Skip to main content

Separuh Ramadan

Kan betul I cakap... pejam celik pejam celik dah 16 Ramadan. Alaa... cepatnya.

I told my brother Angah this morning, Ramadan kali ni bersepai sikit ibadahnya. Bukan apa. Since the new Government took over, hari-hari ada saja news yang selalunya mengundang kemarahan. Contohnya, ada this person yang dulunya berani hina dan maki hamun PM sekarang, hari ni dah lari sebab takut kena tangkap 😂. Tau pulak takut! Terbaru, the Government launched Tabung Harapan sebab rakyat sangat perihatin nak bantu pulihkan negara tercinta. Bukan nak sangat bukak tabung pun. Rakyat yang request. Tak ada paksaan pun. Tapi ada pulak spin kata Government mintak duit rakyat lah, mengemis la... Adeehhh... cubalah bukak minda tu sikit. Tak nak bantu, tak apa. Ramai lagi yang nak bantu. Tapi janganlah hina usaha orang lain yang sayangkan negara.

Hari ni mula zero GST. Alhamdulillah. Semoga harga barang akan jadi lebih mampu beli terutama kepada yang berpendapatan rendah. Yang asyik komplen pasal kerajaan semua tak betul tu, akak nasihatkan korang jangan segan silu untuk bayar GST ya. Paksa cashier tu terima 6% extra. Tak malu ke asyik komplen kiri kanan atas bawah tapi bila beli barang GST zero korang terima je 😏? Mesti malu ek?

OK la, move on to other topics. Last Monday I tried ordering this seafood package from mymarket.official on Instagram. Sebab tengok gambar dan video seafood macam fresh dari Sekinchan. Harga pun sangat OK. Murah dalam RM1-2 daripada kedai runcit biasa dan obviously lagi murah daripada hypermarkets. My verdict - thumbs up walaupun first delivery ada glitch sikit sebab runner ada problem dengan kereta dia. Instead of the promised 5-6pm, dapat delivery at 8pm. Tapi no problem, janji sampai. Jadinya, minggu ni makan seafood lah kita...
 I selected package E3. At RM65, ada siakap seekor (about 500-600g), udang 1/2 kilo, sotong 1/2 kilo, kembung 1/2 kilo dan sardin 1/2 kilo. Delivery charge RM5. Yang bestnya semua dah disiang dan dibersihkan. Even sotong pun perut dah bersih!
 Siakap agak besar for the 3 of us. Kena belah dua. Quite fresh!
 Menu berbuka hari Selasa hari tu - siakap steam lemon lawan dengan cili api kicap dan stir fry purple cabbage dengan tahu.
Menu hari Rabu pulak - udang masak sambal dan stir fry chinese cabbage dengan tahu. Udang ni sangat sedapppp... Fresh 👍.
Semalam pulak masak sotong goreng tepung. Lupa nak ambik gambar! Senang nak masak sebab dah bersih perutnya. Tinggal potong-potong saja. Sotong agak banyak ada lagi separuh simpan dalam freezer untuk masak 2nd batch.

Comments