Skip to main content

Posts

Small Gesture

More often than not it's the little things that matter.

Semalam (setelah berhari-hari mengelak) I finally answered when the potong rumput guy came to the house. He's the regular guy who comes to the house about once a month to cut the grass of our lawn. Bakhtiar kot kalau tak salah nama dia. Orang Pakistan (rasanya). Kalau boleh I nak Hubbs ada masa dia datang. Bukan apa, walaupun dah kenal (errr... baru 2 kali datang potong rumput) I don't feel comfortable. Nowadays macam-macam cerita kita baca pasal strangers kan. But then, our lawn dah macam mini jungle. Kalau Boboi golek-golek dalam rumput tu memang tak nampak.

Kebetulan I memang nak keluar ke Tesco untuk merayap sorang-sorang. OK, OK, grocery shopping. So I don't have to be around when he's working on our lawn. I put the money for his upah in an envelope and properly seal it. Then I took a water container and filled it up with cold syrup. I put the envelope and water container on a stool at our patio and told …
Recent posts

Not Well, Again!

Not well again. Since Monday. Demam. Selsema. Batuk. Batuk yang dulu pun ada saki-baki lagi ni dah kena batuk baru πŸ˜–. Hari ni baru OK sikit. I think it's the heat. Ahad lepas sangat, sangat panas. Nak keluar merayap shopping mall anak comel ada banyak homework pulak. Tapi keluar juga kejap lunch dengan Hubbs kat Secret Recipe. Konon nak cari tempat ada aircond πŸ˜…. Masalahnya keluar masuk kereta dah panas gila.
Ada orang teringin nak makan Penang asam laksa πŸ˜‹
My steps challenge yang mulanya dah on track rasanya dah fall behind ni.
Jogged on Saturday and Sunday. Dapat 4th badge. Bila lah nak lari lagi ni?
I finally finished sewing my mother's blouse. Yeayyy... berjaya! Dia nak pakai ke tidak tu tolak tepi πŸ˜…. Rasanya macam besar sikit. Yang penting I managed to find ways to sew a blouse without needing a serger. I used bias tape for the neck.
Since dah berjaya test buat blouse, hari ni start potong kain nak jahit pajama top for my friend's daughter tu. Pajama pants dah lam…

Good to Run

After almost 2 weeks of hiatus, this morning berjaya jog. Macam-macam alasan - panas lah, hantar anak comel sukan lah... and this week I got this pain under my arms. Urat terpeleot kot. Adoiii sakit betul πŸ˜–. Kalau batuk memang kena tahan jangan kuat sangat. Sampai gigi rasa sakitnya.

Anyway, I got the 3rd badge πŸ’ͺ. Walaupun asyik dapat warning - timer how many hours left.
Kalau esok run memang boleh dapat 4th badge. Hubbs dah nak habis 😱. Pagi tadi punya cerita. Bosan route biasa, lari kat sekolah rendah. Tapi banyak kereta sebab sekolah ada program. Kaki senang hati sebab dah habis lari...
I'm now in the midst of sewing a blouse for my mother. Tengah test buat baju dia sebab nak guna same pattern untuk buat pajama top for my friend's daughter. Cikgu I? Youtube le... πŸ˜‡.  Sesi melukis pattern guna existing blouse. Half way through... Nampak macam jadi. Banyak belajar benda baru buat blouse ni...

