Next recipe for anak comel is Korean-style Fried Chicken. Sebenarnya resepi ni dah pernah share tahun lepas tapi presentationnya huru-hara 😅. Biasa orang guna kepak ayam. I buat dulu guna drumstick. This time around, guna quarter chicken bahagian peha. Dan yang lain sikit I added shredded carrots - dengan harapan akan buat anak comel makan sayur.
Ayam Goreng Style Korea My Style
To fry:
4 pieces of chicken - can be wings or drumsticks
3 sudu besar tepung jagung + 1 sudu besar tepung gandum + salt and pepper (mix well)
For the sauce:
2 cloves of garlic - chop finely
1 sudu besar cili boh
3 sudu besar cili sos
1 sudu besar cuka (I used apple vinegar)
2 sudu besar madu
A dash of sesame oil
Optional:
Shredded carrots
Some toasted sesame seeds
Ayam Goreng Style Korea My Style
To fry:
4 pieces of chicken - can be wings or drumsticks
3 sudu besar tepung jagung + 1 sudu besar tepung gandum + salt and pepper (mix well)
Untuk buat ayam goreng - basuh ayam bersih-bersih. Kalau boleh dab dengan kitchen towel kasi kering sikit lagi bagus. Salut ayam dengan tepung campuran yang kering tu dan goreng. Tepung tu gaul-gaul gitu saja, tak perlu tebal sangat. Lepas goreng, ketepikan.
For the sauce:
2 cloves of garlic - chop finely
1 sudu besar cili boh
3 sudu besar cili sos
1 sudu besar cuka (I used apple vinegar)
2 sudu besar madu
A dash of sesame oil
Optional:
Shredded carrots
Some toasted sesame seeds
Saute chopped garlic dengan sedikit minyak.
Bila dah kuning, masukkan semua bahan-bahan dan masak hingga sauce jadi likat/pekat.
Masukkan ayam dan kacau rata.
Last sekali boleh tabur toasted sesame seeds dan shredded carrots. Terus angkat.
Tadaaa...
Comments