Hari ni masak Tomyam Ayam dengan Cendawan. Ini favourite anak comel. Kalau masak ni, memang bertambah nasi. Nak masak pun sangat senang dan cepat. Yang penting dia suka! So, here goes. Anak comel, next time boleh masak sendiri ya...
Tomyam Ayam dengan Cendawan Mudah dan Senang
1/4 ayam potong kecil-kecil (guna bahagian banyak tulang. Kaki ayam pun bagus)
1 batang serai (potong 2 dan ketuk)
2 helai daun limau purut
1 biji bawang besar/bawang Holland potong 4 (quartered)
1 paket cendawan enoki
Sedikit cendawan tiram
2 sudu kecil paste Tomyam Knorr
2 sudu kecil paste Tomyam Thai (yang penutup purple tu)
Daun ketumbar dipotong-potong
Optional:
Cherry tomatoes
Cili api ketuk
Tomyam Ayam dengan Cendawan Mudah dan Senang
1/4 ayam potong kecil-kecil (guna bahagian banyak tulang. Kaki ayam pun bagus)
1 batang serai (potong 2 dan ketuk)
2 helai daun limau purut
1 biji bawang besar/bawang Holland potong 4 (quartered)
1 paket cendawan enoki
Sedikit cendawan tiram
2 sudu kecil paste Tomyam Knorr
2 sudu kecil paste Tomyam Thai (yang penutup purple tu)
Daun ketumbar dipotong-potong
Optional:
Cherry tomatoes
Cili api ketuk
Masukkan ayam, paste tomyam, serai, daun limau purut (carik-carik sikit) dan bawang dalam periuk. Masak sampai air ayam keluar dan kering sikit. Lepas tu masukkan 2 cawan air.
Biasanya guna 2 jenis cendawan ni. Bila ayam dah hampir masak, masukkan cendawan.
Bila ayam dan cendawan dan masak, tutup api dan taburkan daun ketumbar. Tadaaa.... siap!
Comments