Skip to main content

Posts

Review Ikhlas

Hari ni I nak buat 2 reviews. Unpaid review yang ikhlas. I akan promote anything yang I rasa bagus 👍.

First sekali pasal makan. Semalam Hubbs and I hantar anak comel dan BFF dia ke AEON Nilai. Katanya nak round-round kot lah ada kerja part-time. Dah biasa kat sekolah jumpa kawan-kawan, sekarang bila dah tak sekolah memang tak senang duduk 😅. Lepas drop them off, Hubbs and I mula-mula plan nak lunch di Batang Benar makan ayam salai masak lemak cili api dan yang sewaktu dengannya. Bukan apa, a few days ago makan keli salai masak lemak cili api dekat satu kedai kat Nilai yang macam viral juga. Tapi punyalah kecewa. Tak pedas langsung. I ni kalau makan masak lemak cili api tangan tak pijar lepas makan maknanya tak berapa kicklah tu 😆.

Memandangkan semalam Jumaat, nak ke Batang Benar tu takes time juga, we decided to have lunch di Nilai. Teringat kat satu kedai ni yang iklan selalu lalu kat IG. Namanya Paperbox. Nama Mat Salleh tapi kedai nasi campur specialty masak lemak cili api. Verd…
Recent posts

Sukan Pagi

Pagi tadi sebahagian Grup Sukan Malam bersukan waktu pagi. Kita orang main badminton 😊. Selepas tengok anak comel and I main badminton tepi rumah petang Isnin hari tu, Hubbs ajak sewa court. Wahhh... dah go professional ni! Mulanya kita orang bertiga saja anak-beranak. Hubbs bayar untuk sejam saja. Elok habis main, baru duduk jap Atie hantar text bagitau dia orang on the way. Dengan segera bayar untuk lagi satu jam!

It was our first time playing at a proper court, for most of us, except for Hubbs yang biasa main masa kat Brunei dulu. Verdict - semua orang enjoy 😍. Siap nak main lagi very soon! Orait, nanti plan lagi 💪.
 The first hour kami bertiga saja. Semangat main sejam. Baju habis lencun dengan peluh! Lepas tu Atie dan Ijul sambung. I jaga budak kecik dalam stroller tu. Ini lah linesman untuk pertandingan hari ni! OK semua dah masam dengan peluh. Balik ni mesti pengsan. Tapi budak ni yang pengsan dulu rupanya 😁!

Makan-makan Gathering

Sebenarnya perut masih rasa senak ni. Terlebih makan 😅. Hari ni family gathering for makan-makan. Lama tak jumpa. As usual, portnya di rumah Nor di Denai Alam. Alhamdulillah ada kesempatan untuk jumpa semua adik-beradik. Dan alhamdulillah ada adik ipau yang selalu sudi jadi tuan rumah 😍. Agenda memang makan saja. I contributed perut masak lemak cili api dengan rebung. Memang buat kaw-kaw punya pedas! Tema menu - masakan kampung. Tapi last-last campur western pun ada 😆.  Sampai saja "pool party" dah mula. Tengah panas pukul 1.30 kot... Kebal betul budak-budak ni! Macam lifeguard pulak 😁.  Meriah betul lauk. Ikan, sotong dan udang bakar hasil Chef Mie, asam pedas tulang masakan Nor... Maklumlah, orang Melaka kan. Sedap... Siti pulak bawak buttermilk chicken. Anak comel requested asam pedas ikan pari. Sebab Nor tak jumpa pari dekat pasar, dia siap carikan ready-made asam pedas pari 😇.  Suasana di dapur. Lepas lunch prepare tea pulak. Mija dan Mie buat roti jala cicah kari …

19 Years... and Counting

It was our 19th anniversary last 30th January. 19 years plus 8 years of knowing each other. Lama tu... No celebration since it was mid-week. Just dinner sekali dengan anak comel buka puasa. Did receive a nice text at exactly 12 midnight 😍. Anyway, ahamdulillah for the long 19 years. Full of ups and downs, tears and laughters. And so blessed to have a beautiful daughter to complete our marriage.
Celebrate anniversary di Nando's sebab tempat favourite dah tutup 😅

Six Days in a Row

I completed the January steps challenge 4 days before the deadline. Waahhh... pencapaian paling bagus rasanya ni! So far, still maintain ranking 370K plus. I actually have 1 million plus participants below me. Not bad huh! Reason being - I worked out 6 days in a row starting last Thursday with CBF class. And thanks to Hubbs yang menghabiskan cuti tahun lepas, I jogged 5K from Friday till Monday. Today, another CBF class. Keras rasa kaki ni 😅! Esok nak rest one day lah...
 On Sunday, jog santai-santai saja pun dapat 46mins 😎.    Tetapi semalam... Itulah akibat late lunch makan prosperity burger dengan curly fries 😋. Dah berenang di lautan. Tapi kan, bila dah habis challenge ni sebenarnya bosan sikit. Sebab dah tak ada goals nak achieve.
Anyway... I'm still sewing the girl's dress yang I potong last week. Agak lembab. Buat apa tah kat rumah...  Bodice dah siap. Skirt pun dah siap. Tinggal nak cantum saja. That's the overlock stitch I did using the overlock presser foot I …

Good Day

Julung-julung kalinya pagi tadi dapat kejutkan anak comel bangun awal ikut I pergi jogging. Bukan senang tu! Tapi kena umpanlah. Lepas jogging pergi breakfast 😅.
 Kali ni perspective berbeza... Dari pandangan kasut anak comel 😎 Pagi yang sangat best. Cuaca sangat baik. Redup. Angin kuat. Bila jog peluh terus kering. Sejuk jadinya. Tak stop untuk minum pun. By 9.15am panas pulak 😎. Nowadays I maintain 47mins to 50mins of jogging for 5km. Itu yang paling optimum for me, calories burning and number of steps wise. Breakfast kali ni di Al Haji Bistro. Tukau selera.
Hari ni received delivery kain batik yang I order from IG. Yang ni paling murah I jumpa tapi biasanya open for pre-order. Kalau ada lebih baru dia open for others. Bila dia open saja, terus order 2 helai. Siapa cepat dia dapat. Masalahnya, dia tak post gambar at one shot. 2-3 jam lepas tu baru post yang lain. Nasib lah kalau ada kain yang lagi cantik 😅. Hope boleh offer jahit as palazzo...
Baru potong kain untuk buat another…

These Few Days

These few days...
 On Tuesday, abang, kakak dan adik kawasan telah melawat Aeon Mall di Nilai. Baru buka 17hb hari tu. Orang kata punyalah ramai yang pergi sampai jalan selisih bahu. Sebab tu kena pergi hari orang kerja 💪.  Mula-mula dengar cerita the biggest mall in Malaysia. Rupanya the biggest Aeon Mall in Malaysia. Sampai sana terus lunch di Ah Cheng Laksa. Lepas tu pusing satu mall. Sejam jalan dah settle, balik 😅.  The next day, bawak anak comel merayap ke IOI City Mall. Saja je. Sebab Aeon Mall semalam over hype😄. Ini baru betul mall besar. Nak pusing satu mall ambik masa sehari. Anyway, sampai saja terus suruh anak comel check QueQ KFry. Queue cuma 5 orang saja? Terus book!  Waiter yang ambik order tu rasanya ingat kita orang first time datang K Fry kot. Sebab dia kata honey mustard bumbuk tu banyak, kalau tak habis boleh tapau. Ehem... dik, akak dengan anak akak ni makan bumbuk insyaallah tak payah tapau 😅.  Minggu ni dah dapat semua stars untuk challenge bulan ni. Sekara…