Skip to main content

Posts

Showing posts from 2019

Short Penang Trip Day 3

Time to go back. Sekejap sangat trip Penang ni. Banyak food nak try yang tak dapat weh! Makan je pikir kan 😅? We headed back early sebab takut terjebak dalam jam. Tapi memang terjebak juga!

Lepas breakfast terus siap-siap dan check out. Singgah Nasi Kandar NS yang dekat saja dengan hotel beli bekal - roti sardin dan nasi kandar ayam goreng. Kalau jam teruk at least dah ada food. Perjalanan smooth tak lama. Belum 10am kereta dah berderet. But frankly speaking, it was a good experience. Selalu baca pasal orang balik Raya stuck dalam traffic jam. Kali ni merasa. Dan insyaallah akan elak daripada terjebak lagi! Bila dah agak lama stuck kat highway, Hubbs masuk jalan dalam. Stress katanya. So, bermulalah our adventure balik jalan dalam dari Taiping hinggalah ke Kuala Selangor. Cari jalan agak-agak saja ikut pengetahuan geografi dan experience 😁.
 Alang-alang dah masuk jalan dalam, kita makan durian dulu!  Beratus kilometer jamnya...  Peace! Walaupun perjalanan lebih jauh, tapi Hubbs kata…

Short Penang Trip Day 2

Next day, our itinerary was quite full. Keluar lepas breakfast, malam baru sampai hotel semula. Mula-mula kita orang pergi Penang State Museum. Kita kena tau sejarah negara kan? Hehe... sebenarnya lepas pergi Muzium Negara dulu, anak comel agak suka juga pergi museums sekarang. Baru tau best sebenarnya!
 Penang State Museum ni ada 3 buildings. Tapi yang ada exhibition hall cuma yang tengah dan tingkat bawah building yang kanan tu.  Tu dia tolak basikal jual rokok chap kuching 😁  Cikgu garang tengah mengajar 😆. Ni la rupa classroom Penang Free School zaman dulu-dulu... Tengah cerita kat anak comel - dulu arwah nenek Mommy ada meja solek macam ni tapi kecik sikit. Cermin boleh lipat, tepi ada drawers... Teringat masa kecik-kecik dulu selalu fascinated tengok dressing table my nenek. Ni dinding tepi funicular train.
Lepas penat pusing museum, we went to area Chowrasta. Apa lagi kan? Cari makan lah...  Wajib pergi ialah cendol ais tingkap. Sangat sedap! Gula melaka dia punyalah pekat. J…

Short Penang Trip Day 1

The short getaway was to Penang. Seems to be the perfect place to go during the Raya holidays. Nasi kandar sure tak cuti Raya kan 😁? Hubbs said he needed a break, anak comel insyaallah going off to college soon, so it's nice to go somewhere together. On Friday morning, we started our journey early at around 7.30am. Nak elakkan jam.
Sampai George Town at around 11.30am. Jalan clear cuma jam sikit sebab accident. Awal sangat pulak sampai tak boleh nak check in. 
Plan asal sebenarnya nak pergi rumah BFF anak comel di Sg Dua. Tapi on the way dapat news abang dia tak sihat pulak kena pergi hospital, so we decided to go straight to George Town.  Try cari Hameediyah tapi rasanya tutup sebab tak jumpa. Try Tajuddin pun tutup juga. So we went just next door to Tajuddin i.e. Sultania. Sedap juga 😋. First meal di Penang - nasi beryani. Hubbs took kari itik and he said very nice. Pelik juga ada itik kat mamak 😉.
Lepas tu check in hotel dan rehat. I booked 1926 Heritage Hotel. Years and yea…

It's Still Raya, So, Selamat Hari Raya

Selamat Hari Raya to you. Hari ni dah Raya ke 6. Dah mula puasa enam ke belum tu 😁? Tahun ni our little family beraya di Melaka dulu. Sehari sebelum Raya balik Melaka tapi masa tu rumah kosong lagi. Yang ada cuma us dan Mijah & Mie. Disebabkan sampai pun dah jam 3 petang, rendang dan nasi impit dah naik. Tinggal tolong kacau saja. Baik sungguh hati adik ipau masak macam-macam. Alhamdulillah.
 Chef Mie masak rendang ayam cili api. Tak pedas sangat sebab takut orang lain semua merah telinga kepedasan. Nak kasi warna cantik sikit, dia tambah blended cili hijau. Boleh try resepi dia nanti! Dah last minute pun ada lagi yang order roti John kambing yang sedap ni. Kita orang pun dapat satu 😋.
Esoknya baru adik-adik ipau yang lain balik. Alhamdulillah tahun ni ramai. Semua ada kecuali keluarga Kili yang balik rumah Siti di Kedah.  Berwefie sementara tunggu anak comel siap. Punyalah lama...  Tahun ni I jahit uniform Raya 😅. Tops sahaja, bahagian bawah pandai-pandailah matching sendiri!  …

Sempat Ke?

