Skip to main content

Sew While I Can

Alhamdulillah dapat good news this morning. Insyaallah that translation work I did some weeks ago will be resumed. It was put on hold for a while to ensure proper documentations were settled. After giving my estimated completion work time to the project owner, it might take a few days to receive the green light. Bila dah start kerja, memang tak boleh buat benda lain. So, hari ni I jahitlah sikit-sikit. Banyak benda pending nak jahit ni, tapi buat benda kecik dulu.
Hari ni buat scrunchies guna remnants. Jay mintak buatkan. Bila dah start buat, rasa syok pulak 😆. 

Hari ni, surprisingly, Hubbs balik awal. So, dapatlah pergi pasar ramadan. Berpeluh juga menahan diri daripada tunjuk sana tunjuk sini 😅. Bila balik cerita dekat anak comel, terus cakap esok nak pergi. 

Nak idea masak apa untuk buka puasa? Meh I share sikit ya.
Inilah rupa kuih ketayap yang diusahakan bersama-sama dengan anak comel hari Rabu hari tu. Last minute whipped this up. Sempat pulak tu! Tapi ada nama baru - kuih ketayap dalam bentuk popiah. Sebab punyalah besar 😂!
 Ini menu paling simple. Jumpa packets of various "balls" dekat Tesco yang khas untuk buat Yong Tau Foo. So I beli satu pack - crabmeatballs dan fishballs untuk buat steamboat. Buat simple soup - tumbuk bawang putih 2 ulas, tumis sampai garing dengan minyak yang diletak sedikit minyak bijan, masukkan 2-3 ketul tulang ayam (I simpan tulang ayam yang I scrape off isinya buat bergedil tahu kentang), lepas tu masukkan air. Masukkan 1 cube ikan bilis Knorr (very nice) dan chopped daun ketumbar. Lepas tu masukkan semua bahan - ada crabmeatballs, fishballs, tahu kering. Serve dengan cili api kicap 😋.
I also pan fry a chunk of beef beli kat Jaya Grocer last weekend. Lepas tu slice thinly. Gambar tak de! Yang atas ni kakak ipau tersayang hantar - sup ayam dan kerabu ulam... Semoga murah rezeki 😘.

Comments