Skip to main content

Posts

Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan

Ahlan wa sahlan ya Ramadhan. My favourite month of the year. Selamat berpuasa kepada semua. Hari ni hari ke 2 puasa. So far things are as usual. Bulan puasa ni yang bagus tak payah fikir pasal makan waktu siang. Cuma fikir pasal buka puasa saja. Sahur makan apa yang ada balance. Kalau tak, sebagai Mommy, kena fikir breakfast, lunch, dinner, the in-betweens... Kalau masak, kena fikir nak masak apa. Kalau makan luar, akak jugak nak kena fikir makan mana. Soalan yang paling susah untuk dijawab, lagi susah daripada soalan muka surat paling last paper Matematik Tambahan ialah - "Kita nak makan kat mana?"😓.

Hari pertama puasa, alhamdulillah, seawal pagi-pagi morning dapat satu job proof-reading urgent. My favourite contact person akan cari I kalau ada proof-reading dan editing job, walaupun sekarang dia dah duduk seberang Laut China Selatan. KP dah marah katanya sebab brochure banyak grammatical mistakes. Dia tak berkesempatan nak check kerja staff dia. Dapat material pun melalui…
Recent posts

Day Out with Anak Comel

Lama tak keluar sebenarnya. Asyik memerap di rumah saja. Maklumlah, dah tak ada access kepada kereta sangat. Bagus juga. Jimat duit! Setelah berminggu tak ke mana, anak comel ajak keluar. Nak celebrate belated Mother's Day katanya. Dia nak belanja cake. Jadinya, hari Rabu kami keluar berdua. Esoknya ada satu lagi subject - Pendidikan Jasmani. Mengada kan tak nak study!
So we went out, we had lunch, we went around IOI City Mall, we had desserts... Ada satu kedai make-up baru buka dan buat launching. Daripada jauh perhati ramai orang ambil selfie dengan 2 orang ni. Yang lelaki biasa saja, yang perempuan putih, make-up tebal. Artis kot. Tanya Aliyah - kenal tak? Aliyah kata - tak kenal pun. Ok, so we walked pass😆. Zaman sekarang ni dah tak kenal siapa artis dan siapa orang kebanyakan!
 Sopoong dah jadi tempat favourite untuk makan. Korean food sini memang sedap. Melantak sebelum puasa! Since Hubbs tak join, kena ambil dish yang portion tak berapa banyak. Bulgogi fried rice ni memang…

These Past Days

Oleh kerana gigih menjahit tote bags, blog dah lama tak update. Let's see... I went to Spotlight on Monday morning to get more fabrics. Rasanya itulah tempat paling sesuai untuk beli fabrics yang I berkenan. Dah cuba beberapa kedai kain tapi tak jumpa kain yang sesuai dengan taste sendiri. Mungkin harga mahal sikit tapi puas hati.
Nah kau! Sekali beli terus pokai! Tapi, rezeki I lah kot. On Monday morning still ada sale 30% for most fabrics. Yang bestnya, ada 2 kain yang bila dah potong, check kat system - ada extra discount lagi! Waaahhh... alhamdulillah... Budak yang potong tu pun dok check harga banyak kali takut dia silap! Latest tote bag siap buat semalam. Hari ni belum start buat lagi😅 Check out IG: aniza_creations and Carousell: carousell.com/nuranizah ye. Ada a few items I buat price drop!
Hari Selasa pergi berjimba-jimba dan berhora-hora (ini ayat Ies lah ni!) dengan kawan-kawan. Minggu ni sebenarnya exam week Aliyah. Dah exam, duduk rumah je lah study kan. Mana boleh ik…

My Bottled Hope Run MAEPS 2017

I just realised that today's run coincided with Mother's Day.

As usual, my adrenaline rush led to a sleepless night. Woke up early to prepare sahur for Aliyah. And I got my Mother's Day wish and kiss from her😍. Siap-siap awal pagi sebab janji mandikan my mother at 7am. Good thing the run started at 8.30am, which actually is very late for a run, but gave me the chance to do my daily "Mother's Day thing" for my mother. Walaupun tak wish dia (coz I would have a hard time explaining to her what Mother's Day is!), or celebrate with cake or present, it's the best I can do for her. Come to think of it, bathing and cleaning one's mother's bums, is the best thing a daughter can do for a mother😝 on Mother's Day.

