Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2018

Resepi 9: Begedil Tahu

Dah lama nak cuba buat Begedil Tahu ni tapi baru minggu ni datang kerajinan. Bila tengok resepi memang macam senang saja. Tapi bila buat baru tau nak keluarkan isi tahu kering tu bukan kerja senang 😅. And surprisingly, anak comel suka pulak. Made it for dinner on Tuesday. Ada extra simpan dalam freezer. Semalam goreng untuk dinner. Hari ni anak comel tanya - "Ada lagi tak begedil tahu tu?". Dah habis tapi boleh buat lagi, I said. Petang ni dia nak sama-sama buat 😍.

So, here's the recipe. Versi paling simple yang I buat. Kalau rasa macam tak cukup bahan tu maknanya dalam fridge tak adalah tu!

Begedil Tahu Mommy Style

10 biji tahu kering
2 biji kentang kecil / 1 kentang besar
1 keping dada ayam - potong kecil-kecil / hancurkan
1 biji bawang besar merah - potong
Sedikit daun ketumbar - potong
Sedikit white pepper
Sedikit garam
1 biji telur - letak garam sedikit dan pukul sekejap

Kupas kentang, potong 4 dan rebus hingga empuk. Lepas toskan air, lenyek.

Goreng ayam hancur ta…

Sewing Mood On

These past 2 weeks agak rajin menjahit. Sewing mood is really on 😍. I enrolled in online course to make baju kurung. Pattern free pun dah dapat ni. Tinggal nak buatnya je belum kesampaian lagi. Nak kena cari kain sample dulu.

Last week sempat menjengah Jakel Ostia Bangi dengan anak comel. Lupa pulak nak cari kain sample. Target nak cari kain lycra untuk buat palazzo. Memang jumpa dan harga pun agak OK. Tapi next time anak comel kena tinggal rumah! Amboi... kain dia yang dapat dulu 😅.
Got these lycra. Dah test jahit scraps sikit. Rasanya boleh guna zigzag stitch. I tak ada serger.
Batik pants untuk my friend Yan pun dah siap. Insyaallah weekend ni ada small gathering boleh pass kat dia. She's quite happy with the picture I sent her. I said - "Ni kalau pakai pas tu duduk bersila lipat kain best sangat". She replied - "Kalau pakai kat luar ala-ala Tom Abang Saufi pun OK" 👍
These few days tengah semangat jahit lunch bags - small totes yang ada drawstring. Nak ba…

Looks Like I'm Gonna Make It!

Setelah bermalas-malasan, weekend berjaya lari 2 days in a row. Got my 3rd badge. Semalam hari yang sangat active. Morning 5K run, tengahari merayap ke IOI City Mall, dan malam pergi pasar malam (yang kali terakhir pergi was more than 6 months ago). Total steps almost 19,000 😅. Pagi tadi another 5K. With 6 days to go on the challenge, kalau next week I tak run pun OK sebab normal days punya steps dah boleh nak cover my road to 200K steps 😁.
 3rd badge!  As of this morning. Me. My shadow.

Siti No More...

Sedih lagi ni sebenarnya. Never thought a furry creature so tiny could make me cry so hard. And I've only known her for just 12 days. Siti dah tak ada... 😢

On Wednesday night Siti looked very healthy. She even showed a new skill - bergusti dengan botol susu. On Thursday morning, as usual sambil siapkan my mother's food, I panaskan susu dia. Could hear her meowing from inside the box cuma kali ni tak ada bunyi dia cakar-cakar nak keluar. Bila I nak ambil dia daripada dalam kotak, dia cuma terbaring saja. Bila angkat badan dia lembik. And quite cold. She continued meowing weakly. Bagi susu pun dia dah tak boleh telan.

I knew she would not make it. So I balut dia, peluk dia, cium dia... I told her I love her so much. I guess she kind of waited for me to wake up that morning to say good bye. She continued to meow weakly, just looking at me with those big eyes. I have not cried for quite some time. That morning I cried until my head hurts.

