Skip to main content

Posts

Drenched in Sweat

Pagi tadi sebenarnya cari alasan tak nak pergi kelas. Dah masuk 2 malam tak berapa tidur. Kepala berdenyut-denyut. Since semalam puasa, pagi tadi memang rasa light-headed. Minum susu kurma sikit kasi energy and that's it. Lepas settlekan my mother, sempat balik rumah kejap. Set alarm sebab memang betul-betul need the sleep. 10 minit saja. Alhamdulillah, lepas short nap rasa segar sikit. Terus pergi kelas.

Good thing I decided to attend sebab today memang best. Outdoor class. Conditional training and drills. I missed this class last month. Dan ramai pulak pagi ni. The 2 guys yang selalu datang 9.30 pagi joined our class. My "housewife class" dah tambah lagi 2 orang. Sorang tu cuti tanpa gaji. Cikgu kot. Sorang lagi cikgu sesi petang. Then ada lagi sorang biasa datang malam decided to join our class. So, memang meriah.
 Ada 4 stations. Sorang demi sorang kena lari dari starting point to each station dan buat 15x jumping jacks, then lari next station 5x burpees, then 10x sq…
Recent posts

Allah Maha Mengetahui

That's the only thing that describes the situation I'm in at the moment. Allah Maha Mengetahui. Apa-apa pun serahkan pada Allah.

Anyway, I got my 3rd badge this morning. Semalam target nak achieve tapi tak keluar pun sebab weather panas. So far still within time limit. Insyaallah hari ni kalau jadi mungkin jalan jauh sikit. Macam-macam nak kena buat ni.
Achievement I cuma walking challenge saja. Nothing to shout about. Maklumlah, I ni bukan runner yang masuk marathon dan kumpul medals. Now to think of it... patutlah ada one time tu selalu betul update running progress kat FB. Ooo... rupanya nak tunjuk kat the other half yang dia pun run juga 😒.
I'm almost done with the first set of pajamas for Nazri's daughter. Cuma tinggal leher dan front sebab kena beli piping dan buttons. Maybe if I can finish up another palazzo dah boleh meet-up to deliver kira 50% of the order. I think it's about time I start meeting people. Macam nampak not so distance in the future I need t…

She's All Grown Up!

Semalam anak comel and I went to the Higher Education Fair at Mid Valley. Saja nak expose dia kepada other options besides accounts yang dia sedang ambil sekarang. We never know kan. Kot lah minat dengan TESL bolehlah ikut mak bapak dia 😅. It was a very good exposure and even though you have to wade through reps shoving brochures to your face, some of the education counselors were very good.

Selepas pusing hampir semua booths, anak comel seemed quite adamant to pursue accountancy. Turun daripada Pak Ben dia agaknya 😉.

But yesterday was the day that I realised my daughter has all grown up. Really. I mean she's always been so tiny in my eyes. But yesterday she went around filling in forms and asking questions. She sat and listened, read the brochures, talked to the counselors about subjects and stuff. The whole time I let her lead the way to the booths she's interested in. I was quite impressed. Dah besar anak aku... 😢.

Of course after spending hours visiting the fair we spen…

Menu Sihat

Bila boleh (unless anak comel requests high calories food!), I akan cuba masak healthy food. Nak ganti food entah apa-apa yang makan kat luar 😅. I memang tak berapa jaga makan sebenarnya. Cuba tapi tak berapa berjaya. Macam Khamis lepas anak comel ajak makan jalapeno bombers kat Texas Chicken. Punyalah sedap 😋. Sebab tu kena rajin exercise. Alhamdulillah last week masa timbang kat kelas dah turun. "Officially" I turun 6kgs compared to 1 Jan 2018. OK sangatlah tu. Dan rasanya paling lama bertahan. Dan my visceral fat turun ke 6 daripada 6.5. Best betul rasa 👍.

