Skip to main content

Posts

6th Session This Month

Pagi tadi berjaya jog 5kms dalam cuaca yang sangat nyaman. Semalam dah siap nak jog tapi mengenangkan sekolah anak comel buat larian merentas desa untuk semua tingkatan, rasa akan stuck di tengah lautan budak sekolah pulak. Sebenarnya untuk bulan ni baru 6 kali jog. Minggu lepas cuma sekali. Tengah fikir balik kenapa? Hujan kot?

But then, as I ran this morning, I thought of how much I have achieved since I started late November last year. That's less than 2 months ago. I remember in November - lari berpandukan "markers". Lari sekejap dan target markers, it could be a lamp post or a signboard yang hanya dalam 50m di depan. Sampai saja terus jalan. Lepas tu cuba target lagi satu marker. Lari dalam beberapa meter, jalan balik. Penat gila.

One fine day I decided not to set markers but distance. I ran 1km non-stop and it felt like a huge achievement 😊. Then I added 0.5km to it gradually until I managed to run 3kms non-stop. That felt like I ran a full marathon 😁! One day I …
Recent posts

Resepi 4 - Hot Pot Campur

Sekarang ni cuba untuk selalu masak lauk-pauk yang sihat. Hari ni untuk buka puasa I masak this soup yang tak tahu nak panggil apa. Resepi ikut kepala sendiri. Let's call it Hot Pot lah ya. Sebab dalam tu ada macam-macam. Sekali harung ada ayam, tahu, sayur... semua cukup! Masak pun sekejap saja. Hot Pot ni sesuai sangat kalau dalam fridge barang tak banyak dan nak habiskan stok 😀. Bahan-bahan pun sebenarnya ikut suka. Anak comel kata sedap macam makan steamboat kat Johnny's😍.

Hot Pot My Style

Bahan-bahan yang ditumbuk:
2 shallots
3 cloves of garlic
1 inch of ginger
1 cili api
Optional - sedikit akar daun ketumbar

2-3 pieces of chicken (I used one drumstick cut into 3. Guna kaki ayam pun bagus!)
2 pieces of tahu (goreng whole lepas tu cut into cubes besar ibu jari)
1 packet of mushrooms (boleh guna oyster, enoki atau mushroom jenis lain)
Some diced carrots
Some broccoli
Cherry tomatoes
1 table spoon of oyster sauce
1 ikan bilis cube
Some white pepper
Some black pepper
Chopped…

4th Badge Secured

Finally secured the 4th badge today. Berjaya jogging pagi tadi walaupun mulanya malas ya amat. Nak istiqomah jogging every other day ni memang lah sangat susah 😅. Semangat kena kuat! But I was so glad I beat the laziness and went ahead. Pagi yang agak meriah sebab ramai juga yang keluar jog and walk. Retention pond pun ada orang so boleh lah buat 2 round kat situ. Lepas habis pusing retention pond, nampak ada polis park motor dan jaga traffic. Sekolah anak comel ada practise merentas desa rupanya. Lagilah tambah meriah kawasan tu.
Getting ready to go...   Hari ni set 5.5kms. Tapi elok sampai kereta ada lagi 150m. Dah depan tu penuh dengan budak sekolah, malas pulak nak teruskan 😅. 14 days to go. Kena buat at least 6,700 per day. OK lah tu.

Brunch with a Bunch of Friends

Semalam bergathering di rumah Mas untuk brunch. Plannya tak lah lama sangat tapi attendance agak ramai. Disebabkan jumpa kawan-kawan bukan boleh sejam-dua, arrange untuk anak comel balik sekolah "transit" sekejap di rumah kawan dia Balqis. Barulah tak terkejar-kejar 😎.

Pagi lepas settlekan semua benda, siap-siap dan terus ke MFI Bangi untuk fetch Katt. Sebenarnya terserempak dengan Katt di Bangi Gateway minggu lepas. Berjaya racun dia supaya ikut sama dengan offer untuk fetch dia. Ada gak kawan buat borak-borak sambil drive ke Alam Impian. Itu pun boleh pulak tersalah masuk exit. Terpaksa masuk Putrajaya untuk buat U-turn! Kita orang berdua yang mula-mula sampai dan merasmikan makanan 😋. Mas masak punten dan sambal deplok. Ha kau! Makanan jawa. Sedappp... Ada pulut dengan serawa durian dan sambal udang. Ada carrot cake jugak yang super delicious! Lepas tu Yan pulak sampai. Lama betul tak jumpa. Kawan kita orang ni sekarang dah bukak architect firm sendiri 👍.  Next - Rose …

Winter is Here!

We are currently experiencing one of the coldest weather ever in our tropical country. For the past few days, the weather has been so cold, I hardly switch on the fan in my room. Tapi bila malam terpaksa juga switch on sebab takut rasa stuffy. Itu pun bergulung-gulung dalam selimut.
This was Friday. Punyalah sejuk. The coldest was before Subuh. It was 21৹c. I had to wear this to keep warm in the house. Sweater ni belongs to my Abg Ben from his years in the UK masa dia study dulu. He was there I think throughout my secondary years and came back when I was in my matric - when I was 18 then. So, bayangkan umur sweater ni berapa tahun? 😅 Dulu-dulu jumpa sweater ni dalam almari bilik belakang rumah my mother. Pinjam kejap lama-lama terus jadi permanent! TQ Pak Ben 😊. 
It rained 3 days straight. I think semalam pagi baru berhenti hujan. So, pagi tadi dapatlah pergi jogging. Ahh... bliss! Yang bestnya, pagi tadi area Legundi tu punyalah happening. The usual Sunday Zumba class memang ada ka…

Resepi 3 - Ayam Goreng Style Korea

Next recipe for anak comel is Korean-style Fried Chicken. Sebenarnya resepi ni dah pernah share tahun lepas tapi presentationnya huru-hara 😅. Biasa orang guna kepak ayam. I buat dulu guna drumstick. This time around, guna quarter chicken bahagian peha. Dan yang lain sikit I added shredded carrots - dengan harapan akan buat anak comel makan sayur.

Ayam Goreng Style Korea My Style

To fry:
4 pieces of chicken - can be wings or drumsticks
3 sudu besar tepung jagung + 1 sudu besar tepung gandum + salt and pepper (mix well)
Untuk buat ayam goreng - basuh ayam bersih-bersih. Kalau boleh dab dengan kitchen towel kasi kering sikit lagi bagus. Salut ayam dengan tepung campuran yang kering tu dan goreng. Tepung tu gaul-gaul gitu saja, tak perlu tebal sangat. Lepas goreng, ketepikan.
For the sauce:
2 cloves of garlic - chop finely
1 sudu besar cili boh
3 sudu besar cili sos
1 sudu besar cuka (I used apple vinegar)
2 sudu besar madu
A dash of sesame oil

Optional:
Shredded carrots
Some toasted sesa…

Dah Ketinggalan!

Have not jogged for 3 days in a row 😓. Lemau betul rasa. Pagi hujan, petang pun hujan. Nak keluar merayap di mall sorang-sorang malas pulak. Kawan merayap dah start sekolah. Lagipun kerja translation dah start semula. Jadinya melepek depan laptop buat kerja sampai sakit bahu 😖.
Semalam Hubbs berjaya memotong. Hari ni dia dapat the 3rd badge! Isshhh... tak boleh jadi nih!