Skip to main content

Resepi 6: Kobis Goreng dengan Hati & Pedal Ayam

Anak comel sebenarnya bukan kaki makan sayur. Tapi I dulu pun macam tu juga. Hopefully, as she grows, she will gradually start to eat veges. Takutkan dia nanti kulit jadi tak cantik pun tak berkesan 😁! Anyway, this is one of Hubbs' favourite. I ni kalau masak sayur memang make sure still crunchy and juicy. Dan ini satu cara senang nak guna hati dan pedal ayam yang tak berapa nak besar tu. Resepi I ni inspired by the sayur kobis yang biasa jumpa kat restoran mamak nasi kandar. Biasa dia orang letak daun kari dan biji sawi.

Sayur Kobis Goreng dengan Hati & Pedal Ayam

Hati dan pedal ayam - potong, bersihkan dan gaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam
1-2 biji bawang putih - cincang halus
1-2 biji cili api - potong
Sedikit daun kari
Sayur kobis - potong
Carrots - potong memanjang dan nipis
 Panaskan sedikit minyak dalam kuali, goreng hati dan pedal ayam dengan daun kari.
 Bila hati dan pedal dah masak, masukkan bawang putih dan cili api.
 Next, masukkan sayur. Masak sekejap dengan api besar dalam 2-3 minit. Make sure kerak-kerak pedal dan hati yang melekat di kuali tu kaut sekali. Tak perlu masukkan air. Sayur ni memang kering sikit. Season dengan salt and black pepper.
Tadaaa....

Comments