Skip to main content

Posts

Showing posts from 2019

Getting Ready

Anak comel's semester break is coming to an end. She'll be going back next week. Jadinya, these past few days agak busy melayan dia siapkan barang-barang nak bawak balik. The usuals - toiletries and related stuff, instant noodles, biscuits, entah apa-apa lagi. Kena siapkan awal sikit sebab her Mommy will be going for an adventure 😎.
Our outing semalam cari sandal nak ganti yang sekarang yang dah sangat "well-used". I told her - yang baru ni buat pergi class sahaja, yang lama tu buat pergi makan dan buat laundry 😅. Lama tak merayap berdua dengan budak ni. I'm gonna miss her so much 😔  Anak comel pakai skirt yang I jahitkan hari tu. Suits her well 😍.
Balance kain buat skirt tu bila adjust sana, adjust sini ngam-ngam dapat potong untuk buat one blouse for me 😊.

Fitness wise, update on my Samsung steps challenge - I've collected 2 stars within the time limit. Yeayyy! Target nak maintain daily average steps of 6,500 and above. Bukan apa, so far for BookDoc ap…

Something New

Two new things this week...

Minggu ni mula workout di tempat baru. So far so good. This new place has been around for quite some time actually. I must say a very feminine place compared to CBF yang sangat masculine. Ada playroom untuk yang bawa anak kecil datang workout. Well thought of! Area tempat ni biasanya sesak sikit tapi so far before 10am still OK. Insyaallah akan lebih bersemangat untuk workout 💪.
 Comel tempatnya. For us yang dah biasa dengan suasana CBF yang brutal tu rasa agak awkward juga mula-mula 😅! Tapi workout dengan Aqish sama saja macam biasa seksanya. So, nothing much changed 😊.  I berjaya habiskan challenge ni semalam. Esok last day. Nanti dapatlah hadiah cheese pudding from Komugi 😋!  My BookDoc medals so far 💪. 11th ni start TeaLive challenge. Tapi daily steps kena at least 10k. Macam agak sukar je 😐. Join je!
I finished sewing an A-line skirt for anak comel. Guna kain dark grey yang I beli di Nilai Square dulu tu. As usual, dia memang suka lah. Tapi belum…

These Days

I was a bit sad last week because my fitness class has been disbanded. Gigih pergi class on the last day. Dapat jumpa Nat yang selalu selisih sejak lepas Raya puasa - I datang, dia tak datang. Bila dia datang, I pulak ponteng. Yang kelakar - cakap dengan Ani - "Sedihlah class dah tak ada lagi. Rindu dengan korang 😢". Terus dia jawab - Haaa kak oiii... tak de nak sedih-sedihnye. Minggu depan kita start kat tempat baru! Jangan tak datang! 
Rupanya dia orang cari tempat lain 😁. Still dengan Coach Aqish. Geng pun orang yang sama. Dan dekat sikitlah tempat baru ni for me tak payah nak tempuh traffic light dekat dengan toll tu pagi-pagi sama dengan orang pergi kerja. Yesss! Insyaallah bulan ni akan cuba untuk rajinkan diri. Berat dah naik ni 😅! Punyalah berazam nak turun berat sebelum travel nanti tapi nampaknya tak berjaya. Takpa, ada lagi 2 bulan before year end 💪. Last class di CBF. Selasa nanti jumpa tempat baru.
Samsung challenge untuk October memang tak berjaya, tapi bul…

