Skip to main content

Posts

Past Days

Minggu ni anak comel tak sekolah. Sambil-sambil menjahit, sempat keluar dengan dia. Mostly for breakfast and lunch yang melajak kepada merayap dan tengok wayang. Tapi dinner rajin pulak masak😍. Sekarang late afternoons till night hujan memanjang turun. Memang patut sangat dinner di rumah.

Rabu hari tu anak comel tiba-tiba ajak pergi Scrap n Crop. Sejak tahun lepas plan nak pergi tapi tak juga kesampaian. Last year lagi relevant sebenarnya sebab suka buat scrapbook. Tahun ni dah kurang scrapbooking ganti dengan sewing. Tapi pergi jugalah lepas check blog kata they are open. Bila sampai baru tahu yang they operate from home. OK lagi. Tapi pintu depan siap berkunci dengan mangga pulak. Aisey, tak bukak ke? Lepas pusing 2 kali, we left. Tak ada rezeki.

Hari Khamis pulak tengok movie kat Alamanda. Asalnya teman anak comel yang nak tengok Thor: Ragnarok. Mommy dia memang tak minat sangat cerita macam tu. Dah prepare dalam kepala - ni sure tido nih! Dah lah sejuk. Tapi sangkaan meleset sama…
Recent posts

Baby Set & Cushion Cover

Nek Teh berjaya jahit hadiah untuk Muhammad Ilham - pajama pants dan fabric shoes. Last week merayap ke IOI City Mall cari hadiah untuk cucu sedara paling baru ni tapi pulang dengan tangan kosong. Sebab tak jumpa hadiah yang sesuai. Last-last, jahit sendiri😍.
Guna kain flannel beli di Spotlight hari tu. Comel betul bila dah jadi seluar dan kasut. Very soft and comfortable fabric. Terus Nek Teh snap gambar dan letak kat Instagram, Carousell, Shoppee dan paling baru eBay😉. Check out lah ya. Kalau nak customise sebagai gift pun boleh. I boleh pack dalam kotak.
Semalam project jahit cushion cover pulak. Belek-belek cushion yang dah melepek kat sofa tu. Gunting sikit cushion tu dan sumbat dengan isi perut bantal lama anak comel yang dulu-dulu I guna buat pin cushions. Kasi cushion lama tu kembung semula. Lepas tu belek-belek cushion cover lama dan try ikut. Sekarang dah ada skill baru - jahit buttonholes. Senang saja sebenarnya cuma nak dapatkan mesin tu untuk jahit at the very exact pla…

Pre-Gathering Gathering

Semalam keluar jimba-jimba dengan the usuals - Ies, Jay dan Shake (yang berjaya mencutikan dirinya). Ies ajak teman beli door gifts untuk gathering insyaallah 24/11 ni. Mana lagi kalau tak Nilai 3. Plan lunch di area Giant BB Nilai dulu. Berjaya jugak surprisekan dia orang dengan mengajak Linda join sekali. Memang lama betul tak jumpa. Dekat 1.5 tahun rasanya dia orang tak jumpa! Cuma plan nak surpise tak berapa menjadi. Ingatkan plan meeting point supaya dia orang jumpa secara tak sengaja, tapi Linda pergi merayap kat Mr DIY pulak. Spoil😅.

Ies belanja makan di Steak House. I memang dia niat membelanja sebab tolong buat translation excerpt thesis dia yang dia dah selamat viva minggu lepas. Alhamdulillah dah settle kerja thesis PhD dia. Tapi tahun depan dia dah start kerja balik. Ala... kurang kawan nak jimba-jimba hari biasa...
Itu aksi "fake lah sangat". Bila jumpa mestilah keluar macam-macam cerita kan😁. Ini sebenarnya sesi perbincangan agenda gathering nanti. Tapi asyik…

Bila Duduk Rumah

Anak comel unofficially dah start cuti. Starting this week, dia cuma sekolah sehari seminggu. Semalam kelas dia sekolah, the rest of the week cuti. Biasanya bila SPM start memang begitulah. Bila dia ada rumah, panjang langkah Mommy dia sebenarnya! Ini baru balik dari The Mines. Semalam Spotlight start sale. Bila tengok harga kat website... memang tak boleh tahan. Malam tadi siap tak sabar nak menjelang pagi!

