Skip to main content

Posts

MCO Day 104

Minggu ni agak banyak activities. Mostly keluar dengan anak comel. Good thing about not working is that I can go out at times when less people are around. Insyaallah SOP keluar ke mall dan sebagainya tu kita praktik kan. It's day 104 of MCO today. I don't know about other people, but the restrictions must be followed. So far bila ke mall memang almost everybody there wears face masks. Kat tempat lain, macam dah kurang pulak. That's why I feel safer at big shopping malls.
Last week keluar ke mall 3 days in a row. Ayohhh... penat berjalan dengan budak ni. Takpa lah, sementara class dia belum start lagi, layankan saja. Her MMU friends turun KL, so janji jumpa kat IOI City Mall. Tapi lunch dengan Mommy dia juga. Dah macam iklan sanitizer pulak ambik gambar hantar kat Pak Ben dia. Tekak Korea saja! Lama betul tak makan kat Sopoong. Janji with Hubbs jumpa for early dinner after work sementara tunggu anak comel potpetpotpet dengan kawan-kawan...
Two days later pergi lagi! Ni pun tempat…
Recent posts

MCO Day 94

Things have really started to loosen up. Covid-19 cases have gone down to single digit, but the war is still not over. People are still cautious. We are living in a new normal environment. I guess while we lost in certain areas, we triumph in other areas. 
Yesterday, anak comel and I went to get her things at her hostel. Just the two of us. Abah dia tak dapat ikut sebab ada meeting. Terasa agak lama juga perjalanan ke Melaka. It's been too long! Selama ni agak risau memikirkan barang-barang dia yang berbulan-bulan terbiar tu. Alhamdulillah everything was good. Penat lah juga sama-sama punggah barang masuk kereta. Kata dia barang tak banyak. Tapi bila dah kumpulkan, penuh juga kereta. 
She managed to meet up with her friends. Rasa macam dah habis belajar pulak sebab semua orang tinggalkan hostel. Padahal ada lagi 3 semesters. Online learning will be practised until end of the year, lepas tu tengok macam mana. On one hand, it's nice to have our daughter back home. On another, she&…

Meet-up After Months and Months

Ahad lepas jumpa dengan the usuals yang dirindui setelah berbulan-bulan tak jumpa. Dia orang ni lah jadi peneman setia sepanjang lebih 3 bulan MCO terperuk di rumah. Teman cerita-cerita, teman buat lawak, teman share resepi, teman luah perasaan, teman gaduh-gaduh, teman membawang... Asalnya Mas order kimchi dengan Jay. Masa MCO hari tu guna LalaMove untuk deliver kimchi. Dah boleh bergerak sekarang ni, Mas kata meh la ramai-ramai pergi rumah Jay untuk housewarming. Jay pindah Putra Heights ngam-ngam sebelum MCO. Sempat buat ad-hoc WA group discuss order cake untuk birthday Shake.
Mula-mula anak comel tak nak ikut. Lagipun event dekat rumah Jay. Kalau di rumah Mas, at least dia boleh kawan dengan Nani. Tapi bila I cakap Aunty Mas suruh datang sebab ada cake dari Gula Cakery, terus dia nak ikut! Favourite tu!
Surprisingly kita orang sampai dulu. Tak lama lepas tu Mas sampai with the kids. Mula lah sesi pot pet pot pet... Tiga bulan punya cerita kan! Topik paling tak pernah basi - Wehhh...…

MCO Day 82

Masih lagi dalam bulan Syawal. Rasa macam lama betul bulan Raya ni tapi baru separuh bulan. Alhamdulillah hari ni dapat puasa hari ke 4. Two more days to go! 
Hari ni PM annnounced yang MCO/PKP akan masuk fasa pemulihan starting 10 June hinggalah 31 August. Walaupun masih lagi MCO tapi banyak kelonggaran. Paling lega dah boleh rentas negeri. Bukan apa, tempat paling senang nak merayap sebenarnya sebelah ni saja tapi dah kira negeri lain! Melancong pun dah boleh tapi cuma dalam negara. OK tu! Kot lah tiba-tiba ada kelapangan boleh lah pergi jalan-jalan. 
Minggu ni dua kali ke J&T pos barang. Mula-mula pos barang untuk my friend Yatt. Seluar dia order dah siap semua. Esoknya dapat order fabric bookmarks daripada Carousell. Walaupun tak lah banyak tapi syukur alhamdulillah... Four pairs altogether. Batik pun dah kehabisan ni. Baru beli 4 helai tak sampai lagi. Fabric bookmarks. Punya confident bila buyer tanya ada stock ke tak? Adaaaa... Sekali bukak box, ada 2 je! Nasib baik corak kain …

MCO Day 73

Hari ni, untuk kali pertama setelah 73 hari berkurung, anak comel and I keluar dari kawasan. Punyalah patuh dengan MCO ni kan? We went to Evo Mall, Bandar Baru Bangi. Ha ah, punyalah jauh. Ngam-ngam 10km kot. Lepas anak comel habis class, we scrolled Foodpanda. Dia daripada semalam nak makan pizza. Semalam Pizza Hut cancelled, hari ni jam 11.30 pagi masih close lagi. Discuss punya discuss, we decided to go out. Nak ke Alamanda rasanya sesak hari Jumaat, jadinya pergilah ke tempat yang insyaallah kurang orang. Memang betul pun.  Plan nak makan di Sushi King, tapi tutup pulak outlet di Evo. Jadinya makan di Burger King. Entah bila bukak tau-tau dah ada! New normal ialah food packed to go. No trays. Dah 2 bulan lebih, baru dapat pergi ke supermarket yang best. Punyalah gumbira akak korang dapat pergi MaxValue. I ni memang mudah terhibur! Dapat beli groceries tempat best pun dah cukup happy.  Balik rumah tak jadi keluarkan frozen rendang dalam freezer. Masak untuk Hubbs buka puasa. This simp…

MCO Day 69, Selamat Hari Raya Aidilfitri

Selamat Hari Raya Aidilfitri. Hari Raya ke-2 hari ni. Tapi tak rasa macam Raya sangat sebab tak ke mana-mana. Semalam cuma tuju satu rumah saja untuk berkumpul. Ramadan yang berbeza, Syawal dengan kelainan yang ketara. Solat sunat Aidilfitri di rumah dengan Hubbs sebagai imam. I tak dapat join, so I missed out listening to Hubbs bagi khutbah. Ingat nak naik kejap join tapi tiba-tiba anak comel dah turun ke dapur. Dah solat, katanya. Waahhh... cepat betul!
Selesai pack rendang, lemang segala, mula nak bersiap nak ke rumah my brother Angah. Janji dah dengan Ati nak datang jam 10. Sekali Ati messaged, "Pak Ben dah sampai". Alamak, cepat-cepat siap. Bukan apa, dapat gambar abang-abang tengah breakfast. Ni ada 2 beg lagi makanan ni! Sempat berzoom sekejap dengan adik-adik ipau. Boleh saja nak ke Putra Heights dan Denai Alam sebab rentas daerah dibenarkan, tapi... #stayhome lebih selamat, insyaallah. Raya feast! Alhamdulillah macam-macam ada. Lemang tu agak mendebarkan ceritanya. Pat…