Happy 2nd Birthday Ilham

Semalam birthday Ilham yang ke 2. Pasal rasa macam dia dah besar sangat? Baru 2 tahun alahai... Jumaat dia celebrate birthday di tadika. Dua tahun dah masuk tadika? Boleh sebab Mama dia cikgu 😆!
Comel sangat lah budak ni. Excited sebab semua orang celebrate birthday dia.
Tapi tak syoklah kan tak celebrate dengan Nek Teh, jadinya I asked Atie whether we can have a small party for Ilham. Nek Teh sebenarnya cari alasan nak beli cake. Jadinya, discuss sikit-sikit kat group dan malam semalam celebrate birthday kali ke 2.  Birthday boy pakai baju Batman 😁  Cake favourite nih - strawberry cake  Batman buat stunt excited nak celebrate birthday  Manja betul dengan Atok dia. Sebenarnya dia takut dengan Ayah Ngah dia!  Lepas 5 minit baik dah dengan Ayah Ngah 😅  Semalam memang simpan perut untuk makan malam. I masak spaghetti olio specially requested by anak comel. Lain-lain - satay dan KFC. Fuhh... heaven! Punyalah suka kita orang nyanyi birthday song 😄 Lepas potong cake cepat-cepat semua or…

Kisahnya...

Dah tak da idea nak buat post title apa 😅!

My telekung project - dah siap! Alhamdulillah... sebenarnya boleh siap semalam tapi macam saja take own sweet time. Verdictnya - susah juga jahit telekung ni. Bukan susah actually, macam remeh sikit ada certain places tu kena precise tempat start and end jahit. Ada tempat punyalah senang jahit lurus saja. I tested kurangkan 1 inch kat getah muka untuk fit anak comel. Alhamdulillah memang ngam-ngam saja. I jahit memang slow sikit. Sebab nak make sure precise. Susah juga ada sikit-sikit OCD ni. Senget sikit jahitan terus stop, buka dan jahit semula!
 Inilah hasil kejadiannya... Anak comel suka dapat telekung baru 😘
Esok boleh start project baru 💪. Buku yang Mas bagi dulu tu I dah study. Ooooo... baru faham. Masa baca mula-mula dulu tak boleh nak imagine. Kali ni sebab dah ada idea nak buat apa, baru faham prosesnya. 
Other than that... Fitness story, CBF dah tak ada ladies class starting next month. Alaaa... nak workout kat mana ni? Nampakny…

Teman Dah Balik

Anak comel is back for her 3 weeks semester break. On Thursday, she spent the day with her friends playing tourist in Bandar Melaka. Malam tu baru fetch dia, along with her friend. She then spent Friday with her friends at Berjaya Times Square. Hamboiii... punyalah celebrate habis exam! Petang tu hantar kawan dia ke TBS to catch bus back to Melaka. Kawan dia ni orang JB, so balik Melaka and then back to JB with her parents.

Hari ni baru betul-betul spend time dengan dia 😏. Alhamdulillah my kawan merayap is around. Hari ni Hubbs ada meeting yang katanya maybe dalam 30min-1 hour. So he dropped us off at Evo. Sekali tu lebih 2 jam gak dia meeting. Evo tu pulak bukan ada kedai sangat. Baru pusing 30 minit dah cover semua!
Lama tak dating dengan anak comel ni 😍
Actually quite productive juga pusing-pusing Evo tu. Memang nak ke Skechers cuci mata. Hari tu pergi IOI City Mall punya, salesperson dia tak berapa best. I kalau jumpa yang tak best ni, malas nak lama-lama. Tapi yang kat Evo ni t…

Jalan Cari Steps

Bulan ni bulan malas exercise. Alasan kukuh - pagi petang hujan. CBF pun baru pergi sekali bulan ni. Esok entahlah... Tengok pagi macam mana 😅. Bukan apa, my insomnia is back. Bosan betul. Bila badan tak cukup rehat dan kurang tidur, tak bagus untuk buat workout 😉.

Hari ni memang plan nak keluar. Dah a few days duduk rumah saja. Ingatkan jalan-jalan solo but then Hubbs tiba-tiba free pulak meeting cancel. Jadinya, dia ikutlah merayap ke IOI City Mall. Baru nak mula merayap anak comel call. Exam dia habis pagi tadi. Dia macam pelik ada bunyi background. Told her Mommy and Abah tengah jalan-jalan kat IOI City celebrate you finishing your exam 😆. Hahaha... punyalah dia sedih sebab dia kata dia duduk bilik je tunggu sorang lagi gang habis exam petang. Takpa, esok malam insyaallah balik for semester break. Start minggu depan, Mommy dah ada geng merayap 👍.

