampai. Nama saja documents tapi each file adalah dalam 2-3 pages saja. Not something yang too overwhelming. So, it's a working weekend for me. Sambil-sambil buat bila free ni dah tinggal lagi dalam 6 documents yang belum siap. By Monday morning, dah boleh email semua💪.

Plan nak buatkan lazy pants untuk Aliyah terpaksa disimpan tepi dulu. Dia pilih fabric flannel masa pergi Spotlight last week. Tapi dengan weather yang panas sekarang ni, even malam pun bahang, flannel really is not a good garment! 
Lepas berjaya buat lazy pants, I buat girl's skirt pulak😊. Lagi senang sebenarnya. Ada extra kain buat pants untuk Kak Ros hari tu ngam-ngam boleh buat skirt untuk age around 4-5 years old. Tadaaaa... punyalah cute😊. Cakap dengan Kak Ros - kalau dapat cucu girl boleh lah pakai sedondon sama-sama! Yang ni jual murah saja.
Check …

It's Anak Comel's Birthday!

I can't believe she's now 16 😅...

Her day started with brunch at McD with her friends. Her friend, Izdihar, yang dah masuk MRSM tu came back for the holidays. So, they met up with a few others. I can imagine sure havoc suasana di McD masa tu. Macam Mommy dia jumpa kawan-kawan jugak lah😀.

After Zuhur, we went to IOI City for birthday lunch at Soopong. (Gambar tak sempat ambik sebab masing-masing lapar!) Hari ni Abah dia cuti. Last year he was in Brunei on anak comel's birthday, jadinya hari ni dia tak nak miss out. Lepas lunch lepaskan anak comel untuk pilih sendiri hadiah apa dia nak. Shop whatever she wants (ehem... within certain budget lah). Tapi pusing-pusing 3-4 of her favourite shops tak jumpa pulak yang dia berkenan. Sebenarnya bukan apa, she has just started wearing specs, pening sikit. So I told her why not we come back after her exams. The present still stands. It was also a relief because I'm kinda limping. Semalam hiking di MCP terpeleot lah pulak. Ankle …

Sold My Lazy Pants!

I sold 2 lazy pants to the most wonderful person in the whole wide world - my SIL Kak Ros😍. Adik ipau dia belum pandai jahit pants pun dia dah order! Terus dapat semangat untuk belajar dan practice. The pants I sold her are the 4th and 5th I made.
 Yang ni agak mencabar kesabaran sebab kain licin Yang ni pulak kejap je sebab dah terrer sikit😄 Amboi... comel betul pakai dengan matching blouse. Dia kata nak seluar untuk pakai kat rumah saja!

Around the House

It's going to be a lonely day today. Aliyah ada Add Maths extra class pulak... Petang baru balik. Selalunya Fridays are our time together. Either pergi makan ke... shopping ke... most of the time merayap saja😅.

Pagi-pagi morning dapat WA message daripada favourite contact person yang nun jauh di Bumi Kenyalang. Katanya proof-reading work tu belum dapat dihantar lagi sebab semua staff busy. OK, tak pa... Walaupun dalam hati - ala... lambat dapat kerja, lambat dapat payment... Sempat juga dia hantar short text dalam 3 paragraphs minta tolong buat CSR (atau nama Islamiknya - kerja sedekah) work. No problem... lepas makan nasi lemak depan TV, copy and paste text masuk dalam Notes, proof-read, edit, check grammar dan spelling, lepas tu copy and paste balik masuk WA dan send. 10 minit saja. Bagus betul teknologi zaman sekarang ni kan. Semua buat dalam phone saja.

Sebabkan hari gerimis, keluar kejap jenguk kebun sambil ambik udara segar. Ada anak pokok yang dah boleh alih tapi kena buat…

My #MyCyberSale Picks - Books, Books, Books

Kinokuniya is also having its #MyCyberSale. Time macam ni memang rambang mata tengok buku. Here are my picks of books that I just love. Kot la ada yang tengah cari buku apa nak beli kan...

