Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2018

Challenge Completed!

I actually completed the November steps challenge on Wednesday. Hari pergi MAHA. Maklumlah jalan jauh hari tu. Waaahhh... rasanya bulan ni antara paling awal complete challenge. Siap ada spare 2 hari! Tapi bila dah achieve target ni mula lah tak ada semangat nak kumpul steps.
Sudah berenang di lautan. Hubbs memang jauh ke depan! December challenge starts tomorrow 💪.
Customer yang order baby stroller bag tu dah terima bag yang I post. Alhamdulillah muat baby stroller dalam bag tu walaupun agak gedoboh sikit katanya. Ada extra 2cm all around sebenarnya I buat sebab rasa macam tak muat saja.  That is the bag with baby stroller inside. Stroller zaman sekarang kecik dan ringan banding dengan zaman anak comel baby dulu.
I still have not started sewing that pants for myself. Benda paling menyampah sebenarnya ialah potong kain sebab I potong atas lantai. Lutut selalu sakit. Adehh... esok lah!
Anak comel will finish her exam on Monday. So, Tuesday onwards I dah merdeka! Hehehe... mak dia yang…

MAHA 2018

Memang rugi kalau tak pergi MAHA, terutamanya orang yang suka berkebun macam I ni. Tapi lama sangat-sangat tak pergi. Last rasanya masa anak comel sekolah rendah dalam darjah 2 macam tu. Rasanya lah! Setelah plan secara ala kadar, semalam berjaya meredah traffic dan manusia untuk ke MAHA 2018. Walaupun tengah minggu, orang tetap ramai. Kalau nak pergi memang kena awal pagi. I sampai dalam 9.10 pagi, kereta dah mula banyak tapi masih OK dan parking memang masih kosong. I masuk ke Laman Tiba 2 sebab itu yang rasa sangat familiar. Nak balik pun senang.
Map MAHA 2018. Ala-ala FarmVille sikit. Tapi jangan tertipu dengan distance dalam map tu. Ada tempat sebenarnya tak lah jauh sangat.
Jumpa Ies yang dah sampai dan sempat buat aksi adiwira dia main masuk je ke dalam sampai entah ke mana. Tak da pulak orang tahan tak bagi masuk 😆. Awal pagi kot. Lagipun kereta dia sekarang nampak ganas. Takut orang nak tahan! Pot pet pot pet sementara tunggu Jay sampai.
Jay sampai lambat sikit naik MyCar te…

Beg Siap!

Setelah 2 hari berhempas-pulas, beg untuk baby stroller tu pun siap... Sebenarnya boleh awal lagi tapi entah kenapa mengong sikit kepala salah calculation dan salah potong kain untuk bahagian atas drawstring tu. Dua kali pulak tu! Adeh... bukan apa, ini first time buat beg yang tepi macam box. Tu yang lupa kira sekali bahagian tepi tu 😅. Tak apa... kain lebih tu nanti boleh sambung buat tote bags.
 Ini lining nya  Akhirnya siap! Tinggal nak masukkan string. End product. Size 50cm x 50cm x 25cm. Boleh kot masuk baby stroller. Itu size yang customer bagi.
Lepas ni nak jahit seluar sendiri pulak. Pinggang dah ramping sikit ni 😉 seluar I banyak dah longgar. Maybe lepas tu boleh try buat blouse yang dah lama janji nak buat untuk anak comel.
Steps wise... I managed to get the last star for this month's challenge. Lagi 4 hari ni kena try complete the challenge 💪.  One star tak dapat. Ini semalam. Hubbs dah complete challenge. I masih terhegeh-hegeh lagi!

Another Breather

It's Friday. Another breather before exam starts again Monday. Alhamdulillah anak comel dah selesai 5 papers. Tinggal 4 saja lagi. Bertabahlah wahai anak... Tapi, anak ambik exam, mak dia pulak yang tak sihat. Doa hari-hari semoga anak comel sihat sepanjang exam dan alhamdulillah so far dia sihat. I pulak demam 2 hari. Semalam tak pergi class pun sebab light-headed takut pitam pulak.

Today is officially the last day of school. Of course for SPM takers it doesn't affect them at all. But then, deep down inside these few days have been quite emotional for me. On Wednesday, I was making a U-turn to fetch anak comel after her exam when I saw this group of primary school kids waiting for their school van. And when the van came, they excitedly ran to the van. They looked so little and comel. Perhaps standard 2 or 3. And I thought of my daughter. She used to be that small some years ago. Today she's finishing school... And tears started to fall. Aiyoo... why la so emotional 😢.

