Skip to main content

Posts

Showing posts from 2019

Firefly Trip - Day 3

Last day of our adventure. Breakfast masih awesome seperti semalam. Ada tambahan lagi. Mas datang pagi-pagi bawak punten dan sambal cili api ikan bilis. Hari free and easy, so masing-masing melepek kepenatan tapi masih lagi potpetpotpet!
Last day baru ambik gambar kat entrance ke Firefly Villa ni. Thank you Firefly Villa. Awesome place!
Lepas check-out, ke Warung Ibu dulu sebab Mas nak bekalkan buah mangga. I ambik kesempatan tapau Nasi Ambeng marvelous delicious Mak Mas untuk Hubbs. Punten dan sambal pagi tadi pun Mas dah siap-siap tapaukan sorang sebekas.

Next, kita orang tuju Restoren Lembah Bernam untuk lunch. Dah janji dengan Mazni nak lunch sama-sama sebelum balik. Restoren ni terkenal dengan masakan eksotik. Katanya landak, rusa, belut semua ada. Tapi Mazni siap-siap order yang kita orang ni confirm makan saja!
 We ate this whole lot - ayam kampung goreng rempah 2 ekor, baung kari 2 ekor, udang galah sambal 2 pinggan, ikan pekasam, ulam-ulam. Seriously, the best kari ikan I hav…

Firefly Trip - Day 2

Second day of our adventure. Pagi-pagi kami dihidangkan dengan breakfast paling awesome dalam dunia 😋. There were only 5 of us tapi breakfast macam untuk makan 10 orang. Quality too - orange juice Twister, grape juice Ribena. Mas pergi mintak air kosong dekat owner terus dapat satu jug. And he's very thoughtful too. Esok hari punya breakfast, siap-siap dah ada one extra jug of plain water.
 One section of the breakfast spread - kuih-muih 4 jenis, Gardenia bread, butter & jam, and cereal too. Main section ada coffee & tea and nasi lemak. Nasi lemak dia guna beras basmathi served with ayam kari, udang sambal, sotong kering sambal dan telur. Punyalah generous! Ini dining area.
Lepas breakfast - pool time! I macam malas pulak nak terjun, so duduk tepi pool jadi life guard saja. Tengahari siap-siap terus ke jetty di Kuala Selangor for our first adventure of the day - trip to Skymirror.   Tengah tunggu nak "boarding". Naik boat dalam 30mins ke Skymirror.
Skymirror ni …

Firefly Trip - Day 1

It's been 2 weeks already. Finally got down to writing this.

I hitched a ride with Ies for this trip. Seperti biasa, rendezvous point ialah Petronas berdekatan Uniten. Next, picked up Jay and went for a hearty breakfast. After that, we started our journey. Lokasi pertama ialah Taman Alam Kuala Selangor - hutan paya bakau. Di sini, rendezvous point dengan Mas pulak.  The adventure begins... Taman Alam Kuala Selangor. Staff kaunter awal-awal dah warning - bawak mosquito repellent. Nasib baik Jay seorang yang rajin buat research sebelum pergi mana-mana. Habis dia sembur kita orang sebelum masuk 😅. Sambil jalan tu sambil belajar nama pokok 😎 Sebenarnya ini first time Mas ikut adventure kita orang. At one point dia nak patah balik. Tak larat nak jalan dah jauh sangat 😅. Antara hutan paya bakau yang sangat cantik. Path ni sampai ke sungai rasanya tapi tak da siapa nak ikut I masuk sampai hujung!  Suasana hutan paya bakau. Ada dua orang aksesori di sini 😆 Me: Waaahh tengok tu Mas... …

Jalan-jalan Putrajaya

Bila anak comel tak balik for the weekend, Mommy dan Abah dia kena cari aktiviti sendiri. Patutnya pagi tadi pergi walk di tempat yang Hubbs kata dia lalu masa dia cycle semalam, tapi atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan, tak jadi. Tapi, takkan nak mereput je kat rumah kan. Setelah jealous tengok gambar-gambar Ies dan Jay pergi Hutan Rekreasi Sijangkang, ajak jugalah Hubbs take a long walk petang tadi. Tapi tak jumpa tempat yang Hubbs cakap tu. Maklumlah, Putrajaya kan besau. Jadinya, memandangkan dah terlajak sampai di Taman Botani, pusing situ sajalah. Tak pernah pergi lagi sebenarnya!

Dekat 2 jam juga pusing taman tu. Walaupun panas sebab sampai dalam jam 4 petang. Very nice place for a walk. Macam-macam benda menarik kita orang jumpa 😊. We really enjoyed our walk. Siap belajar nama pokok la, tengok landscape menarik la... yang penting, we walked almost 10,000 steps 💪.  Mula-mula sampai saja dah naik tangga tinggi ni.  Sebelah Taman Botani ada Pusat Rekreasi Air. Boleh naik …

Past 2 Weeks

It's been a while. A lot has happened.

Now, to pick up where I left, the place we went to while we wait for anak comel to finish her class was Malacca Botanical Garden. And we fell in love with that place. What a nice place for a walk. And jog. Amidst the lush, cool forest. In fact, we already went twice.
 Posing kat pintu gerbang. Petang-petang ramai walk dan jog kat sini. Kita orang pulak yang naik semangat 😎  Ada 2 waterfall  Skytrex pun ada kat sini. Ada juga halangan macam ni kalau nak cuba. Itu cubaan yang kurang berjaya 😆  Yang menarik ada patung cerita dongeng. Yang belakang tu kura-kura lumba dengan arnab. Siap ada steps untuk ikut berlumba sama.  Sang Kancil dengan buaya-buaya yang kurang bijak kena ketuk kepala tu pun ada. Last Friday pulak we walked another route. Lagi sesuai untuk jogging. Keluar kat entrance jumpa kayu cengal besar gedabak ni.
I also took a trip to Kuala Selangor-Tanjung Karang-Sekincan with the usual achik-achik travel. It was last week. A 3D/2N a…