1. Kazuo Ishiguro was awarded the Nobel Prize in Literature for 2017. Murakamians are again disappointed. Bila lah agaknya Haruki Murakami punya turn? I have read only one book by Ishiguro i.e. Never Let Me Go. Quite a thought-provoking story. Perhaps time to read his other books.

2. I am a true fan of Haruki Murakami. Walaupun lately hobby membaca agak kurang berbanding hobby menjahit, I always have his books on my side table. Ya, masih membaca What I Talk About When I Talk About Running. Uisshhh... rasa dah berbulan baca buku ni. I started reading Murakami's Norweign Woods and I just got hooked. He's simply brilliant without having to try to be brilliant😎. Buku tu dah baca 4-5 kali kot. Another favourite is Kafka on the Shore. Story-telling at its best! First time I baca buku, habis saja …

My #MyCyberSale Picks

#MyCyberSale is here😎! Asyik survey barang dan harga macamlah nak shopping sakan. Seronok tengok barang tengah sale ni. I'm just going to join in the fun and list my picks. Barang yang I dah pernah beli dan guna dan I rasa sangat berbaloi if you buy them these few days during #MyCyberSale.

1. Brother JA1400 Sewing Machine
I memang researched betul-betul dulu sebelum beli my very first sewing machine. As a person yang tak pernah pegang sewing machine, I need a machine that is user-friendly, durable, have enough functions yang boleh take me from being a newbie to a beginner. Sekarang daripada jahit simple tote bags, I can now sew lounge pants! Haaa... achievement kan?
So, I recommend Brother JA1400 Sewing Machine if you are keen to start sewing. The price now is really cheap. I bought it at around RM599 I think.
No need to buy the extension table just yet. Familiarize yourself with the machine first. Later you will know when you need to buy the extension table.

2. Karrimor 
I love …

Hiking After Months of Hibernation

OKla, maybe hibernation is not the correct term 😅. More of being lazy. And blaming the weather - hujan lah, panas sangat lah. Paling tepat sebenarnya - tak da kawan nak hiking yang boleh ikut my time. Nak organise hiking activity dengan kawan-kawan boleh saja tapi I pulak yang ada problem nak pergi pagi-pagi. Sekarang ni dah kira simpul mati dah ni. Nak gerak jauh sikit pun payah😒.

Tapi semalam dapat semangat baru. WA dengan my good friend Mas pasal kejayaan I jahit lazy pants semalam (dia masih belum jahit lagi dan kain yang dia beli untuk jahit pants tu hubby dia dah guna buat penutup printer!😂), dan dia bagitau dia tengah target nak lose weight by December. Terus commit untuk join sekaki dan start the program. Bukanlah official program, cuma bila ada kawan ni adalah semangat sikit. Jadinya, semalam makan mula jaga sikit. Hari ni pulak berjaya hiking di MCP dengan Hubbs.

Sangat impressed dengan suasana MCP sekarang - bersih, clear, ada trails baru, chicken loop pun ada kot tak la…

Sewed My First Lounge Pants

I sewed my first lounge pants today! Teruja sangat 💃😎. Lounge pants ni ada orang panggil lazy pants. Orang melayu mungkin panggil seluar katok. Jenis seluar yang biasa dibuat daripada kain cotton atau kain flannel yang pakai di rumah saja buat tengok TV sambil menjalar atas sofa. Atau buat tidur as pyjama bottom. Atau buat berkebun. Atau untuk pergi pekena teh ais dan roti telur di kedai Mamak. Atau untuk pergi pasar beli ikan. That kind of pants. Very comfortable. Siap boleh buat jumping jack kalau nak. Cuma kalau untuk jogging mungkin tak berapa sesuai sebab orang akan toleh-toleh tengok sebab ingat kau ada masalah apa baru bangun tidur tak sempat tukar seluar dah pegi jogging.
Tadaaa! Berjaya juga jahit seluar. Bought this fabric very, very cheap at TeeWah. Memang khas untuk experiment buat lounge pants ni. I guna pattern Martha Stewart. Cara jahit pun ikut tutorial dia campur-campur dengan Joann Fabric & Craft di YouTube. Martha Stewart buat drawstring. Tapi I ikut final ste…

