Skip to main content

Resepi 10: Korean Tofu Stew

Sejak balik dari Jeju, rasanya sebulan at least 2 kali masak Korean Tofu Stew ni. Sementara masih ada lagi Gochugaru dalam simpanan. It's a very healthy meal. Dan senang nak buat. Bila orang tanya rasa macam mana, I cakap - Alaaa... macam rasa asam pedas. Tapi I tak guna kelp sebab tak ada, so ganti dengan kuib ikan bilis.

Bila buat sendiri, ikut apa saja yang ada dalam fridge. Selalunya I akan letak soft tofu, ayam dan mushroom. Tapi kalau tak ada, belasah saja apa yang ada. Janji ada rasa stew 😋. OK anak comel dear, here's your Mommy's version of Korean Tofu Stew. Lama betul Mommy tak share recipe for you.

Korean Tofu Stew

2 soft tofu (yang square) - cut into bite-size pieces
1 pack enoki mushroom
2 pieces of chicken with bones (thighs/ribs/drumstick/wings) - chopped into small pieces
1/2 white onion (bawang Holland) - sliced
2 garlic (minced)
2-3 tablespoon of gochugaru (Korean red pepper flakes)
1 anchovies cube (selalunya guna Knorr)
1 stalk of green onions
Sesame oil

[Masak dalam periuk Vision paling sesuai sebab panasnya tahan lama.]

Panaskan 1 sudu kecil minyak dengan 1/2 sudu kecil sesame oil. Tumis minced garlic dan gochugaru lebih kurang 1 minit. Masukkan ayam. Gaul sekejap. Masukkan 1 cawan air.
 Lepas tu masukkan kuib ikan bilis dan bawang Holland.
 Bila dah nak masak, masukkan tofu dan mushroom. Kali ni I guna terung sebab mushroom tiada dalam stock 😅.
Last sekali, just add a dash of sesame oil and spring onions. Tambah garam jika perlu. Kuib ikan bilis tu dah cukup masin.

Dah siap! Kejap saja dalam 15 minit settle!

Comments