Skip to main content

Posts

Kebun Updates

Sejak selalu hujan ni, kebun agak terbiar. Rumput dah mula tinggi. Semak! Tak ada tanam pokok baru pun. Sayur sawi semua dah habis. Kalau nak makan sayur, harvest ulam raja dan pucuk ubi buat kerabu. Yang baru cuma pokok kacang botol yang dah mula naik sampai ke tembok. Semoga menjadi👍.

Minggu ni cuba semai benih cili dan tomato. Minggu lepas masak tomato buat omelette. I memang tak makan tomato yang ada biji😖, jadinya biji-biji tomato tu semai dalam pasu. Sebenarnya bukan tak semai benih untuk tanam pokok baru. Rasanya dekat 4-5 kali semai benih sawi dan kailan. Bila pucuk-pucuk dah elok naik, tiba-tiba habis semua mati. Pelik betul. Masa tu ingatkan I yang tak siram. Tapi ada satu hari tu terserempak dengan Boboi yang tengah elok bertenggek atas pasu dan kencing dalam tu! Hah! Patutlah anak pokok habis mati😡. Cissss... bertuah punya kucing! Sekarang pindahkan pasu yang ada benih ke tempat lain. Semoga dia tak buat hal lagi.

Pagi tadi, saja tengok-tengok pokok melon yang rajin bet…
Recent posts

Jom ke Seminar Tajwid

Akak letak announcement ya. Untuk yang tak pernah lagi hadiri seminar tajwid oleh Ustaz Asraff ni, akak sangat, sangat galakkan. Kira dua hari seminar tu revision kelas tajwid dulu-dulu. Insyaallah, banyak tips dan short-cuts. Pergi dengan anak-anak pun bagus. Kira satu family belajar tajwid👍

👇
KHAS UTK MEREKA YG TAKDE MASA UTK HADIR KELAS TAJWID DI MASJID-SURAU SETIAP MINGGU 😔
.
Nak kuasai tajwid dalam masa 2 hari je ?
.
Info penuh KLIK SINI 👈
.
Ramai antara kita yang memang bersungguh nak belajar tajwid agar bacaan Quran jadi lebih lancar & hati jadi lebih yakin bila baca Quran sendirian.
.
Tapi masalahnya, banyak kelas tajwid ambil masa berbulan baru habis silibus. Susah pula nak serasikan dengan waktu kita. Kadang-kadang free, kadang-kadang tak. Bila ‘skip’ satu kelas, dah susah nak faham apa yang ustaz/ustazah ajar.
.
Jika anda hadapi masalah di atas, jangan risau, insya Allah hadir 2 hari je seminar Tajwid Luarbiasa, anda akan kuasai seluruh ilmu tajwid dengan cara mudah…

House Guest

We have a regular house guest in the form of a fat cat whom we call "Mok". Sebabnya? Sebab dia gemuk! Mula-mula dulu memang liar sikit tapi sekarang kalau buka pintu grill dia akan masuk. Tapi dia seekor kucing yang sangat berbudi bahasa. Dia masuk sikit saja dan kalau tuan rumah jalan menghala pintu nampak macam nak keluar, dia akan keluar. Dia makan pun sangat sopan. Slow and steady. Tak sepah. Cuma mulut suka sangat mengomel.

Selalu I duduk dekat dia dan cakap - "Tak paham la apa kau cakap Mok!". Macam ada benda yang dia nak mintak tolong. Entah-entah dia nak mintak tolong cari mana rumah asal dia? (Dalam hati teringat kucing kesayangan Bubu dan Kiki yang hilang...) Atau mungkin dia memang seekor kucing yang suka membebel. Musuh utama dia - Boboi. Selalu bergaduh kat patio ni. Tapi bunyi saja yang kedengaran macam havoc. Selalunya bunga-bunga silat saja dua ekor tu.

Mok ni memang cukup pandai berlakon. Kalau kita jerit suruh dia stop kacau Boboi, immediately dia…

Ngada Naik MRT

Semalam boleh dikategorikan sebagai Hari Makan Sedunia. Mula-mula breakfast di rumah. Anak comel masak pancake guna resepi yang Mak Ngah Mas dia bagi. Awesome rupanya pancake dia😋! Patutlah dia selalu buat. Letak butter dan Hungry Jack syrup punyalah sedap. Dia pulak lagi over - letak whipped cream!