Plannya nak tukar duit kat GMT money changer. Masa Hubbs attached kat Brunei dulu, selalu tukar kat situ sebab rates dia best. Sekal…

Inilah Kerja I...

Sabtu lepas ke Gio cari kain untuk try buat telekung anak comel. Anak comel ni mukanya kecik comel. Bila pakai telekung selalu kena pin dengan brooch kat dagu. Memandangkan Mommy dia dah enroll online class jahit telekung (2 bulan lepas!), ingat nak buat untuk dia. Yang ngam-ngam muat muka. Dan kalau rasa diri terrer, nak try buat ada pocket sekali 😆! Jumpa kain jersey murah tapi colour cantik-cantik. Renda beli di Karysma. Nampak macam matching kan? Experiment dulu. Nanti kalau dah OK baru cari kain yang lagi comfortable.
Dah ada overlock machine ni baru confident sikit nak buat projects macam ni. Boleh tukar-tukar machine. Renyah sikit lah sebenarnya sebab meja I ni taklah besar. Itulah meja kerja letak laptop kalau ada project. Itulah juga meja menjahit. Time menjahit, laptop letak atas dressing table stool kat tepi meja. Sewing machine pun gilir-gilir guna. Cabut plug, alih ke belakang sikit, yang nak guna alih ke depan. Teringin gak nak ada special room... Roomnya memang ada, mo…

My Baby is 18

Anak comel is 18 years and 1 day today. Her birthday was yesterday. Dah besar 😢...

We only got to celebrate with her today. Semalam dia ada exam. Mulanya plan nak surprisekan dia. But then, yesterday morning rasa berat betul hati nak ke sana. Kebetulan Hubbs sakit kaki. And I thought entah-entah dia dah ada plan dengan kawan-kawan dia. Alhamdulillah tak jadi pergi sebab at the time we plan to arrive there, area Tol Ayer Keroh ada accident lori bawa chemical. Jam agak teruk. Fuhhh...

So, today memang dah plan dengan dia nak keluar for birthday lunch. Malam semalam gigih Mommy dan Abah meredah hujan pergi our favourite bakery - Segar Bakery di Seksyen 4 tu beli cake. Dapat pulak Strawberry Cake with fresh cream 😋. Balik terus simpan dalam freezer. This morning sampai MMU cake tu masih sejuk lagi 👍.
 Moist vanilla layered cake with strawberry jam and cream, topped with fresh cream and fresh berries. One of our favourite cakes from the bakery. Satu lagi yang sedap ialah Red Velvet Cake…

More Around the House

Life I ni memang memboringkan 😅

Minggu lepas I godek-godek kotak kain jumpa remnants kain jersey yang I jahit palazzo untuk my friend Nazri's daughter. Sekali tengok memang tak cukup nak buat apa. Dulu-dulu pernah plan nak buat skirt out of it. Tapi macam kena sambung sana-sini. Jadinya, keluarkan untuk buat project skirt tu. Bila fikir balik, I memang tak pakainya kalau buat skirt. Nak buat untuk anak comel... bukan taste dia kot. So, I ukur semula ikut pola seluar I. Dan teringat yang sebenarnya kain stretch macam jersey tak payah ada seam. Especially that I akan jahit guna overlock machine.

Hasilnya... tadaaaa...
 Ngam-ngam saja I potong kain ni. Sampai tepi pun belasah je sekali! And tadaaaa... siap! Mula jahit petang tadi, malam dah siap 😊. Siap buat secret pocket kat depan macam selalu - untuk simpan phone.
Lepas ni rasanya nak buat blouse pulak. Selalu tengok kat Pinterest blouse cotton linen yang gobos-gobos tu. Macam comel la pulak. Entah sesuai entah tidak. Paling pent…