Kerja Dari Rumah

I started working from home a few years ago. Jadi free-lancer. Buat part-time jobs. Ada masa dapat projek yang kena station myself at client's office. Ada masa dapat projek yang boleh work from home. Ada masa pulak tak ada projek langsung😅. Jadinya, I buat kerja-kerja yang boleh dapat duit dari rumah. Antara kerja yang I buat ialah - jawab survey😀.

Mula-mula dulu I buat survey sebab boleh dapat vouchers. Bila cukup points, boleh redeem vouchers KFC la, McDonalds la, Giant la, Watson la... Memang best. Bila I buka PayPal account, jawab survey ni sebenarnya boleh buat duit juga. Mungkin taklah banyak sangat sebab bergantung kepada availability of surveys dan profile kita sesuai ke tidak untuk survey tu. Tapi sekurang-kurangnya boleh juga earn some money. Then again - depends on the survey that you participate in. Sikit-sikit lama-lama jadi bukit!

I jadikan surveys ni satu cabang jana pendapatan untuk savings. Sebab selalunya akan pilih cash, so bila cukup points saja, terus redeem…

Power of Sedekah

I just nak cerita pasal the power of sedekah. The amount of money in my story is irrelevant ya. But then, it was so amazing, and funny at the same time😁.
Semalam since Hubbs worked from home, we went out for breakfast at Hj Tapah. Masa Hubbs bayar tu, I keluarkan RM1 dan masukkan dalam box sumbangan untuk rumah anak yatim. I don't think Hubbs saw me doing that. On the way to the car, dia bagi I balance RM2 yang dia dapat lepas bayar makan tadi. Dia kata ambiklah, malas nak simpan dalam wallet.
Waaahhh...😊. Dalam masa satu minit, duit RM1 yang I derma tadi jadi double kepada RM2! Subhanallah.
Itulah the power of sedekah. Alhamdulillah. Sikit pun duit ya😇. Rajin-rajinlah bersedekah👍.

Pesanan...

Malam tadi terima berita sedih yang seorang rakan TESL2 telah kembali ke rahmatullah. Inna lillahi wa inna ilayhi raji'un... Jai sebenarnya koma sejak 2 minggu lepas. Keadaan tak berubah malah bertambah teruk 2-3 hari lepas. I'm not actually close to him. Mungkin sebab tak pernah sama kelas sepanjang 6 tahun bersama. Allah... kematian datang tak kira masa atau umur. Terasa sangat sebenarnya di hati. Mungkin sebab kenal. Orangnya memang baik. Mungkin juga sebab di masa I baru celebrate my birthday, seorang rakan pergi buat selama-lamanya.

Semoga Allah swt tempatkan Allahyarham Mohd Razali Md Zain atau Jai Zain di kalangan orang-orang yang beriman dan beramal soleh. Ya Allah, ampunilah dosanya, berilah rahmatMu ke atasnya, sejahtera dan maafkanlah dirinya.
Pagi semalam baru saja bercakap dengan Hubbs tentang kematian. Balik dari Bandar Baru Bangi masa lalu di jalan tepi Bangi Villa, Hubbs cakap lama tak ziarah kubur arwah Abah. And I thought that's the best time to bring up …

Hubb's Birthday Pulak...

September is a month full of birthdays. And Hubbs' is the closure. Semalam celebration cuma dinner saja. Rest of the day we just stayed home. Lagi pun Aliyah starts her final exams tomorrow. Kenalah duduk rumah. Geng-geng buat acara makan-makan di rumah Mas pun I tak pergi. Tak pe, next month ada gathering😍.