Semalam berjaya menyiapkan 1/3 of secret project yang dah tak secret tu. Alhamdulillah. Took a few days juga sebab kain yang I guna tu licin sikit. Memang mencabar kesabaran betul. 2-3 kali juga dah jahit kena buka balik. So, secret project tu ialah buat baju raya sedondon anak beranak. Tapi tops saja, bahagian bawah sendiri-sendiri 😅.
Blouse untuk anak comel. She was so happy yesterday. Dia dah beli kain baik yang lipat depan tu untuk pairkan dengan baju ni. Kain ni pun dia yang pilih sebenarnya. Lepas tu dok tanya - "Sempat ke nak siapkan baju abah and mommy?". Entahlah nak oooiii... Kalau tak sempat tak apa, pakai je baju lain 😊.
Selasa lepas sempat ajak anak comel ke KLIA untuk babai Aunty Ies yang fly menunaikan umrah. Kali ni dia Raya di Mekah. Tahun lepas Raya Madinah. Allah... seronok betul. Murah rezeki kawan kita orang ni. Semoga Allah jemput kami sekeluarga pulak. Doakan ya. Babai Ies... doakan kita orang ye. Lepas send off tu merayap ke Mitsui kejap 😎.
Bulan p…

Busy Bee

Been a busy bee lately. Let's see...

I finally completed the blouse and pants ordered by that customer who patiently waited for almost 2 months. Allah... baiknya hati dia. She said she's not in a hurry. Cuba nak deliver weekend lepas tapi tak berjaya. Akhirnya, pagi tadi pos lajukan saja walaupun rumah tak lah jauh mana pun.
Berjaya buat blouse dengan placket di leher. Since awal Ramadan hari tu I enroll belajar buat kurta online, banyak ilmu sana yang membantu.  Blouse anak comel pun berjaya siapkan. Sebenarnya leher tu I terbuat besar sikit. Anak comel tak nak jugak letak zip atau butang. Dia nak sarung je. Since dah terbesar sikit, I buat pleats. Dia suka je 😂! Ini namanya pose yang serba tak kena. Cepatla Mommy, nak gi toilet nihhhh... Ok, ok. Terbuat ini juga...
Sekarang tengah nak potong kain untuk buat secret project pulak.
Insyaallah we have decided where anak comel will pursue her studies. Tu yang busy sikit lately. Enrollment bulan July, insyaallah. Anak comel agak …

Ended with a Bang

I am a huge fan of The Big Bang Theory. I think it's such a fantastic sitcom. Intelligent and quirky. It's the nerds' version of Friends. After 12 seasons, it ended today. I watched the 2 back-to-back episodes dreading for the ending. For Friends, the end was quite tearful and left me with a sense of lost. As the group put their keys to the apartment on the kitchen counter, we all know that their lives won't be the same because they are separating. Starting disparate new lives away from each other.

For TBBT... How do I put it? Fantastic ending. Too much crammed in the last 2 episodes but they tied up nicely. Surprises here and there. But the perfect send off.

I love the ending. We got to see the lift being fixed. Yes, finally! We also got to see Howard's and Bernadette's kids. They are adorable! Sheldon and Amy won the Nobel Prize. Of course they did. They are brilliant. Amy got a makeover by Raj. And she looked fabulous! Yes, by Raj, not Penny! And when Sheldo…

Ada Je Ni...

Hari ni dah masuk 1/3 ke-dua Ramadan. Things are as usual. Last weekend melayan anak comel beli barang-barang Raya dia. This year she decided that she has enough baju kurung and jubah, especially that she inherited some beautiful baju from her arwah Mak Ngah. Baju last year pun elok sangat lagi, baju graduation baru pakai sekali. As we plan to go for a short getaway after Raya, she settled for casual clothing. Maka bermulakan misi mencari baju dan kasut dia, yang sebenarnya sama saja tiap-tiap tahun - memeningkan. Anak comel ni fussy sikit 😅.   Sabtu merayap di IOI City Mall tapi tak beli apa. Nak try baju queue punya panjang. Untuk kasut pulak, budak ni nak Converse, menggantikan Converse yang sangat lama yang beli masa dia form berapa tah. Converse IOI City Mall tak banyak stock ya tuan-tuan dan puan-puan. Patut lah kedai lengang je! On Sunday we went to AEON Mall Seremban 2. Punyalah nak mencari Converse jugak. As predicted by Hubbs, kat sana ada! Rajin betul Hubbs melayan. Kalau …