Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2018

Happy 47th Hubbs

It's Hubb's birthday today. The day started not so good as he was down with headache and bit of high BP. So we didn't jog today as planned. Must be the satay kambing and daging he had two nights in a row!

We skipped breakfast and headed out for an early lunch, with a stop at the clinic in BBBangi. While Hubbs was in there, anak comel and I went to a bakery nearby to get Hubbs a surprise birthday cake. It was the bakery at Seksyen 4 Tambahan which we ordered anak comel's 6th birthday cake years and years ago. Bakery tu memang agak famous especially that the cakes there are mostly frosted with fresh cream. Tapi lama sangat, sangat tak pergi bakery ni.
Strawberry cake with fresh cream frosting πŸ˜‹. Down the memory lane - the same cake we ordered for anak comel last time. Birthday lunch at Mohd Chan. Amboi... dah dapat ubat, makan tak hengat! Anyway, Happy Birthday dear Hubbs 😘. One of the few places where anak comel makan banyak!
Walaupun dah 2 hari tak jogging, berjaya m…

This Week

Minggu ni agak occupied dalam usaha nak settlekan issue dengan office rental tu. Memang dugaan yang agak besar. Pening duduk tengah-tengah ni. Come to think of it, that's what I always have to do - jadi orang tengah πŸ˜…! Setiap hari doa semoga Allah permudahkan. Alhamdulillah ada sorang staff kat sana yang sangat, sangat membantu. InsyaAllah the issue will be solved soon. Hari ni settlekan close account Unifi. Kena dulukan duit sendiri. Lepas ni nak claim. Entahlah akan dapat atau tidak, dan if ada rezeki nak dapat entah bila. Redha sajalah. Kalau orang tu tak bayar, maknanya bukan rezeki. Semoga Allah berikan yang lebih baik. Nowadays I don't fret over such things anymore.

To keep my mind off the problem, I turn to workouts πŸ’ͺ. Hari Selasa gigih pergi jogging dulu 5K then pergi CBF class. You know what happened? Sehari tergolek. Penat gila! Not going to do that again! I jenis yang kalau penat, I can't sleep. Adrenaline rush kot. So, melepek je walaupun mengantuk dan penat. …

Express Birthday Cake

Since Ies plan nak ke rumah Mas petang semalam, I pun sibuk nak tumpang. Bukan apa, memang nak sangat deliver tote bags tu. Nak jumpa weekdays sekarang dah payah sikit sebab masing-masing anak nak exam. Lepas lunch terus Hubbs hantar ke TBS. Jumpa Ies dan Jay di Station LRT Bandar Tun Razak dan lepas tu ke Alam Impian. 
Sampai saja rumah Mas, terus ke dapur. Ada surprise rupanya 😍. Bila tau I jadi pergi rumah dia, kelam-kabut dia buat carrot cake. Suam-suam lagi cakenya! Cake suam lagi tak boleh letak frosting cream cheese 😁. Muka tak puas hati. Tak nak potong cake sebab tak da cream! Siap kena marah dengan Jay - cepatlah Niza aku nak makan kek ni! Tak mo, nak cream jugak! Ok la, ok la, Mas letak frosting kat 4 penjuru! Barulah boleh potong πŸ˜†. Inilah kawan-kawan pengubat jiwa 😍
Lama juga kat rumah Mas. Sampai "tuan tanah" balik. Macam-macam cerita sempat keluar. Rasanya tak habis lagi tu! Once in a while you need to meet up with your good friends. Especially I yang for t…

Happy 47 Years & 1 Day

Happy 47 Years and 1 Day birthday! That was the wish I got from an old friend today 😁. Yup, it was my born day yesterday. And I read somewhere, apparently, the reformasi movement was officially started on 20 September. Good date huh!