We had dinner at Grato. Anak comel yang nak sangat makan situ sebenarnya! Anyway, Hubbs ordered burger that turned out to be quite huge.
 Besar sangat burger ni... (Ceeewah.. komplen!)  Rasa fries dulu...   Sama besar saiz burger dengan muka I... Nak jugak masukkan penuh dalam mulut! Selesai dalam masa 6 minit!😄
Happy birthday dear Hubby💕. Semoga usianya diberkati, diberikan kesihatan yang baik, rezeki yang melimpah, halal dan berkat, dan semoga sentiasa di bawah rahmat Allah swt.
Loving little gestures...😘 Dia tau wifey dia tengah batuk (yang dekat 2 tahun tak batuk yang teruk macam dulu-dulu tapi balik dari Cherating mula batuk pulak...), dan dia tau wifey dia memang pel…

Around the House

I've been working really hard these 2 days. Which is something that doesn't happen often nowadays😅. Semalam seharian bekerja siapkan supplies untuk Kak Ira, my niece, yang akan buka booth esok. Quite a lot juga - tote bags, zipped pouches, bookmarks (something last minute I churned out) dan sambal garing. Malam tadi hantar kat dia. Doakan semoga jualan laris! Aminn...
Simple bookmarks. Since I own a Laminating Machine, might as well use it to earn extra money kan... Most of the words are from some websites I researched reflecting the thoughts I have in my head. Yup, I now care less about people and I am happy 😍.
[Updated: Ada orang tanya beli Laminating Machine / Laminator kat mana? I beli kat Lazada saja. Mine is quite cheap tapi so far sangat OK and reliable. Guna pun senang. Walaupun user manual dalam Bahasa Cina, alahai buka saja YouTube. Tengok video cara guna lagi senang! Check out: Soonye Laminator. Review other users pun OK.]

Today pulak worked on copy writing for 2 …

Day 3: Back Home

Pagi-pagi macam semalam Hubbs turun bawah ke meeting room untuk bengkel dia. Baru setengah jam dia naik semula. Rupanya semalam tu kira semua dah settle dan pagi tu bengkel cancel. Cepat-cepat siap untuk pergi breakfast gerai semalam. Ingat nak try nasi dagang pulak. Sampai dalam 9.30am banyak yang dah habis😔. Sebab hari Ahad kot. Makan nasi minyak jugak. Memang sedap walaupun dengan ayam goreng kunyit saja. Gerai yang we all pergi tu just about 500 meters from jalan masuk ke Suria Cherating. Ada 2 gerai sebelah-sebelah. Lepas tu balik semula ke hotel, kemas barang dan check out. Banyak tempat nak singgah lagi.

First stop ialah gerai keropok lekor dan satar. Betul-betul opposite jalan masuk ke Suria Cherating. Sebenarnya balik daripada breakfast tadi dah beli keropok lekor sikit tapi macam mahal pulak. Beli kat gerai-gerai besar berderet-deret. Yang ni authentic sebab ada makcik tengah uli keropok dan rebus dalam periuk besar. Hmmm... entah-entah gerai yang kita orang beli tadi makci…

Day 2: Around Cherating

Hubbs started his workshop early in the morning. After he left, I just slept in. Since it's been such a long, long, long time since I actually have the chance to just sleep in without having anything waiting for me to do, I didn't even set wake-up alarm. Sedar-sedar dah 10.30am😲! So, kejut anak comel dan terus siap-siap untuk pergi cari breakfast.

Semalam dah nampak banyak gerai kat area Suria ni, so I drove up east and let anak comel select gerai mana dia nak. And yes, she chose the one yang ada roti canai😒. Dah sampai Cherating pun nak breakfast roti canai!
I had this super delicious but simple looking nasi minyak with gulai ayam. Nasi minyak warna pink!
Lepas perut kenyang, we went to visit Turtle Sanctuary just 4kms away. Small but interesting place. Bangunan rumah kayu lama. Admission is free tapi digalakkan menyumbang. Banyak juga information pasal penyu yang kita boleh baca, tapi anak comel ni terus nak tengok the real deal - nak tengok penyu.   Comel penyu ni. Jenis …

Day 1: Cherating, Here We Come!