Target - kain light canvas yang biasa beli untuk buat bags yang dah turun ke RM8.99 per meter. Flannel lembut turun ke RM15.00 daripada RM29.90/RM39.90.
Hasil tangkapan. Belah kiri atas bawah tu dapat kain kat Teewah. Cari cotton yang agak murah. The rest tangkapan daripada Spotlight. Ikut hati mau 3-4 bag bawak balik, tapi sedar diri yang purse tak berapa ada isi 😂! Dapat 2 kain flannel - gambar fox dan cartoon animals tu. Semangat Nek Teh nak cuba jahitkan something untuk Baby Ilham. Tak leh bagitau dulu, takut tak jadi!
Semalam pos wristlet yang customer hari tu order. First t…

Cucu (Sedara) Baru

Semalam hari yang meresahkan. Memang tak senang duduk dibuatnya. Pagi dapat berita yang Atie masuk wad untuk bersalin. Dah overdue 4 hari sebenarnya. Lepas Asar hantar message pada Kak Ros tanya condition Atie. 8cm, doakan, balas Kak Ros. Dalam jam 6 petang dapat berita Atie dah selamat lahirkan baby boy. Alhamdulillah😍.
Lepas Maghrib, dinner awal, dan terus ke Az-Zahrah. Tu belum sampai 3 jam bersalin lagi tu 😅. Ada complications sikit tapi alhamdulillah Atie kuat semangat. Siap compare cerita masa bersalin anak comel dulu. Banyak persamaan 😀. Dah jadi nenek! I am so happy for this wonderful lady. Inilah orang yang paling gembira. And that beautiful baby boy is so lucky to be born into such a loving family. Berebut ankel dan antie nak gomol dia💖.

Nek Teh (ehem...) doakan semoga Ilham sentiasa sihat dan membesar menjadi anak yang soleh yang berbakti kepada ibu bapa, agama, bangsa dan negara. Yang pasti, jadi permata hati kepada Atok dan Nenek 😊.

Baby Dress and Repeat Order

Dari semalam cuba jahit first ever baby dress. Jumpa satu free pattern yang nampak macam boleh jahit sendiri ikut steps dalam blog. Dia tak buat video YouTube pulak... kena lah baca betul-betul😅. Yang bagusnya, dia orang ni (I mean the Minah Sallehs yang kaki menjahit ni) baik hati bagi free patterns. Tapi biasanya akan bagi untuk certain age sajalah. Contohnya untuk baby umur 3 bulan. Kalau nak untuk 6 bulan ke atas kena beli. Harga sebenarnya OK tapi sebab US$ bila convert terasa jugaklah!
Ini lah hasilnya. Huru-hara sikit sebab:  1) Guna kain perca lebih jahit seluar testing. Kain bukan 100% cotton, so susah sikit nak maneuver. Dah gosok pun alignment asyik lari je. 2) Getah untuk leher dan lengan guna apa yang ada. Getah terlampau besar. Patutnya lengan yang lagi besar dan puffed up. 
Tapi OKlah kan untuk cubaan pertama. Ni nak study pattern tu dan cuba besarkan proportionately untuk dapatkan a few sizes.
Pagi tadi dapat repeat order untuk bag. Alhamdulillah... Dia order wristlet…

More Sewing

Semalam siapkan pajama pants for Hubbs. Kali ni advanced sikit. Ada 2 side pockets. Project experiment buat pockets namanya ni. Sebab ada request daripada my nephew Ijul mintak jahitkan seluar sempoi-sempoi tapi nak pockets. Hasilnya - berjayalah juga. Hubbs was quite happy. Guna kain pelikat yang lama terperuk dalam wardrobe tak pakai-pakai. Cuma "lokasi" pockets tu kena turunkan dalam 2 inci.
Kali ni trace guna seluar sample. Pattern yang I ada tu ladies punya. Alhamdulillah jadi😍 Sambil-sambil tu buat girl's skirt. Kain ni cotton biasa saja. Tapi sekali tengok ada macam Thai silk pulak!