Skip to main content

Posts

Showing posts from December, 2018

Farewell Fine Office

Today I finally and officially bid farewell to the office unit we've been leasing since 2010. It was my workplace and second home until we decided to open that bike shop in 2014. It was then sub-let to the small companies that shared the office with us. It did give me a stable side income, not much but nice to have, until July this year when the tenants started to give problem. The usual - not paying rent. After the problem was shoved to me, I slowly tackled one problem after another in order to return the premise back to the landlord. Believe me, it was not easy. I guess I've been putting trust in people not realising that not everyone in this world is nice and honest.

Alhamdulillah the problem was finally solved. Dengan izin Allah. One by one the obstacles were being lifted. I signed the "disclaimer" letter on Saturday with the landlord and found that (based on her calculations), I actually owe her just RM100, which actually is to be paid by the sub-let tenant anyw…

What a Week

It was a really nerve-wrecking week. It started on Monday with me working on that small and short work, and ended yesterday. Monday was still OK. I worked half-day and continued at home. On Wednesday - worked till 10.45pm that made Hubbs volunteered to fetch me from KL Sentral area. I would have missed the last Komuter train anyway!

Thursday - worked from morning till about 5pm. Then caught the train to go back with a file full of documents I needed to get the client's partner to sign. Got back home at 6 plus, only got to change my tudung because after Maghrib straight to Bdr Baru Bangi to meet the guy. Then, Hubbs sent me to the client's office and he too stayed on to help out. All the time anak comel was with us. At 3am, both of them went back home while I stayed on with the rest of the team to finish up the tender.

It's been such a long time since I worked in such condition. And I didn't sleep a wink. Imagine not working for months (well, almost 2 years actually!) a…

These Few Days

Dah beli sayur-sayuran dan buah-buahan kat CH, mestilah kena consume kan? Baru teringat ni, strawberry ada lagi dalam fridge. Apa lah khabar dia agaknya 😅? So, for pucuk labu, I buat masak lemak cili api. Itu masakan yang sangat sesuai disamping goreng dengan garlic. Asparagus pulak, buat sotong goreng kunyit dan leburkan saja dalam tu. Masa beli, nyonya tu masukkan dalam plastik panjang dan pesan - "Ini sayur jangan kasi patah. Kalau patah aaaa... macam kita punya tangan patah tau". Dia suruh jaga elok-elok. On the way balik tu Ies ada kata, arwah Mak dia dulu-dulu kalau cakap orang tu manja - macam pucuk labu! Ooo... macam tu eh. Sepanjang perjalanan balik I pangku sayur ni 😆!  Masak lemak cili api pucuk labu letak tahu sikit. Sedap weh!  Sedaplah juga asparagus ni. Kalau kat sini nak beli mahal... Biji labu yang I tanam 2 minggu lepas dah naik. Dah ada orang order seikat nih 😁!
After months of not working, hari ni I ke area KL Sentral buat satu small and short job - si…

Trip to Cameron Highlands Day 3

Our last day in CH. Pagi breakfast nasi goreng yang Jay masakkan. Kawan kita orang ni memang rajin masak! Kira nasi goreng guna leftovers semalam. Lepas tu just rest di apartment sampailah time check-out. As usual, golek-golek sambil bukak kisah lama! Memang tak pernah jemu kan?

Lepas check-out kita orang ke Kampung Taman Sedia untuk makan scones kali ke-3. Kali ni kat Opah Strawberry Farm. Kat sini boleh masuk dan petik strawberries sendiri.
Our verdict - scones kat sini pun sangat sedap. Sama sedap macam di KHM tapi I lagi suka strawberry jam di KHM sebab banyak fruit chunks. Yang beza sikit, kat sini scones ada cheese dan letak strawberry kat atas. Siap tapau 2 untuk Hubbs nak kasi dia rasa scones. (Hehehe... sebab hari-hari hantar gambar makan scones kat dia!) Tu... ice cream tu... sedap sangat!  Punya lama memetik bakul tak penuh pun... Dapatlah dalam setengah kilo 😁 Anak comel pun enjoy petik strawberries. Dia yang tunjuk mana patut petik. Ehemm... Bestnya tepi rumah ada kebun …

