Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2015

Semoga Ada Ilmu Yang Bermanfaat

Hari yang agak produktif. Dah lama tak ada 2-3 benda going on at the same time. Alhamdulillah. That means I have work to do. (Payment saja yang sangkut...) Sekarang tengah buat that consultation work yang boleh dibuat dari rumah (Hubby balik akan brief I about the going-ons), just got invite to participate in a sebutharga yang Insyaallah harapan besar untuk dapat, baru nak participate in one sebutharga yang memang our core expertise, and then, received one phone call from down south. You know, many times you do things and you don't really know what the outcome are...

I received an email from that person last month pasal IA training. Adoi... lama sangat tak buat training sampai brochure pun entah ke mana. Submitted a short proposal and quotation. Tak lah berharap sangat sebab dia kata nak datang sorang saja. I proposed conduct the training in-house. Jimat cost.

Hari ni dapat call from her. She just wanted to discuss a few things. And she told me that our IA training was recommended…

Cerita Hati

I watched Cinta Paling Agung last weekend. Nope, tak pegi kat wayang. Tengok online yang secara haram tu. My verdict - nothing that stirs the feelings. Ingatkan adalah kata-kata yang boleh menusuk hati tapi just nothing. Agak shallow sebenarnya. Should have been a good story tapi entah mana silapnya.

I then continued with Grey's Anatomy season 11. Dah lama meninggalkan cerita ni. Schedule cerita tak kena dengan schedule kehidupan sehari-hari. Lepas tu dah tak guna Astro, so lagilah tak tengok. Lepas tu kecoh McDreamy mati. Lagilah tak nak tengok. Walaupun ada curi-curi tengok scene Meredith's last moments with him kat YouTube. Peminat tegar sebenarnya...

Grey's Anatomy sangat menusuk hati. Dari first season sampai sekarang, mesti ada quotes atau songs yang ada impact. What I didn't find in Cinta Paling Agung, I found in Grey's Anatomy episode 22 when Mer reflected on her days with Derek. You know years and years ago I had that one experience that nearly wrecked my …

Free eBook 50 Amalan Anak Soleh

This is finished quite some time ago, tapi terbiar saja. Anyway, I'm sharing this. For free. So, feel free to download and use. And spread. And use. And read. And share.

Download from Google Drive: 50 Amalan Anak Soleh Bersama Amira & Umar

Semoga bermanfaat :)

Our Hari Raya

Our Hari Raya this year was a very close and quiet affair. As expected as my father is no longer with us. The day before Hari Raya, masak-masak. My Kak Long and Abang Din did most of the cooking. I cooked a very quick and simple kari ayam. Bawak sekali lamb shoulder yang beli dari Yatt 2 weeks ago. Hasilnya kari yang awesome by Abang Din.

1st Hari Raya was spent mainly at the cemetery. Mula-mula ke Sg Buah ziarah kubur my grandparents. Teringat last year bawak my father ziarah kubur and I took one photo of him from the back :(. Lepas tu ke Broom estate pula - new cemetery where my father was laid to rest. Punyalah happening. Orang ramai parking pun jauh. Lepas tu just stayed home and eat. Then nap, then eat again. Bliss.
Here's a belated Selamat Hari Raya wish from me, dan maaf zahir batin.

Doa Untuk Adik Qisrina

Since yesterday I've been following news about this accident that involved a girl we worked with for Mysa project. Her name is Farhanna Qisrina. Such a sad tragedy on 1st day of Hari Raya. It was a case of hit and run. As a result, the first sister died while Qisrina is now hospitalised with internal injuries.

We picked Qisrina from the list of talents given by our partner. Ramadhan last year we did the shooting. She is very talented and fun to be with. Her second sister, called "Sweet", was there accompanying her with their mother. I recognised the sister as I actually like to watch Hikayat Putera Shazlan :). Very pretty.

I pray the family will stay strong during this sad and challenging time. And I pray Qisrina will get better soon. It is really sad as I found pictures on Instagram of the three sisters. They are so close. Innalillah...
One of the videos we made with Qisrina. We had so much fun...

This Time Last Year

Lepas Maghrib tadi teringat yang malam ni last Terawih. Esok masak-masak untuk sambut Hari Raya. Insyaallah, tahun ni my Kak Long ada masak. Dan teringat Raya last year. I masak sorang-sorang. Punyalah sedih. First time in my long 40+ years. Masa tu perasaan bercampur-baur. Sedih, tension, marah... Sedih lah yang paling banyak. Tapi kuatkan semangat, kuatkan kudrat, istighfar banyak-banyak. Sepanjang memasak, mulut kumat-kamit doa semoga Allah bersihkan hati, semoga diri ini redha, apa yang aku lakukan adalah keranaMu ya Allah.

Alhamdulillah... Bersyukur sangat sebab ketepikan semua perasaan yang tak bagus dan masak untuk Raya sebab itulah Raya terakhir dengan my father. A few days before that, I bagitau my father that I will do the cooking. Ingat lagi muka dia nampak happy sangat. Yang sampai sekarang terasa sangat kat dalam hati ialah bila dia request. "Bolehlah saya order tulang buat sup!". Masa tu dah telan air liur. Gulp! Sebab kena masak nasi impit, rendang daging dan …

Shopping Raya?

Sejak start projek di Putrajaya ni dah tau a few places yang agak happening masa bulan puasa kat sana. Masa fetch Hubby from Masjid Besi 2 weeks ago, nampak bazaar kat tengah-tengah main road. Macam best. Jadinya, setelah berjalan di Giant dan Tesco Nilai dengan my sister dan Nizam untuk beli barang-barang Raya, dan setelah tak jumpa tudung yang Aliyah berkenan, plan nak pergi bazaar kat Putrajaya pulak.

Pergi berempat, along with Nizam. Since dekat sangat dengan Masjid Besi, tuju sana dulu. I don't know, I just love Masjid Besi. The one masjid yang masa first time masuk telah buat I rasa sangat-sangat wow... You feel very welcomed and at ease. Plan memang nak try catch solat Zohor jemaah sebelum pergi jalan-jalan. Alhamdulillah, sampai ngam-ngam azan Zohor. Dah hujung-hujung Ramadhan ni, terusik hati bila Imam baca doa.

Anyway, lepas spend time kat situ, barulah pergi bazaar. Aliyah yang memang kaki shopping telah beli 6 tudung! Aiyoo... mana dapat perangai suka shopping ni? Nasi…

Dugaan Bulan Mulia

Banyak sungguh dugaan bulan Ramadhan kali ni. Both of us have our own challenges. Alhamdulillah... terima dengan redha. Doakan kami berdua berjaya tempuh semua cabaran yang Allah anugerahkan.

Semalam kereta buat hal lagi. What can I say about our little car? It's already 8 years old. And to think that it has served us very, very well. Mestilah sampai masa dia akan jatuh sakit. The week before air-cond tak sejuk, icon temperature berkelip-kelip. On the very day we started our new project, sampai rumah tengahari bonnet kereta dah keluar asap. That has been rectified. Semalam, fetch Hubby at Putrajaya, balik cuba nasib jalan dalam (sebab on the way there memang kereta tak banyak). Air-cond tak sejuk balik. Dengan cuaca yang sangat panas, jam yang panjang, sempat singgah Pasar Ramadhan Bangi Lama beli food and kuih. Baru jalan sikit, dengar bunyi benda pecah dan air menyembur kat cermin. Jalan juga lagi nak fetch Aliyah from school. Sampai Seri Putra icon temperature berkelip-kelip ta…