Skip to main content

Resepi 8: Asam Pedas Daging

Asam pedas daging ni favourite anak comel. Dulu-dulu dia suka makan asam pedas ikan pari. Biasanya I beli saja sebab Hubbs and I tak makan sangat ikan pari. Ever since I masak asam pedas daging, dia dah tak minat dengan asam pedas ikan pulak. Any ikan. Kalau masak ni nak sedap memang kena guna daging tetel. Tapi I selalunya kalau dapat Australian beef yang harga sangat OK kat AEON Big, I akan beli either yang cubes atau sliced. Biasanya tak ada lemak sangat. So, kuranglah sedapnya. Tapi cepat masak sebab daging lembut.

Semalam I masak asam pedas daging ni. Anak comel masa senduk lauk siap kata - "lama tunggu Mommy masak ni..." 😍. This time around I ikut satu tips by @yatiekitchen. Masa tumis bahan-bahan tumbuk dan cili tu, bila pecah minyak, letak air dan ulang masak pecah minyak sebanyak 5 kali. Haaa kau, remeh sikit dan lama tapi masa I masak, Hubbs dok bersin banyak kali 😂. Tanda sedap tu! So here goes my recipe. Anak comel, lain kali boleh masak sendiri ya.

Asam Pedas Daging Mommy Style

Tumbuk/blend:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia

Daging potong nipis
Sedikit belacan
Sedikit halba
2 senduk cili giling
1 sudu besar pes asam jawa
1 serai - ketuk
2 cawan air
3 helai daun limau purut
Sedikit daun kesum (ops, semalam tak letak sebab daun kesum tak ada!)
Bendi
Panaskan 2 sudu besar minyak. Masukkan belacan dan halba. Bila naik bau, masukkan bahan tumbuk dan cili giling. Masak sampai pecah minyak. Bila pecah minyak, masukkan sedikit air. Ulang sebanyak 5 kali.
Bila bahan tumis dah garing, masukkan daging. Gaul rata. Kemudian, masukkan 2 cawan air, serai dan daun limau purut.

Masak sehingga daging lembut dan kuah pekat sikit. Masukkan pes asam jawa, garam dan lada hitam. Bila dah masak, tutup api dan masukkan bendi. Kacau rata. 
Tadaaa... Sebenarnya asam pedas macam ni makan esoknya lagi sedap 😋!

Comments