Skip to main content

Resepi 9: Begedil Tahu

Dah lama nak cuba buat Begedil Tahu ni tapi baru minggu ni datang kerajinan. Bila tengok resepi memang macam senang saja. Tapi bila buat baru tau nak keluarkan isi tahu kering tu bukan kerja senang 😅. And surprisingly, anak comel suka pulak. Made it for dinner on Tuesday. Ada extra simpan dalam freezer. Semalam goreng untuk dinner. Hari ni anak comel tanya - "Ada lagi tak begedil tahu tu?". Dah habis tapi boleh buat lagi, I said. Petang ni dia nak sama-sama buat 😍.

So, here's the recipe. Versi paling simple yang I buat. Kalau rasa macam tak cukup bahan tu maknanya dalam fridge tak adalah tu!

Begedil Tahu Mommy Style

10 biji tahu kering
2 biji kentang kecil / 1 kentang besar
1 keping dada ayam - potong kecil-kecil / hancurkan
1 biji bawang besar merah - potong
Sedikit daun ketumbar - potong
Sedikit white pepper
Sedikit garam
1 biji telur - letak garam sedikit dan pukul sekejap

Kupas kentang, potong 4 dan rebus hingga empuk. Lepas toskan air, lenyek.

Goreng ayam hancur tanpa minyak. If nak letak minyak, letak sedikit saja.

Dalam mangkuk, gaul kentang lenyek, isi ayam, bawang besar, daun ketumbar, white pepper dan garam.

Guna gunting, belah dua tahu kering tapi jangan sampai putus. Belah separuh saja. Korek isi tahu kering dan gaulkan dengan bahan-bahan tadi.

Sumbat bahan-bahan yang digaul tadi ke dalam tahu kering. Sejukkan dalam fridge supaya bila goreng nanti isi tak terkeluar.

Sebelum goreng, celupkan begedil dalam telur dan goreng sampai golden brown.
I serve this on a bed of butterhead salad and cherry tomatoes. Makan begedil tahu ni dengan cili api kicap. Sedapppp... 😋

Comments