So, apa jadi these few days? Hari Sabtu, seperti Raya Puasa dulu, akak telah menjadi tukang masak. Simple je - rendang ayam, lontong dan nasi impit. Lepas Maghrib hantar rumah my father. Cukup untuk esok harinya. Hari Ahad, datang ambil daging korban dan bahagian-bahagian lain sikit, malamnya hantar pulak sup tulang (5-6 ketul je) + daging dan paru/hati/jantung goreng. Semalam, masak ayam pencen lemak cili api pulak. Setelah tiga hari masak, hari ni akak cuti ye :)
Nasi impit, lontong dan ayam rendang. Kali ni buat rendang guna rempah kari + garam masala. Bagitau Hubby, saya kalau buat rendang tak pernah resepi sama. Suka hati. Sedap je, dia kata :).
Dua ekor ayam pencen masak lemak cili api. Dekat sejam lebih masak baru lembut. Very rich sebab my father belikan santan 2 kilo. Sekilo guna untuk rendang, lagi sekilo guna untuk ayam ni. Walaupun cili api banyak, still tak pedas sangat.
Comments