Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2014

Kayuhan Perasmian

Hari Sabtu pagi basikal baru telah selamat dirasmikan. Kayuh ke Nilai Impian dengan Along Iwan sekali. Just the 3 of us. Almost 22km. Akak yang dah dekat 2 bulan tak kayuh ni pun berusaha keras agar tidak ketinggalan jauh. Verdict basikal baru? Best, best. Saiz yang betul, jadi bahu tak rasa sakit atau lenguh. Cuma pedal rasa macam narrow sangat sebab kaki kanan selalu terlanggar crank. Itu maknanya kena cari pedal baru yang lebar sikit macam basikal lama. Yang pasti, 27.5" memang much better than 26". Dan SRAM tak lah susah sangat nak get used to. Cuma sekali-sekala tersalah masuk gear. Insyaallah kayuhan Nilai Impian akan jadi aktiviti rutin hari Sabtu dengan Along. Hari-hari biasa nak cuba juga kayuh. (Angan Mat Jenin).
 Ambil gambar penting... Stop jap kat Nilai 3.

A Day of Mourning

The first 20 of 43 victims of #MH17 came home yesterday. Hati dari pagi dah rasa berat. Kedai buka awal sebab ada customer request. Jadinya, the one-minute moment of silence pun missed. Susah nak express feelings sebab kita tak alami tragedy tu. Banyak suara-suara sumbang (keyboard warriors yang hanya berani di depan komputer tetapi tak ada balls) yang mempertikaikan upacara - sampai galakan untuk pakai baju hitam pun nak diputar-belitkan. Manusia memang tak pernah puas hati...

Bila baca status kawan-kawan yang ramai "mata masuk habuk", rasa diri ini kuat semangat. Tapi, ada satu gambar yang buat hati rasa luruh. A 10-year old boy who lost his mother... Air mata mengalir tak boleh nak tahan. Tak dapat nak bayangkan kalaulah anak kita sendiri yang alami tragedi ni...
Ya Allah, kau kuatkanlah semangat anak ini. Semoga dia membesar menjadi anak yang soleh dan akan sentiasa mendoakan ibunya.
Al Fatihah untuk semua mangsa MH17 yang beragama Islam. Semoga roh mereka dicucuri rahma…

New Bike! New Bike!

After thinking and thinking and thinking for about a week, I finally made the decision. I'm getting the new bike that came in the shop last week. The 2015 Merida 750. Red and matte black. Yeay! Setelah penat asyik kena tinggal sebab kayuh 26", dan dengan niat the bike will be also serve as our shop's test bike, I now own a new bike. An awesome one :). So, my old Orbea - will see if Aliyah will take interest in cycling (again). Semenjak naik Form 1 ni dah tak nak cycle lagi. Must try to motivate her. At least ada activity hujung minggu dengan dia.
 3x10 speed SRAM. Oleh kerana dah biasa guna Shimano, nak kena start practice guna SRAM yang sangat lain. Semangat naik sebab Along Iwan dah start cycle almost every day. Nak kejar dia :)

Macam-macam Aliyah Ni...

Yesterday, at around 10.30pm, Aliyah came down in a hurry telling her father that her ear was bleeding. At first I thought blood came out from her ear, but apparently, it's from the back of her right ear. Yang merisaukan is that the blood came out profusely. Tak henti-henti. Tekap dan lap, still keluar. We saw this white thingy that we thought at first was "bisul". Tapi bila wipe it out, still ada. Bila darah tak henti-henti keluar, hati pun dah risau kan. So we took her to a 24-hour clinic.

So happen, that white thingy was a blood vein that ruptured. Aliyah memang ada eczema, so she must have scratched behind her ears. Agaknya kuku pun panjang. Jadinya kena jahit sebab darah tak stop keluar. Jahit 2 jarum, lepas tu the slightly bulged vessel kena ikat pulak. Since kena bius, dia pun tak lah rasa sakit. Tapi ngeri juga tengok darah keluar macam air paip.