Lunch pulak kat kenduri kahwin neighbour selang 3 rumah tapi buat di Putrajaya. Deko dewan dan pelamin yang sangat cantik. Baju pengantin perempuan pun cantik daripada belakang nampak macam pakai gaun pengantin, daripada depan nampak sangat tradisional. Haa... macam mana tu?😅
 Konsep simple dan elegant👍 Terus pening fikir bila anak comel kahwin nanti berapa pulak belanjanya?😓
Memandangkan Hubbs ada, malam ajak makan satay Kajang. Sejak Ies dan Jay tayang gambar dia orang pekena satay minggu lepas, memang teringin sesangat! Tapi malam semalam malam minggu. Sure semua tempat sesak. Anak comel tekak dia sesuai dengan satay Hj Samuri saja. Nak makan di Seksyen 16 kat situ ada pasar malam.…

More Tote Bags and Such

These past weeks agak rajin membuat sewing work. Nak prepare untuk my niece, Kak Irah, yang kata kolej dia ada sambutan jubli perak hujung bulan ni. So, dia nak jual my tote bags macam dulu. Waahhh... seronok dia jual bag😍. My SIL Mijah pun dah booking nak jual tote bags untuk event kolej dia next month. Semangat nak siapkan supply.

Semalam pos 4 bags ordered by one customer via Carousell. Dia order Japanese knot bags. Then she asked whether I could also sew wristlet. Bila dah jadi buat, jadi ketagih pulak jahit zipped pouches. Best pulak jahit benda yang berzip ni! Maka gali balik kain-kain perca balance daripada buat tote bags, jahit coin purses pulak.
Dah sebeban. Tapi ya ampun malasnya nak ambik gambar individually letak dalam IG dan Carousell😅. Bukan apa, lighting malap je sekarang.
Tadi dapat message from my very first male customer. Sebelum ni customer semua perempuan😀. Bila dah communicate, orang Bdr Seri Putra rupanya! Hehehe... malam ni nak ajak Hubbs COD.
Lepas sekolah t…

Long Weekend

It's a really , really long weekend. Mula dengan Hari Raya Aidiladha hari Khamis, sambung dengan Hari Kebangsaan, dan esok, Isnin, cuti sebab Malaysia menang overall Sea Games 2017. Tapi duduk rumah saja. Hubbs kerja. Memang tak ke mana. Tak balik Melaka pun. In fact, adik-beradik semua either Raya rumah mertua atau raya rumah sendiri, like us. So, rumah Melaka kosong.

As usual, untuk Raya masak nasi impit + rendang ayam tapi Raya kali ni ada satu extra dish iaitu pulut kuning. Dulu-dulu orang tua-tua saja yang masak pulut kuning ni. Rasa macam susah sangat. Bila kita pulak dah jadi tua ni, sebenarnya bukan payah sangat pun😊. In fact, hari ni masak balance pulut yang tinggal hari tu untuk makan dengan balance rendang ayam yang I simpan dalam freezer👍.

Cuti Raya kali ni suasana kat Seri Putra ni memang sunyi betul. Cuti panjang punya pasal. Kedai banyak yang tutup. Haji Tapah hari ni baru bukak😅. Semalam masak saja apa yang ada dalam fridge. Memandangkan anak comel tak nak makan…

Our Little Adventure

Siapa sangka anak comel ada sense of adventure... Today she showed me a different side of her personality. Mungkin sebab dah matured sikit kot. Bagus jugak dia ikut school trip pergi Pangkor hari tu. Memang ada sedikit perubahan👍. We declared today as "Hari Train Sedunia"🚋. Naik turun train dari jam 11.30 pagi tadi hinggalah selamat sampai rumah jam 6 petang😅.

Hubbs kerja so it's just the two of us. We started with a short drive to MRT Kajang. Park kereta kat sana dan ambil MRT ke Cochrane. Dah berminggu dia sibuk ajak pergi MyTown. It took us only 35 minutes. Journey was really pleasant. Tambang pun agak murah.
Map kat belakang ni sangat penting. Bersimpang-siur rail tracks di Lembah Kelang. Study saja map tu untuk plan journey.
MyTown was so-so lah. IOI City Mall lagi best😊. Tapi anak comel sangat teruja bila jumpa kedai-kedai biasa dia! Boleh hilang akal masuk H&M😆
Yang penting sangat ke MyTown tu bukan apa... Nak try makan kat KyoChon. Anak comel kata chicke…