Lambat juga keluar rumah sebenarnya. Lepas settlekan my mother, balik rumah barulah nak packing. Dahlah nak fit semua dalam satu bag😁. Dah siap semua dan keluar rumah, berkejar ke McD sebab anak comel nak breakfast kat situ. Ngam-ngam sampai kat kaunter jam 10.58am. Budak yang kat kaunter pun dah nak tukar gambar menu kat dinding. Dia tanya - "Nak order breakfast ye?". I cakap - "Ha ah, boleh tak?". Tak jadi dia tukar gambar😅. Dapatlah makan breakfast meal!
Lama tak breakfast kat McD. Sedap rupanya😋. Siap dapat extra hash brown! TQ adik kaunter yang baik hati👍
Lepas tu off we go. Lama betul tak ke area Pantai Timur. Last sekali I pergi was that trip to submit sebutharga. Ala, yang tak jumpa exit masuk Kuantan tu!
Rindunya dengan landmark ni  The sky is always so much bluer along the LPT
We stopped for late lunch at Gambang R&R.
 Dapat jugak makan ikan patin tempoyak😋. OK, gambar diambil selepas ikan tinggal separuh!
We reached Suria Cherating Beach Resort

My Birthday... 2 Days Ago

It was my birthday on Wednesday. Middle of the week. So nothing much happened. Got well wishes and doa from my family. Friends? Nope. Ever since I disabled my birthdate on FB, I seldom get birthday wishes anymore. See how lazy we are nowadays. Birthday member pun harapkan FB😑.

Semalam baru kira celebrate. After school I took anak comel to IOI City Mall. Main reason sebab nak survey storage for my sewing stuff yang dah bersepah tu. Semak kepala sebab kain perca or balance ada macam-macam size. I need space to organise the materials by size and maybe by colour too. Punyalah mengamalkan information architecture akak korang kan! Berjaya jumpa drawers yang dicari tapi belinya mungkin minggu depan. Tak larat la nak pikul kotak sorang-sorang😅.

Anak comel ambil kesempatan belanja cake kat Gula Cakery. Dah bosan dengan Secret Recipe, nak try cake lain pulak. Dulu my good friend Mas yang introduce dekat area Alam Impian. Tengah beratur nak order tu terserempak dengan ex-uni mate Izzat, yang s…

Kebun Updates

Sejak selalu hujan ni, kebun agak terbiar. Rumput dah mula tinggi. Semak! Tak ada tanam pokok baru pun. Sayur sawi semua dah habis. Kalau nak makan sayur, harvest ulam raja dan pucuk ubi buat kerabu. Yang baru cuma pokok kacang botol yang dah mula naik sampai ke tembok. Semoga menjadi👍.

Minggu ni cuba semai benih cili dan tomato. Minggu lepas masak tomato buat omelette. I memang tak makan tomato yang ada biji😖, jadinya biji-biji tomato tu semai dalam pasu. Sebenarnya bukan tak semai benih untuk tanam pokok baru. Rasanya dekat 4-5 kali semai benih sawi dan kailan. Bila pucuk-pucuk dah elok naik, tiba-tiba habis semua mati. Pelik betul. Masa tu ingatkan I yang tak siram. Tapi ada satu hari tu terserempak dengan Boboi yang tengah elok bertenggek atas pasu dan kencing dalam tu! Hah! Patutlah anak pokok habis mati😡. Cissss... bertuah punya kucing! Sekarang pindahkan pasu yang ada benih ke tempat lain. Semoga dia tak buat hal lagi.