The doctor said it is quite an unusual incident. The last time he saw something like that was 10 years ago. Some pregn…

Good Night Mork

Robin Williams passed away yesterday. He hanged himself. And slit his wrist. Nobody would ever think that the funniest man on earth would do that. But he did. And now he's dead.

Honestly, I know what depression feels like. There was once some years ago that I got sucked into that abyss. At one time, I didn't even care if I died. Depression is like a black hole. You are in it and you feel really alone. You might see people around you but they are just empty faces. You wake up everyday wishing the world has ended.

But I have faith that I hold on to. A most beautiful religion. And a small little girl who touched my hand at my lowest moment, looked me in the eye and said, "Love you Mommy". I had help in the form of a beautiful daughter who had just lost her front tooth. And I slowly got back on my feet. It took years to heal, having to deal with it alone. But I'm still alive.

Robin Williams was not so lucky.

Raya With Adik Ipars

Finally berjaya berkumpul dengan adik-adik ipar on Saturday di rumah Nor. Rindu weh tak jumpa masa Raya. So, makan-makan dengan tiada rasa bersalah langsung (oh tidakk...). Tak penat-penat makan rendang, nasi impit dan lemang kan? Ishh... I made carrot cake (yang dekat setahun tak buat). Seperti biasa pastilah sedap kan :). Every time buat carrot cake Nor akan suggest - "Kak Niza, buat la business cake". Erkk... bolehhh...

Masa balik dapat satu plastik besar bekalan nasi hujan panas, rendang dan ayam pedas, siap dengan sebatang lemang. Settle terus lunch and dinner on Sunday. Yang happy pastilah Aliyah. Kutip duit raya dari pakcik and makcik. Semoga murah rezeki semua adik-adik ipar :).

Back to Routine

Hari ni mula balik routine sebelum Ramadhan. Alarm dalam phone adjust ikut time lama. Pagi-pagi ke kedai dulu, settlekan a few kedai punya stuff. Alhamdulillah, ada yang mula datang hantar basikal untuk service. Mesti semangat lepas Raya ni. Penangan lemang dan rendang. Then, a short stop untuk beli food for my father, back home panaskan rendang untuk my mother. My mother loves nasi impit. Kalau dapat nasi impit with kuah kacang or rendang, memang dia makan. After sending Aliyah to school (dia nak lunch at school - rindu dengan canteen food?), visited my parents, then back to the shop.

Hari ni juga berusaha bersungguh-sungguh puasa. Macam selalu, kalau puasa di luar bulan Ramadhan sure sakit kepala. Pelik betul. Jadinya sedang menahan sakit dengan penuh kesabaran. Lagi sejam je lagi!

Selamat berpuasa enam di bulan Syawal :)

Post Raya Cerita

Despite being the loneliest Raya ever, it has been a very relaxing time for us. Well, after 2nd Hari Raya that is! We spent the time watching TV - Raya shows (actually not really...) and Commonwealth Games. Good thing is - we didn't eat that much. So, tak ada lah rasa guilty sebab terlebih makan.

On 3rd day Raya, my SIL Kak Ros called at 4.30pm asking if I am free. Rupanya ada guests nak datang rumah and she was not well. So, akak telah membuat business catering secara impromptu. Dalam masa kurang 3 jam - rebus nasi impit, masak balik 2 bekas rendang daging (ala, yang keras sikit tu!), dan masak spaghetti bolognese. Tepat jam 7pm, semua siap. Guests datang lepas Maghrib. Walaupun hati sangat ikhlas, Kak Ros hulur RM50. Alhamdulillah, semoga murah rezeki dia.

Raya ke 4 dan 5 makan di Kenny Rogers dan Burger King. Tekak dah tak leh masuk segala yang bersantan. Tapi, tadi on the way balik dari Bangi Gateway telah singgah di Teras Jernang dan membeli 2 batang lemang di tempat yang san…