Fortunately Hubbs was home that Thursday …

Kitty Updates

Siti the kitten, alhamdulillah is still alive and kicking. Adoi mulut dia... nasib baik still kecik dia tak boleh keluar daripada kotak. Asal dengar bunyi orang masuk dapur, dia pun menjerit nak susu. Sekarang kalau kita orang nak masuk dapur, memang jengket kaki jangan dia dengar! Memang stress sebenarnya dengar suara dia yang nyaring tu😓. Tapi kena sabar saja lah... We have not decided whether to keep it or not. For now, memang jaga sampai dia boleh take care of itself.
 Ambik gambar IC 😂  Bila kasi susu dia pandai pegang botol!  Cedapnya jari Mommy😋 I is mengantuk...💤💤

Back on Track

My global challenge is back on track. I've even earned my 2nd badge, after missing two! Now it's down to average 6,000 steps per day to complete the challenge compared to average 9,000++ steps last week. Reason being - I jogged 3 straight mornings. Friday, Saturday and today 😅. Punyalah motivasi tahap tinggi! Esok take one day break kot. 1 Rejab kan esok...
This morning... Pagi yang agak nyaman. Tapi pace lari tetap sama 😎. Happy feet

Kitty in the House

We have a kitten in the house. Since Sunday. I delayed writing about this because I was not sure whether it will survive. It's been 5 days now and it looks healthy.

Here's the story. Last week, we kept hearing the sound of a kitten very close to the kitchen. We thought there's a kitten in the dry drain next to our kitchen. With its mother, of course. Everyday I would go to the back of the house and try to catch a glimpse of the kitten but it cannot be found.

On Sunday, after Maghrib, Hubbs decided to rescue the kitten because its been meowing for hours. Even anak comel was not comfortable. Kesian sangat dengar bunyi anak kucing, she said. The sounds were so close to her room upstairs. So, Hubbs and I decided to "flush out" the kitten from the drain. Hubbs waited outside at the end of the drain while I was to pour water from inside, hoping the water will carry the kitten to the end of the drain. But when Hubbs used a torchlight to locate the kitten, the drain was …

Iqra', Perintah Pertama

Semalam baca di FB Ustaz Asraff dia akan muncul di TV9 pagi tadi. Sempat jugalah tengok sikit-sikit in between siapkan macam-macam benda waktu pagi dan hantar anak comel ke sekolah. Tajuk pagi tadi - Iqra', Perintah Pertama.

I nak share apa yang sempat tengok tadi. Ustaz dapat soalan - kenapa perintah pertama daripada Allah swt ialah Iqra' (bacalah)? Kenapa bukan solat? Kenapa bukan puasa? Kenapa bukan haji? Logik jugak kan?

Jawapan Ustaz - sebab kalau kita nak laksanakan semua perintah Allah swt yang lain-lain tu, kita kena ada ILMU. Untuk dapatkan ILMU, kita kena baca. Terutama sekali baca Al Quran. Masyaallah... penjelasan yang simple tapi padat.

So, I nak promote sikit program Ustaz Asraff ni. Ustaz ni bila explain sangat senang faham dan at the same time, he's really funny. Tapi funny yang berisi lah kan. Seminar Tajwid dia memang thumbs up. Ni tengah cari masa kot boleh pergi sekali lagi untuk revision.

Untuk persiapan Ramadan tahun ni, bagus sangat kalau dapat pergi…

Personal Best Ni!

This morning berjaya jog setelah seminggu bermalas-malasan. Hubbs dah hampir nak achieve challenge, I ni still jauh ketinggalan. Ye la, dia run weekends 12kms per session. Tiap-tiap hari jalan jauh gi kerja. Steps dia sehari sama dengan I seminggu kot 😅! But then, pagi tadi dapat buat 5K in 48mins 43sec. Waaahhh... selalunya paling laju pun 52mins. Sebab minggu ni puasa 2 hari kot. Badan rasa ringan sikit. Terus dapat motivation nak jog next week!
Ehem... personal best gitu 😎. Sebenarnya boleh catch up lagi. Insyaallah! Pagi tadi masa nak pakai kasut kat rumah my mother, baru perasan socks yang I bawak tu salah pair. Sebelah black, sebelah blue 😅. Adehhh... pakai saja lah. Sebab tu pagi tadi lari laju kot.

