Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2014

Subhanallah...

Air mata baru saja kering...

I have a story. Semalam, in my Telegram group of ATPN, a friend told about a lady living in her area yang ditinggal suami, sedang pregnant with 5 kids. The lady just lost her job. Barang dapur dah habis. Minggu ni anak-anak makan maggi je. Bila baca rasa terpanggil sangat nak tolong. Tapi sedar diri yang tengah "kering kontang". Next payment for project quite far off sebab kerja tak siap lagi. Balance di CIMB pun tak seberapa. Tapi nekad kan hati. The lady needs money now more than I do. So, tawakkal dan transfer saja maximum yang boleh transfer dari balance dalam CIMB tu. Insyaallah, our friend akan guna untuk beli barang-barang dapur for the family.

Walaupun tak lah mengharap sangat, tapi selalu baca pasal hikmah bersedekah. Yang Allah janjikan 10 kali ganda pulangan. Lalu hati pun mengharap semoga dapat pulangan. Dalam kepala pikir, kot-kot dapat projek baru ke... Tapi Allah berikan sesuatu yang lebih manis. Dengan penuh pengajaran. Dekat 5 mi…

Happy Belated Birthday to Meeeee...

I celebrated my birthday on Saturday. My 43rd birthday. I got fewer birthday wishes this year because I disabled my birthday on Facebook. I really don't know how to respond to such wishes - err... TQVM? TQ?... It is also a test. To see who really remember my birthday. The verdict? Even though you might keep your friends' birthdates, nowadays people simply rely on FB notification. Seriously.

Out of the many, many friends, only one friend wished me. And she wished me a day in advance, as she always have - Aida. I guess she has the wrong date in her calendar. Or she has the time zone wrong! Hehe... but it's nice to get a wish from a friend who actually keeps my birthdate in her calendar.

How I spent the day? Doing nothing much. Hubby had to work. I stayed home with Aliyah. Thought of going out for lunch but it rained the whole day. Aliyah even dozed off a few hours and then came down looking really guilty. So I reheat last week's spaghetti sauce and we had spaghetti for l…

Nak Jadi Apa Kita Ni?

Kertas Sains dan English UPSR bocor. Bila dengar news ni, my first thought was - about time someone make a noise out of it! Semoga tahun-tahun akan datang, tidak ada lagi kertas yang bocor. Dan semoga results yang anak-anak kita dapat reflect usaha mereka dan kemampuan mereka. Bukan sebab hafal jawapan. Alhamdulillah benda ni jadi tahun ni. Bukan tahun lepas. (Kalau tak, akak akan masuk dalam statistik ibu bapa yang naik angin). 
Sebenarnya tak boleh nak bayangkan bertapa frustratednya anak-anak kita bila kena re-sit exam. Kesian. Penat tau amik exam ni. To all the mak bapak yang kiasu nak sangat anak dapat semua subject A - padan muka. Jangan nak komplen banyak kalau korang yang jadi punca. Sure sekarang buat-buat muka innocent kan? Seriously, anak baru darjah 6 dah diajar menipu. Mesti yang kaki FB dah plan - kalau anak dapat straight As, boleh ambik gambar, post kat FB dan tag semua orang dengan kata-kata syahdu macam: "Syukur Alhamdulillah, anak Mama/Papa berjaya dapat 4A1, s…

3 FB Posts Yang Menjengkelkan

FB users never mature kan? I have written about them so many times. And I still can find them everywhere.

1) I found one yang sangat menjengkelkan 200%. One post by my nephew about him riding his bicycle with us was responded by, I believe, his friend. That guy wrote: "Tak ajak pun!". My nephew replied: "Jom la, hari Sabtu depan...". That guy replied: "Aku tak ada basikal".
How stupid is that?

2) You know those advertisements - jual produk kecantikan lah, tudung lah, jubah lah... You will find yang sangat menjengkelkan any day. Kalau akak la kan, nak beli barang la kan... I will buy from a seller who has (not perfect, tak apa) good grammar or tatabahasa yang elok. The language you use to promote your products shows the kind of person you are and the quality of product you sell. I will never, ever buy from those who use: "meletoppsss...", "gila kentang!", "terbaekk dari ladang!", "mantoopss"...

