Skip to main content

Hasil Kebun for Lunch

Ini yang buat hati membuak-buak nak berkebun ni. Hari ni for lunch, sayur semua hasil daripada kebun sekangkang kera I tu. Well, almost! Sebelum masak tadi, masuk kebun bawak satu besen besar dan gunting. Tuai sawi yang daun besar-besar tu, ulam raja dan pegaga. Kalau selalu macam ni memang boleh sihat walafiat!
Kat belakang tu sawi tumis dengan hati ayam. Yang di depan tu ialah kerabu pegaga + ulam raja + balance timun minggu lepas.

Tadi dapat idea buat kerabu. Teringat dulu-dulu my mother rajin buat kerabu pucuk paku. Mak aii... deliciousnya. I lah selalu kena goreng kelapa parut dan tumbuk jadikan kerisik. Tapi kerisik bukan yang sampai keluar minyak tu. Janji hancur-hancur sikit. Yang I buat ni rasanya adalah sikit-sikit macam yang my mother buat dulu-dulu. Tapi 50% je kot. Dia buat lagi sedap sebab I buat ni express.

Resepi atau cara buat kerabu pegaga stail akak korang yang guna bahan apa ada kat dapur saja = dalam mangkuk, masukkan sliced bawang merah (I pakai yang besar so guna satu je, kalau kecik nau guna lah 2-3), cili api 2, cube ikan bilis 1/2 (punggah pantry tak jumpa ikan bilis! Kalau ada ikan bilis, tumbuk kasar-kasar), kerisik 2 sudu besar (kerisik dalam peket tu memang tak syok sebenarnya sebab berminyak, patut buat cara old school), garam, blackpepper, perahan air limau kasturi dalam 2 biji. Sebab limau kasturi kat kebun ada sebiji je, I tambah lemon 1/2 biji. Kacau bahan-bahan semua tu sampai rata. Lepas tu masukkan segala ulam yang rasa nak masuk dan mix. Make sure semua daun-daun ulam tu kena bahan-bahan tu. Dah siap!

Sedap. Sebab jarang tengok Hubbs makan sayur menggunung tinggi😍. 

Comments