Anyway, nak letak recipe untuk anak comel buat reference tapi macam busy pulak. Dia suka juga makan healthy food I masak ni. I letak gambar dulu. Bila-bila free I letak recipe. Masalahnya recipe bukan susah pun! Later ya. Kot boleh bagi inspirasi to you 😎.  Baked Siakap. Macam steam juga tapi masuk dalam oven. Hasilnya ikan tu garing sikit (sikit sajalah compared to steam) tapi still ada kuah. Half-way cook masukkan…

Fitness Story

Second badge earned! Yeayyy... tapi 2-3 hari ni dah start slow sikit. Weather is very hot nowadays. Alasan yang sungguh bagus setiap pagi 😎.
Lama tak jog 😅.
Last Sunday I joined Aqua workout. Geng sekelas, Aqish, ajak. Memandangkan timing pun OK, ikut sajalah. Lagipun lama tak masuk kolam. It was organised by Senamfit. Bolehlah follow kat IG. Very good instructor. Yang peliknya, workout taklah penat sangat tapi penatnya datang lambat. Dah sampai rumah baru badan lemau 😆. Tapi memang best! Berenang-renang di tepian 😊. Venue di Country Heights Kajang.
Lepas settle Aqua workout, balik rumah terus ajak Hubbs pergi Bangi Sentral, specifically ke Al Ihsan mega store. Dulu dah survey kasut di Al Ihsan IOI City tapi macam tak rasa nak pergi mall di hujung minggu. Hajat nak survey lagi. Tak habis-habis survey! Surprisingly, kedai di Bangi Sentral ni macam OK pulak. Bootleg pants yang punya susah nak cari punyalah banyak kat situ. Sekarang trend leggings. Memang takdenya I nak pakai kan! Ke…

Hati Tak Boleh Describe

Semalam my SIL Angah Mas hantar gambar-gambar dia dan suami di Madinah di WA group sebelum dia berlepas ke Mekah. Hubbs remarked - "Ni bag awak kan?". Allahuakhbar... Angah Mas bawak tote bag yang I bagi dia (and her kids) Raya tahun lepas. Bag I yang simple tu sedang teman dia buat Haji. And to think of it, dah ikut dia pergi Masjid Nabawi, masuk Raudah dan sekarang dah sampai Mekah 😢. Today dia hantar gambar lepas buat umrah wajib di Masjidilharam. Dia cakap dia tengah pakai jubah yang Hubbs and I hadiahkan my arwah MIL dulu. I pun dah tak ingat pernah bagi jubah pada MIL. Tak boleh nak describe rasa hati ni... Allah... Semoga giliran kami pula tahun depan. Doakan kan ya...
Tote bag flamingo 😊
Sekarang tengah siapkan palazzo pants for my friend Ayu. Dah hampir siap. Tinggal pinggang saja tak masuk elastic lagi. Tengah tunggu dia bagi measurement. Mesti dia lupa tu!
Tinggal hem saja lagi. Lepas ni nak start buat Nazri punya orders pulak 💪.
Pagi tadi start first Combat cl…

Good Day Today

Good day today. Firstly, I completed the Beach Challenge. Hari ni tak pergi jogging pun sebenarnya. Awal pagi tadi hujan jadinya jalan basah. Alasan bagus untuk tidak jogging 😀. Tapi cuma tinggal dalam 4,000++ steps saja lagi, petang lepas kemas garden dan bakar sampah terus dapat badge. Dua bulan tak berjaya complete challenge weh!
OKlah, awal 2 hari 💪. My Old Tak Balance shoes. Masih gigih pakai lagi ni! This pair of Karrimor serves me so well these few years. Semalam survey kasut di Al Ikhsan IOI City Mall. Tengah sale sekarang sampai tengah bulan depan. Macam dah tau nak beli yang mana. Tapi nak kena kira duit dalam tabung ayam dulu😅.
Satu lagi achievement ialah berjaya siapkan palazzo pants Mizan. Adoiii... lama betul bertangguh. Nak jahit taklah lama mana pun. Kalau slow and steady dalam 2 hari. Kalau rajin dan laju, sehari pun boleh siap. Insyaallah esok nak deliver. Semoga muat dengan selesanya. Bukan apa, Mizan cuma pesan - "alaaa... kau ikut je seluar yang kau buat u…