Anyway... it was a nice day, albeit I had to go on this errand to settle that tenant's problem😑. I started with CBF class in the morning. Makin hari makin menyeksakan kelas CBF ni! Semalam asyik planks. Macam-macam jenis planks. Sampai terjelepuk masing-masing kat tepi dinding πŸ˜…. But then, menyumpah masa workout saja. Dah habis workout memang rasa best gila. Semua happy-happy wish coach - OK Coach, TQ, jumpa minggu depan!
Managed to get the 4th badge. 3rd badge tak dapat.
Sebenarnya, after that the day was just like any other day. Except that at home I got numerous wishes, hugs and kisses from anak comel and Hubbs throughout the day 😘. It was middle of the week, trial SPM month, so any celebration is postponed.  Tapi lunch tadi melayan budak yang …

Feeling Better

I'm feeling much better today. Tetap berdoa semoga urusan dipermudahkan. Tapi hati manusia ni lain. Kita ni elakkan sangat buat benda yang Allah murka, tapi ada orang rasa benda tu biasa saja. Tak apalah. Redha. Serah pada Allah. Dengan semangat waja, hari ni awal pagi dah keluar jogging. Pusing retention pond saja. Agak ramai kat sana pagi tadi. Bagus sebenarnya jogging kat situ. Tak ada asap kenderaan.
This is worthy to be noted. 46mins today! Waaahhh... akak suka, akak suka 😎. And I'm back on track! Ceeewahh! As usual, lepas bakar lemak kita ganti dengan lemak baru πŸ‘.
I'm half way through with the tote bag. Nampak macam OK.  Experiment menjadi πŸ’ͺ.
Dan sambil-sambil buat tote bag, dapat pulak idea nak buat skirt for my workouts. Selalu pergi Sports Direct memang belek-belek tennis skirt tapi harga macam mahal lah pulak. Ingat nak pakai masa pergi kelas untuk tutup sikit my Reebok workout pants. Lagi dua yang I ada memang I beli yang skirt pants tu. Just that one. Palin…

Selamat Hari Malaysia

Tomorrow is Hari Malaysia. So, Monday is a holiday. Bulan ni memang bulan cuti. Hubbs switched his leave. He worked on Wednesday and took the rest of the week off. Itulah sebab steps challenge I dah jauh ketinggalan!

I also missed the 100k badge. These few days hati tak berapa best sebab problem dengan office tenancy tu. Nak pergi jogging pun malas. After a few sleepless nights, today I finally made peace with myself. Lepas buat solat taubat, I'm leaving everything to Allah swt. Perancangan DIA tentunya lebih baik. Kalau I susah sekarang, Insyaallah kesenangan akan datang nanti. Susah disebabkan oleh orang lain itu namanya dianiaya. Dan doa orang yang dianiaya Insyaallah makbul.

Anyway, jogging petang tadi berjaya buat hati rasa OK sikit 😎  
Alhamdulillah these few days rezeki murah. Walaupun belum pick up barang dia, I got payment for the palazzo and pajamas from Nazri. Macam tau-tau je I tengah pokai 😁. I also finished making the lunch bag. Pun dah dapat payment tadi. Tuesday …

Just At Home

Long holidays spent just at home. Anak comel dah start trial SPM. Definitely not going anywhere! Tapi acara wajib setiap pagi ialah ke Hj Tapah makan tosai πŸ˜…. Lepas pergi workout, balik rumah fetch dia dulu.
Got my 2nd badge yesterday. Hubbs dah meluru ke hadapan! Cisss... Ketinggalan sebab semalam ponteng jogging. Hari ni ada kelas CBT tapi indoor so tak banyak steps. I managed to arrange for trial class for Hubbs on Thursday. Kasi try kot lah suka 😎.
I've finished the top for that purple fabric. Alhamdulillah... Can deliver to Nazri 2 palazzos and 3 pajama sets. Ni nak stop kejap buat pajamas sebab that lady yang 2-3 kali order bags tu pagi tadi confirm order lunch bag. Kasi siap itu dulu baru sambung buat pajamas. The finished top. Dah laju buat. Bukan apa, tak payah layan butang! Akhirnya kain ini akan diguna. Lama dah beli kat Spotlight. Masa tu sale. Very nice cotton. Tapi peram saja dalam kotak tak da idea nak buat apa. For the lunch bag, customer tu nak kain stripes mera…