Trip to Cameron Highlands Day 2

Hari ke-2 kita orang keluar jalan-jalan. Dua tempat saja sebenarnya! Tapi ambil masa lebih separuh hari. Lepas breakfast makan leftovers semalam, kita orang ke Mardi Agrotechnology Park. Tempat ni memang best sebab ianya macam mini Cameron Highlands. Apa yang ada di CH, ada kat sini. Bunga, sayur, strawberries, apples, even kebun teh, semua ada. Tapi, smaller scale. Rasa macam melawat MAHA pun ia juga!
 CH ni memang syurga bunga. Kat Agrotech Park ni cara dia orang design taman memang cantik.  Bunga yang tergantung tu memang banyak di CH. Teringat pergi honeymoon dulu ada ambik gambar bawah bunga ni 😆!   Turnip yang besar! I memang suka tengok kebun sayur! Ada water mill yang comel!  Tiga orang achik-achik mengembara ke Cameron Highlands 😎! Kebun teh di Agrotech Park ni boleh saja jalan kat celah-celah pokok tu dan ambil gambar.
By the time kita orang habis pusing Agrotech Park ni, dah tengahari. Terus pergi lunch kat food court belakang Cameron Fair tempat kita orang mengopi semala…

Trip to Cameron Highlands Day 1

That merayap session I wrote about was a 3D2N trip to Cameron Highlands. Short trip with even less itinerary 😁. It was planned about a month ago with Ies saying dia belanja accommodation. Jay booked (accidentally actually) a 3-bedroom apartment. Apparently cheaper than booking 2 hotel rooms. In the end, it was just the 3 of us with me bringing along anak comel.

Mungkin orang lain selalu pergi CH tapi I cuma pernah pergi sekali. Itu pun for honeymoon 18 years ago😆. Anak comel tak pernah pergi jadinya trip yang bagus untuk kami berdua. Early Wednesday morning, Hubbs sent us both to Petronas near Uniten where we waited for Ies to fetch us. Lepas tu fetch Jay pulak.
Kacau anak comel yang mood tak baik sebab jam 6.30pagi dah kena keluar rumah 😄! Hala pergi ikut jalan Tapah.
Sampai CH sebelum check-in cari scones dulu! Kira alas perut sebelum lunch. Meh I nak bagitau satu "secret". Tiga hari kita orang di CH, tiga hari kita orang makan scones 😆!  Penat weh perjalanan jauh. Bes…

Another Small Gathering

Cukup best ada kawan yang rajin host small gatherings. Jauh pun tetap pergi 😍. Semalam lunch di rumah Mas di Alam Impian. Sebenarnya dia open order peria crispy. Lepas tu open order nasi ambeng pulak. I kalau sebut nasi ambeng Warung Ibu ni memang berpinar mata. Terus angkat tangan order 2 bungkus.

Angkut anak comel sekali, terus ke rumah Mas dalam jam 11. Lambat sikit sebab siapkan satu helai seluar yang Mas order untuk anak dia.   Alhamdulillah sempat siap seluar ni in less than 1 day. Sebenarnya boleh saja tapi selalu procrastinate! Ini lah yang dikejar untuk sarapan. Nasi ambeng hidangan lunch. Ini namanya Punten makan dengan sambal hijau ikan bilis. Rasa dia? Sedappppp 😋   Ini geng yang hadir  Makan tak hengat!  Ada sesi membawang sambil makan tapai ubi 😆
 I dapat souvenirs daripada kawan-kawan yang merayap hujung tahun. Mas kasi fridge magnet dan sudip kayu dari Bali. Ies pun bagi benda yang sama - fridge magnet dan sudip kayu tapi dari Balkan. Dia mengembara 7 negara Balkan …

3rd BBW

Big Bad Wolf memang event yang ditunggu-tunggu. Bukan apa, rasa seronok dapat pergi tempat yang ada buku menggunung banyaknya. Semalam bawak anak comel dan 2 lagi BFF dia ke BBW. Siap malam sebelum tu dia orang sleepover kat rumah ni. Lepas breakfast terus ke Mines. Sampai as planned iaitu jam 10 pagi. Biasanya pagi macam tu traffic dah reda dan orang belum ramai sangat. Tapi kali ni parking B1 dah penuh so kena turun ke B2. Bila masuk dewan crowd OK pulak.
Bahagia tengok buku 😍 sampai dizzy baca book titles. I sent update to Hubbs and told him, "Been here for more than 1 hour and I'm still near the entrance area!". I spent 3 hours plus in there. By then anak comel and her friends dah merayap ke Mines shopping complex next door! Tahun ni tak beli banyak buku pun sebab purse I dah ringan 😅! Lagipun ada buku beli last year yang tak baca lagi! Dapat satu buku pasal sewing. Yang penting nak tau terms for certain sewing methods. Dan siap beli board book untuk Ilham 💖. Buku…