Right after, straight to MAEPS. I actually Wazed the parking lot last night. Why? Because I actually knew that I would be going alone. I have good gut feelings. With disappointment and much resentment, I told myself... whatever that suits …

First Trail Run Event

Finally, the Bottled Hope Trail Run for MAEPS is almost here! Tengahari tadi collect run kit di Avenue K. Sekarang tengah fikir - esok boleh ke lari ni? To tell you the truth, I've not exercised for 2 months. Mula-mula sebab hari-hari hujan. Lepas tu Hubbs started work pulak. Since he comes back home late at night, nak ajak jogging pagi-pagi kesian pulak.

Perut tengah agak kecut sebab nervous😅. 5kms tu. Bukan dekat. Trail run some more! Harap-harap esok OK seolah-olah ada "kesinambungan" daripada fitness level 2 bulan lepas. Kali ni lari dengan Hubbs. It's a fun run, so tak ada flag off ikut kategori atau gender. Dan tak ada hadiah pun untuk yang sampai dulu. So, no pressure, no worries! Tapi Hubbs awal-awal dah pesan lari dengan dia. Hahaha... akak lagi fit ke? Macam dua-dua akan sayur je. Insyaallah it's going to be a good run. Or hike. Dah nak bulan puasa ni kira last kopek hiking😎.
Bib ni ada plant seeds. Lepas lari, balik rumah boleh tanam kertas ni. Pokok…

Achik Belanja Makan Mee Tarik

I bukan a "noodle-person". Kalau atas meja ada mee dan nasi, I akan pilih nasi. Sebab boleh makan dengan macam-macam lauk! Tapi selalu baca di FB our friend Ude makan Mee Tarik. Jadinya semalam kami gather-gather di Mee Tarik Warisan Asli Bangi Sentral. Achik Ies nak belanja makan sempena nak masuk Ramadhan ni. Lagi pun, I ada tolong buat translation work untuk dia😄. Excerpt untuk PhD tu. Ehem, ehem... kalau ada sapa-sapa ada translation project, sila-sila contact I ye.
Apa rasa mee tarik ni? Sedap rupanya. Chewy sikit macam spaghetti. Yang best the dish I ordered to melimpah-ruah dengan daging, sayur dan mushrooms. Most dishes tak pedas just spicy sikit. Untuk tekak yang dah biasa dengan cili api ni memang kena mintak cili potong.    Mula-mula sampai bertiga ni...   I ordered Lamien with Beef apa tah! Hahaha... lupa nama. Ada rasa spicy dan berkuah sikit. Portion sangat besar. Memang tak habis makan. Kalau betul-betul lapar mungkin,  We shared this fried mutton pieces on t…

What I've Been Doing

Baru siap entry trip ke Jawa Timur. Took me more than 2 weeks. Have been preoccupied. Inilah yang akak korang tengah buat sekarang...
Dah ada berbelas tote bags berjaya dijahit... Tengah experiment dengan pelbagai jenis kain. I think I'm going to stick to cotton canvas. Dah start buat reverseable tote bags dan yang cantum kain. I really like this combination.
By now, dah agak comfortable dengan mesin jahit. Kalau bunyi pelik, dah boleh agak sebab apa. Or kalau jahitan jadi pelik, dah boleh adjust mana patut. Apa I buat dengan tote bags yang banyak tu? Ada yang bagi orang. Especially yang experiment tu. Hahaha... kadang-kadang ada error sikit. Yang pass quality control, I plan to sell. 
Tadi baru beli interfacing. Nak try guna on normal cotton fabric to reinforce the material. Let's see how they turn out😄.
If you're looking for tote bags, check these 👇 out ya. Nak customise pun boleh - size or fabric. Nak bulan puasa ni, boleh la buat isi telekung. Boleh I dapat serpihan …