Pagi tadi, saja tengok-tengok pokok melon yang rajin bet…

Jom ke Seminar Tajwid

Akak letak announcement ya. Untuk yang tak pernah lagi hadiri seminar tajwid oleh Ustaz Asraff ni, akak sangat, sangat galakkan. Kira dua hari seminar tu revision kelas tajwid dulu-dulu. Insyaallah, banyak tips dan short-cuts. Pergi dengan anak-anak pun bagus. Kira satu family belajar tajwid👍

👇
KHAS UTK MEREKA YG TAKDE MASA UTK HADIR KELAS TAJWID DI MASJID-SURAU SETIAP MINGGU 😔
.
Nak kuasai tajwid dalam masa 2 hari je ?
.
Info penuh KLIK SINI 👈
.
Ramai antara kita yang memang bersungguh nak belajar tajwid agar bacaan Quran jadi lebih lancar & hati jadi lebih yakin bila baca Quran sendirian.
.
Tapi masalahnya, banyak kelas tajwid ambil masa berbulan baru habis silibus. Susah pula nak serasikan dengan waktu kita. Kadang-kadang free, kadang-kadang tak. Bila ‘skip’ satu kelas, dah susah nak faham apa yang ustaz/ustazah ajar.
.
Jika anda hadapi masalah di atas, jangan risau, insya Allah hadir 2 hari je seminar Tajwid Luarbiasa, anda akan kuasai seluruh ilmu tajwid dengan cara mudah…

House Guest

We have a regular house guest in the form of a fat cat whom we call "Mok". Sebabnya? Sebab dia gemuk! Mula-mula dulu memang liar sikit tapi sekarang kalau buka pintu grill dia akan masuk. Tapi dia seekor kucing yang sangat berbudi bahasa. Dia masuk sikit saja dan kalau tuan rumah jalan menghala pintu nampak macam nak keluar, dia akan keluar. Dia makan pun sangat sopan. Slow and steady. Tak sepah. Cuma mulut suka sangat mengomel.

Selalu I duduk dekat dia dan cakap - "Tak paham la apa kau cakap Mok!". Macam ada benda yang dia nak mintak tolong. Entah-entah dia nak mintak tolong cari mana rumah asal dia? (Dalam hati teringat kucing kesayangan Bubu dan Kiki yang hilang...) Atau mungkin dia memang seekor kucing yang suka membebel. Musuh utama dia - Boboi. Selalu bergaduh kat patio ni. Tapi bunyi saja yang kedengaran macam havoc. Selalunya bunga-bunga silat saja dua ekor tu.

Mok ni memang cukup pandai berlakon. Kalau kita jerit suruh dia stop kacau Boboi, immediately dia…

Ngada Naik MRT

Semalam boleh dikategorikan sebagai Hari Makan Sedunia. Mula-mula breakfast di rumah. Anak comel masak pancake guna resepi yang Mak Ngah Mas dia bagi. Awesome rupanya pancake dia😋! Patutlah dia selalu buat. Letak butter dan Hungry Jack syrup punyalah sedap. Dia pulak lagi over - letak whipped cream!

Lunch pulak kat kenduri kahwin neighbour selang 3 rumah tapi buat di Putrajaya. Deko dewan dan pelamin yang sangat cantik. Baju pengantin perempuan pun cantik daripada belakang nampak macam pakai gaun pengantin, daripada depan nampak sangat tradisional. Haa... macam mana tu?😅
 Konsep simple dan elegant👍 Terus pening fikir bila anak comel kahwin nanti berapa pulak belanjanya?😓
Memandangkan Hubbs ada, malam ajak makan satay Kajang. Sejak Ies dan Jay tayang gambar dia orang pekena satay minggu lepas, memang teringin sesangat! Tapi malam semalam malam minggu. Sure semua tempat sesak. Anak comel tekak dia sesuai dengan satay Hj Samuri saja. Nak makan di Seksyen 16 kat situ ada pasar malam.…