Skip to main content

Resepi 4 - Hot Pot Campur

Sekarang ni cuba untuk selalu masak lauk-pauk yang sihat. Hari ni untuk buka puasa I masak this soup yang tak tahu nak panggil apa. Resepi ikut kepala sendiri. Let's call it Hot Pot lah ya. Sebab dalam tu ada macam-macam. Sekali harung ada ayam, tahu, sayur... semua cukup! Masak pun sekejap saja. Hot Pot ni sesuai sangat kalau dalam fridge barang tak banyak dan nak habiskan stok 😀. Bahan-bahan pun sebenarnya ikut suka. Anak comel kata sedap macam makan steamboat kat Johnny's😍.

Hot Pot My Style

Bahan-bahan yang ditumbuk:
2 shallots
3 cloves of garlic
1 inch of ginger
1 cili api
Optional - sedikit akar daun ketumbar

2-3 pieces of chicken (I used one drumstick cut into 3. Guna kaki ayam pun bagus!)
2 pieces of tahu (goreng whole lepas tu cut into cubes besar ibu jari)
1 packet of mushrooms (boleh guna oyster, enoki atau mushroom jenis lain)
Some diced carrots
Some broccoli
Cherry tomatoes
1 table spoon of oyster sauce
1 ikan bilis cube
Some white pepper
Some black pepper
Chopped daun ketumbar atau daun sup & daun bawang
Bahan-bahan ni potong-potong dan lepas tu tumbuk. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumiskan bahan-bahan tumbuk sampai garing sikit.
Masukkan ayam. Masak sampai air ayam kering.

Lepas tu masukkan 2 cawan air. Bila ayam dah masak, masukkan cube ikan bilis dan oyster sauce. Tak perlu masukkan garam sebab dah cukup masin. Kemudian masukkan semua bahan-bahan lain - tahu, carrots dan mushrooms. Masak hingga soup mengelegak. Tutup api dan masukkan daun ketumbar, broccoli dan cherry tomatoes. Kacau.
Tadaaa... dah siap. Complete meal!
Lawannya ialah cili kicap 👍.

Comments