Sewing Mood On

My translation work on hold kejap. Adeehh... masalahnya nak dapatkan mood buat translation tu takes time. Bila tengah buat memang kena full force. Siang malam pagi petang. Baru laju. Bila stop sekejap ni nak start balik nanti payah πŸ˜…. Tak pa, tak pa... sambil take a break layan perang socmed pilihanraya dah nak dekat ni. 
Meantime, mood sewing pun kicked in. Minggu lepas beli 4 pasang kain cotton di Nilai 1. Jenis kain yang sesuai buat pajamas dan lazy pants.   Bila I buat semula pattern for myself yang ikut actual measurement, kenalah cuba buat satu seluar kan. So, inilah dia! Kain cotton corak batik. Bila test pakai memang ngam dan sedap pakai. Finally! Insyaallah dah master (sikit la) buat pattern seluar from scratch. Pagi tadi buat pattern untuk my friend's daughter. Dah siap potong, tinggal nak jahit saja. Lepas tu nak kena buat pajama top pulak... Secara teorinya dalam kepala macam tau. Insyaallah...πŸ’ͺ

Final Sports Day

Semalam seawal jam 7 pagi hantar anak comel dan kawan dia ke Kompleks Sukan USIM. It's her last sports day being a secondary school student. Alahai... Mommy dia sebenarnya rasa agak sebak walaupun anak comel memang tak ada rasa apalah kanπŸ˜…. I ambil one day off from my usual morning routine to spend the morning attending the sports day. Duduk pun di tempat students sebab kalau naik di grand stand tempat parents takut nak balik awal segan pulak. Dah lah sorang-sorang πŸ˜”.

Anak comel seemed to enjoy herself very much. I told her many, many times before - just participate in anything that you can get yourself involved in. It's your last year with the school. You will cherish those memories for the rest of your life.

I stayed on till 9.30am. Right until the last house made its performance. Lepas tu I went home πŸ˜†. It was so hot!
 Pembawa sepanduk dan bunga manggar rumah merah πŸ˜€. Itu baju kurung Mak Ngah Ros dia.  Kalut ke sana ke mari sebelum mula!  Rumah harimau tapi tahun ni tem…

What a Day...

A lot of things going on today. Very, very early in the morning Hubbs dah siap-siap nak ke reunion Boonz Braders dia. Aduhai Hubbyku... pukul 5 pagi baru nak kemas bag πŸ˜…. Wifey dia jugak yang kena tolong carikan barang kan... Sampai tak jumpa satu T shirt ni. Pelik betul mana pegi tah.

Rasanya dah 2 hari macam jerebu sikit. Pagi-pagi ada this haze "smell". Tekak I yang memang sensitive ni asyik perit saja. At times macam rasa cucuk-cucuk sikit. So, jogging is not a good thing to do. So far challenge is still on course. Semalam dapat 2nd badge πŸ’ͺ. But really need to go out running lah...

Anak comel tahun ni active pulak dengan rumah sukan dia. Masuk perbarisan bawa bunga manggar katanya. Sejak semalam stay back kat sekolah tolong buat costume mascot rumah merah. Hari ni stay back lagi sampai jam 3 petang. Lepas lunch dan balik rumah mandi, jam 4 petang pergi sekolah semula sambung buat costume mascot. Esok ada rehearsal. Ahad will be the big day at Stadium USIM. Kesian Mommy…

Need to Draw New Pattern

Second time buat seluar jadi gedobos. Yang guna kain jersey tu jual kat my friend Iteq. Gedobos sikit dan pinggang besar. Kali ni bila siap, pun jadi gedobos jugak. Cuma pinggang saja yang betul. Pakai kat rumah memang best lah. Ingat nak juga pakai buat pegi kedai ke... keluar makan ke... Bila pair up dengan T shirt dah macam pakai seluar pajamas pulak. Dahlah bunga-bunga πŸ˜†.

Pikir punya pikir... I think I need to check measurements. Kalau measurements betul, maybe masa I draw pattern tu yang silap. Sebab I tanya my friend Yan yang I buatkan seluar batik hari tu she said OK saja. So, I pun measure lah semula. Ehem... apparently memang measurements lari dalam 2-3 inches. Banyak tu! Hahaha... dah kurus sikit kot! I guna measurements tahun lepas sebab I drew the pattern in January. Sekarang nak kena draw pattern baru 😍.
 Gedobos tapi very comfy 😎 Sesi melukis pattern baru pun bermula...