Skip to main content

Resepi 7: Sup Ayam Mamak Style

Malam-malam di Restoren Haji Tapah, our favourite lately is Sup Mamak. Hubbs makan Sup Kambing and I pulak Sup Ayam. Memang sedap, pekat, berempah dan pedas. Hirup sudu yang pertama wajib tersedak 😅. Anak comel pun suka, cuma dia tak tahan sangat rasa rempah. Kadang-kadang dia cecah roti telur dengan sup tu.

So, hari ni I nak share home-made sup ayam mamak style. I buat semalam - anak comel and Hubbs kata sedap memang rasa sup mamak. Sebenarnya ini resepi "accident". My arwah father's last Raya, dia request I masak sup tulang untuk dia. Masa tengah masak tu baru perasan rempah sup dah habis. Nak keluar memang tak sempat. So, I ganti dengan rempah kurma and it turned out delicious. My father finished up a whole pot makan dengan nasi impit 😆.

Anyway, I guna ayam biasa. Orang kata guna ayam pencen sedap. So, anak comel, here's another recipe for you!

Sup Ayam Mamak Style Mommy Style

Tumbuk:
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit halia

1 biji bawang Holland - slice
1 sudu besar serbuk rempah kurma
1 batang serai diketuk
3 ketul ayam (bahagian bertulang) - bersihkan dan potong kecil-kecil
2 cawan air
Optional:
Cubed carrots and potatoes
Cili api
Daun ketumbar

Masak ni sesuai guna kuali. Sup akan jadi pekat.

Panaskan 1 sudu besar minyak dan tumis bawang Holland. Bila dah kuning, masukkan bahan-bahan tumbuk. Tumis sampai sedikit garing. Then, masukkan rempah kurma.

Bila bahan tumis dah cukup garing dan naik bau, masukkan ayam dan masak hingga air ayam kering. Lepas tu, masukkan 2 cawan air dan serai. Make sure kaut sekali bahan tumis yang melekat di kuali tu. That's the best part!

Bila ayam dah hampir masak, masukkan cubed carrots/potatoes dan cili api. Sedap kalau ditabur hirisan daun ketumbar.
Tadaaa... Makan dengan nasi atau roti bakar.

Comments