3) Those who never lea…

Us

Hari ni akak nak post gambar berdua-duaan ye. Selalu kayuh tak de nak amik gambar. Bila kayuh dengan Along Iwan, dia kaki bergambar :)  Us!!!

30 Years of Sisterhood

Petang tadi pergi reunion 30 Years of Sisterhood. Hi-tea di Bangi Golf Club. Memang dah berminggu-minggu agak excited nak attend sebab ramai yang dah bertahun-tahun tak jumpa janji nak datang. Dan nak jumpa my bestfriend Mas yang sedang pregnant almost 8 months. 
It was such a joyous, full of laughter event. It's amazing that after all these years, the friendship still remains. Ada yang langsung tak berubah. Seriously. Macam mana last jumpa masa Form 5, macam tu juga lah sekarang. Ada yang totally different. Zamira, my ex-schoolmate yang memang last jumpa in 1988 said: "Semua orang lawanya sekarang!". Hehehe...
We talked, laughed, talked some more and laugh some more. I still feel a bit sore at my jaws and I can feel a sore throat coming. Love them sisters!  Duduk dengan geng CBN. Tema - black abaya. On far left is another bestfriend - Mazni. Satu kelas dengan dia kat Sri Aman masa Form 1, Form 4 & Form 5. Still "leweh" macam dulu. Lepas dapat result SPM du…

Kayuh Lagi :)

Pagi ni kayuh lagi. Yeay, suka-suka. Aktiviti bertiga dengan Along Iwan. Route Bukit Mahkota, Nilai 3, Kg Batang Benar, Kg Pajam (Beranang - yang ni akak agak confuse sebab ingat Pajam kat Negeri Sembilan), Kg Sg Kembong (kecik-kecik dulu Raya ke 2 mesti pegi sini), keluar dekat Desa Mahkota, naik sikit bukit kubur Cina (akak sikit, yang lain naik), balik dan sarapan di Asik Maju. Total = 22.7kms.

Ride yang lebih menarik berbanding Nilai Impian sebab lalu jalan kampung yang suci murni. Tapi sambil tengok-tengok rumah dan kebun orang, kena selalu melihat di bumi nyata. Hampir-hampir terlanggar tahi lembu setompok besar tadi.
 Lalu bawah Highway LEKAS.  Tak kuasa nak naik bukit ni. Tunggu bawah je. Tapi katanya ada jalan kat belah kanan yang tak curam sangat. Next time! Cita-cita tinggi nak conquer jambul kat atas bukit tu.

Full House

Alhamdulillah, we got a job to do bike maintenance for this university that is located not very far, far away. The contact was our ex-neighbour when we were staying in Terrace, Seri Putra years ago. This morning, one lorry load of bikes came. All 14 of them for the 1st batch. Secara tiba-tiba, kedai terus penuh!
Some of the bikes...

Kayuh Suka Duka Lara

Akak kayuh semalam. Satu hari baru hilang penatnya. Dari Bukit Mahkota ke area kampung di Batang Benar, masuk off-road sikit dan patah balik - 26.5km. Sebenarnya ada lagi satu kayuhan kat sini dengan YB ADUN Bangi. Tapi agak malas nak join sebab rasanya pompuan tak ada. Dalam nak mengelak dari join kayuhan tu, terserempak jugak. Hensem Ustaz Shafie tu kan :).

So, akak panggil kayuhan suka duka lara sebab pergi suka, balik duka lara. Disebabkan orang tu dah apologise, tak yah la cerita kan. Tapi turun bukit jatuh dalam semak lah juga. I hate such off-roads - yang kena kayuh naik punya curam rasa nak terbalik dan putus nyawa. Bila turun pulak pun sangat curam, penuh batu kecil-kecil dan ada laluan air yang dalam kalau tayar termasuk dalam celah tu boleh tertonggeng. Bila brake pulak asyik slide. Dah la baru kayuh 27.5" ni dua kali. Dapat budget jatuh masuk semak tu safe lagi. Kalau jatuh atas batu-batu tu... ish, ish...   
Anyway... I'm sticking to kampung roads dan off-roads y…