Long Weekend

It's a long weekend with holidays on Monday and Tuesday. Hubbs is taking extra 2 days off. Lama betul cuti mesti beratnya nak kerja on Friday πŸ˜…. Niat hati nak ajak hiking. Lama betul tak panjat bukit tapi hujan pulak these few days.

My SIL Angah Mas is safely back from Hajj on Friday. Alhamdulillah... Tapi belum kesempatan nak pergi ziarah lagi. Kasi dia hilang penat dulu 😊.

This morning I added another 1km to my usual 5K. Did it in 58mins πŸ’ͺ. Penatnya sama saja. Tapi rasa lamanya nak habis! I was like - bila nak habis ni? Bila nak habis ni wei?
Slow-slow nanti nak add another 1km until one fine day dunno when I'm gonna run 10km 😎 Hari ni dia buat 7km saja. Tapi steps wise sudah meninggalkan I agak jauh πŸ˜’
I'm done with pajama bottom for that purple material. Now doing top pulak. Seksa sikit nak adjust sana sini sebab kain macam tak cukup. Nazri requested add 2" all around. Susah juga. Yang mana boleh lah...
 Bottom yang dah siap. Hari ni lunch kat Mohd Chan. So, d…

Semoga Dipermudahkan

This week ops menyelesaikan masalah dengan tenant. Orang yang diharapkan untuk settlekan problem tu berbulan-bulan yang lalu asyik procrastinate dan last-last pass balik kat I 😑. Semalam dah jumpa landlord dan Hubbs dah mintak advise daripada his lawyer friend. Insyaallah... slow-slow nak settlekan. Allah... dugaan lagi satu ni pun ada financial impact jugak. Orang lain punya hal, I yang kena keluar duit. Semoga Allah permudahkan urusan dan semoga Allah ganti dengan rezeki yang lebih baik. I ni tak lah ralat sangat sebenarnya. Sebab hutang tu wajib dibayar. Kalau orang tu tak bayar kat dunia, akhirat esok semoga amalan dia cukup banyak untuk bayar hutang dia nanti πŸ˜….

Anyway, running is a good way to formulate strategies. Setelah 2 hari rest sebab kepala light-headed, pagi tadi keluar jogging. Semalam tak pergi kelas pun. Rasa macam ada vertigo sikit. Risau takut banyak goyang kepala jadi betul-betul!
Today walaupun mendaki bukit di Legundi, dapat buat 48mins πŸ’ͺ. Maybe I should start…

Welcome September

A warm welcome to September, the month of birthdays.

I continued my CBF classes for another month. Rasa masih memerlukan. Kalau nak harap diri sendiri memang menyalahkan takdir sajalah! Setakat hari ni - Ahad jogged 5K, Isnin (kelas ganti) dan Selasa kelas. Today rest day sebab kepala rasa light-headed. Blood pressure macam low sikit don't know why.
 Inilah geng pagi kelas housewives 😎. Tak semua housewives pun. Sorang tu cikgu, lagi sorang lecturer tengah on leave.   Alaaa... tak berjaya lagi! September challenge is called Tomato challenge. So far dah dapat 1st badge.
On Monday we sent off our niece Nadheerah. Two and a half years kat Ireland ambik course Medic. Hujung bulan ni Hakeem pulak. Agak meruntun hati SIL Nor dua anak fly to further studies on the same month.   Anak comel ada kelas petang. Habis kelas terus ke KLIA. She wouldn't miss sending her Kak Irah off. Good luck Kak Irah. We are already missing you 😘