Must Start Sewing!

Minggu yang tidak berapa productive. I must start sewing lah! Bukan apa... puasa, lepas tu malas, lepas tu puasa, lepas tu malas... Jogging pun tak nih! I missed the 2nd badge. So pissed off with myself.

Let's see... The pants I sew for myself using kain batik Sabah tu tidak boleh dipakai 😖. Apparently measurements OK but hips nak lepas pinggang tu... alahai sikit saja lagi. Sayangnya such nice fabric. Tapi tak apa, boleh jual. Sekarang tengah tunggu my friend Katt bagitau measurements dia whether dia muat ke tidak. Offered to another friend Yan pun tak muat. But she really wanted one. So, nak jahit satu untuk dia guna kain batik yang beli di Langkawi dulu. Dia suka pulak dengan kain batik jadikan pants.
Cantik kain batik Langkawi ni. Dah lama nak jahit for myself tapi asyik tangguh. Never mind, cuti sekolah nanti boleh ajak anak comel teman cari kain.
The Japanese cotton fabrics dalam my magic box ada 3-4 helai. Itu pun nak kena dijadikan seluar. Or maybe nak try buat baby girl …

Resepi 8: Asam Pedas Daging

Asam pedas daging ni favourite anak comel. Dulu-dulu dia suka makan asam pedas ikan pari. Biasanya I beli saja sebab Hubbs and I tak makan sangat ikan pari. Ever since I masak asam pedas daging, dia dah tak minat dengan asam pedas ikan pulak. Any ikan. Kalau masak ni nak sedap memang kena guna daging tetel. Tapi I selalunya kalau dapat Australian beef yang harga sangat OK kat AEON Big, I akan beli either yang cubes atau sliced. Biasanya tak ada lemak sangat. So, kuranglah sedapnya. Tapi cepat masak sebab daging lembut.

Semalam I masak asam pedas daging ni. Anak comel masa senduk lauk siap kata - "lama tunggu Mommy masak ni..." 😍. This time around I ikut satu tips by @yatiekitchen. Masa tumis bahan-bahan tumbuk dan cili tu, bila pecah minyak, letak air dan ulang masak pecah minyak sebanyak 5 kali. Haaa kau, remeh sikit dan lama tapi masa I masak, Hubbs dok bersin banyak kali 😂. Tanda sedap tu! So here goes my recipe. Anak comel, lain kali boleh masak sendiri ya.
Asam Pedas D…

Started Jogging Again

Finally, I laced up my shoes this morning and went for a jog. Went on a slightly different route. Timing wise, albeit the almost one month of hibernation, still below 1 hour. Walaupun lari macam itik pulang petang kata orang 😅.
Tak lah penat sangat tapi slow... This month's challenge is called Jungle. Bulan lepas punya fail! Felt so good to jog again! Walaupun lepas tu duduk dalam kereta batuk macam nak mati. Still got phlegm ni my chest.

Layan Current Issues

Semalam lepas sekolah I bawak anak comel ke Alamanda. Just for lunch dan beli groceries sikit sebab semalam dia tak ada ko-ko. Sekarang susah nak merayap dengan dia after school. Hari-hari dia balik 1.40pm. Thursdays 2.45pm. Sometimes Tuesdays stay back ada house practice. Wednesdays pulak stay back sebab ada ko-ko. Busy betul anak aku ni. 
Anyway, on the way back, she asked whether I read about the issue regarding Neelofa launching her hijab at Zouk. I told her, yes I know. It's been the only thing you read about on social media for the past 2-3 days. One thing about having a teenager is you need to layan her concerns on whatever issues she has an opinion about. And you have to keep yourself abreast with the latest issues teenagers are drawn to. You know, like... latest songs... movies... anything concerning One Direction... those kind of things.
So I let her talk. She was clearly not so happy. And I can understand. Neelofa is a role model. Especially to teenage girls. I myself h…