OK…

Taking a Breather

After 3 stressful days, today anak comel tak ada paper. She's taking a breather and so am I! Since she doesn't have to attend school today, I took the opportunity to wake up a bit late this morning. Sampai Hubbs nak pergi kerja pun kena naik atas to say goodbye. Hehehe... sorry ya! Anyway, hari ni layankan anak comel nak makan A&W.
Hancur diet bila makan dengan budak ni! Malam makan healthy sikit. My little family ni senang nak kasi makan 😁. Antara favorite ialah onion & chives wrap makan dengan shredded roasted chicken mixed with some mayo, sliced onions and coriander. Mixed salad kena ada. Yang elok wrap dalam foil tu Japanese purple sweet potatoes. Malam nanti sah-sah habis Hubbs buat snacking.
Minggu ni hilangkan stress anak comel ambik exam dengan buat gardening. Actually not much can be done sebab selalu hujan. Just tarik-tarik weeds sikit and replace some chili plants yang agak-agak tak berapa sihat. Now, around the house... This morning baru perasan the cherry…

OMG... It's D-day!

SPM examination starts today. Sejak 2-3 lepas rasa sebak saja. It's not the exam that's giving me this melancholy feeling, it's the realisation that anak comel has grown up. Of course I do share those butterflies in my stomach. But then, anak comel has shown lately that she works hard for the exam. InsyaAllah... she will do well, within her own ability. Setiap hari I doakan. Doakan anak comel juga ya.
One moment she's this small... Suddenly she's sitting for her SPM exam! This was taken this morning.
From today till early next month, things will be a teeny bit stressed around the house. I can just feel my hair turning grey. Tapi selepas setiap kesusahan akan datang kesenangan kan. InsyaAllah. Meanwhile, I'm trying my very best to calm her down, make sure she eats well, gets enough sleep, have her things ready before sitting for her exam... The usual hard stuff!

Our Weekend

Another makan weekend. Tapi kali ni agak "behaved". My weight has gone down to the weight I enjoyed 3 weeks ago, so nak sabotage my own achievement is out of the question 😅. Makan berhemah, kata orang.

Yesterday we attended the wedding of Nazri's son. Majlis mula 11.30am. We were there at 11.50am. Punyalah awal. Bukan apa, takut jam sebab venue di IDCC Shah Alam. Alhamdulillah traffic was OK. It was such a nice wedding. Paling best sebab dapat jumpa ex-colleagues dulu yang dah lama sangat-sangat tak jumpa. Teringat balik how well we used to work together. We were like family.
Sempat jumpa ex-SKALI Arnie, Basri, Aimy Bazura dan Alina. Not long after, geng MDA pulak sampai - Ivan and the rest. Masa nak keluar dewan, dapat jumpa Azmi (ABA) dan Nizam. Sempat Azmi bagi anak comel nasihat berguna sempena nak ambil exam SPM 😊. Then, terserempak dengan one of the programmers I loved working together last time - Shiek Wei. Finally, nak masuk lift jumpa Norazam (NZ). 
Yang lain …

After Like Months

Anak comel dah lama teringin nak makan K Fry. OK lah, sebelum dia exam, layankan saja tekak dia. Memang dah lama sangat tak makan sana. Bukan apa, malas nak beratur panjang. Berlengkar queuenya. Semalam sekolah anak comel cuti extra sempena Deepavali, so bawaklah dia pergi IOI City Mall. On the way suruh dia download app yang K Fry guna untuk booking table.

Verdict - we were very happy with the app, walaupun silap budget our queue number. Depan kita orang ada dalam 18 orang, so siap pergi Daiso yang terletak at the other side of the building. Hampir sampai Daiso I suruh anak comel check app, rupanya dah panggil. Terus suruh dia pergi dulu sementara I cari barang kat Daiso. Siap berlari anak comel balik ke K Fry 😂.
Berpeluh-peluh tau lari, kata dia 😀  Texted Hubbs - ada lagi 3 ketul ni... About 5 minutes later I texted again - Sorry, habis... First time habis makan! Selalunya mesti kena tapau 😅.
I finished Hubbs' pants. Sekejap saja buatnya. Dia kata OK. Tapi seluar orang lelaki…

It's November...

Cepatnya masa berlalu. Dah masuk November. Lately life sangat mundane dan boring. Cerita yang sama saja... Anyway, I've finished Nazri's orders. Took a very long time to finish! Alhamdulillah... seronok rasa orders dah selamat diserahkan. Now nak start buat pants untuk Hubbs pulak.
The final piece. I told Nazri - Thanks for giving me a reason to try sewing tops! Lepas ni rasa macam boleh dah buat proper blouse. Pattern untuk Hubbs dah siap. Nak start potong kain. I sebenarnya tak sure the same method boleh guna untuk buat seluar lelaki atau tidak. Nak experiment.
Happy birthday to beloved cucu sedara Muhammad Ilham. That little rascal turned 1 on 2nd November. Dapat invitation untuk join gateway ke Melaka celebrate birthday tapi timing tak berapa kena pulak. Adehh... skema nya rambut! Hahaha... he is so adorable. Tok Teh, Nek Teh dan Mak Long Aliyah bagi dia hadiah ni. Hehehe... biar dia bergusti dengan makhluk ni 😁!
The three of us went to PICC lunch buffet yesterday. Sebena…